Χαιρετισμός του κ. Ι. Κουράκη, Δημάρχου Ηρακλείου, κατά την διέλευση του Σεβ. Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου, από τις Δαφνές και προ της Ενθρονίσεως αυτού (20-7-2005)

Σεβασμιώτατε,

Φίλες και Φίλοι.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση υποδεχόμαστε σήμερα στη γενέτειρά του ένα άξιο τέκνο των Δαφνών.

Έναν Ποιμενάρχη της Εκκλησίας που επάξια κατόρθωσε να αναδειχθεί στο υψηλό του αξίωμα για να υπηρετήσει την Εκκλησία και να προσφέρει στο Χριστεπώνυμο Ποίμνιο.

Προικισμένος με ήθος και αρετές αφοσιώθηκε στην Εκκλησία από μικρός και εμπλούτισε αυτές τις αρετές με υψηλή κατάρτιση και μόρφωση.

Και έχει ανάγκη μεγάλη η Εκκλησία μας από Ιεράρχες με άρτια θεολογική κατάρτιση, γιατί η εποχή μας είναι ιδιαίτερα σύνθετη και πολύπλοκη.

Ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, άλλα και ως Επίσκοπος Κνωσού έδειξε σε αρκετές περιπτώσεις με τις παρεμβάσεις του τις εξαιρετικές του ικανότητες.

Η Ορθοδοξία έχει μεγάλη παράδοση και ο ρόλος της στη σύγχρονη Κοινωνία είναι σημαντικός.

Σε μια εποχή ατομικισμού και σύγχυσης ο σύγχρονος άνθρωπος αναζητά τρόπους να αναδείξει το κοινωνικό του πρόσωπο και να δημιουργήσει μια κοινωνία Ειρήνης και Αλληλεγγύης.

Χρειάζεται πρότυπα και ηγεσίες που να φωτίζουν το δρόμο του.

Ηγέτες, που με σεμνότητα και αληθινή ταπεινότητα θα εκπέμπουν το μήνυμα της αγάπης και θα εμπνέουν εμπιστοσύνη.

Ηγέτες που δεν τους ενδιαφέρει η αυτοπροβολή, αλλά η θυσία και η αφιέρωση στο Καθήκον.

Σεβασμιώτατε,

Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι ο Δήμος και οι πολίτες του Ηρακλείου θα είμαστε πάντοτε κοντά σας, γιατί οι δεσμοί που μας συνδέουν είναι ισχυροί.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας και σας εκφράζουμε και πάλι την εκτίμηση και την αγάπη μας.

Πιστεύουμε ότι ο λαός της Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας που θα σας υποδεχτεί σε λίγο θα έχει στο πρόσωπο σας ένα άξιο Ποιμενάρχη για να τον καθοδηγεί.

Δαφνές 20/07/2005