Κρότος – Ἱ. Ν. Ἁγ. Δημητρίου

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Σύμφωνα με μαρτυρίες ενοριτών η ανέγερση του Ι. Ν. του Αγίου Δημητρίου άρχισε το έτος 1925 και ολοκληρώθηκε το έτος 1940. Πρόκειται για Ναό πετρόχτιστο με θόλο από 22000 χιλιάδες τούβλα και ενδιάμεσες καμάρες από πελέκια. Τα εγκαίνια του Ναού έγιναν τον Νοέμβριο του 1940. Διχογνωμία των ενοριτών για το όνομα του Αγίου στον οποίο και θα αφιερωνόταν ο Ναός λύθηκε με κλήρωση.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ (ΒΗΘΑΝΟΣ)

Πρόκειται για σπηλαιώδη Ναό που ανακαινίσθηκε το έτος 1999 από την αρχαιολογική υπηρεσία, με την συνδρομή του Δήμου Γόρτυνας. Στο ημικύκλιο άνωθεν της θύρας του Ναού αναγράφεται η χρονολογία 20 Μαΐου 1765 χωρίς να γνωρίζομαι σε τι αναφέρεται.
Η παράδοση θέλει την Εικόνα της Παναγίας να μεταφέρεται με ανεξήγητο τρόπο στο σπήλαιο από ένα μικρό εξωκλήσι που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτή. Κάποιος βοσκός μετέφερε την Εικόνα από το σπήλαιο στο εξωκλήσι τρεις φορές. Την τρίτη όμως φορά η Εικόνα επιστρέφει μυστηριωδώς στο σπήλαιο και το εξωκλήσι γκρεμίζεται. Η Εικόνα της Παναγίας με τρία βλήματα από Γερμανικά όπλα, κλάπηκε από το Ι. Ν. του Αγίου Δημητρίου που είχε μεταφερθεί για περισσότερη ασφάλεια το έτος 1975. Πολύς κόσμος επισκέπτεται τον Ι. Ν. της Παναγίας για να ζητήσει την μεσιτεία Της, και να πάρει Αγιασμό που σταλάζει από τον βράχο σε μια μαρμάρινη γούρνα μέσα στο Ιερό βήμα.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ)

Πρόκειται για παλαιό πετρόχτιστο Ναό με νάρθηκα και τοιχογραφίες. Το έτος 2000 έγινε ανακαίνιση του Ναού από την αρχαιολογική υπηρεσία με έξοδα της ενορίας. Μαρτυρίες για την χρονολογία ανεγέρσεως του Ναού δεν υπάρχουν. Το μόνο που σώζεται ως στοιχείο είναι μια χρονολογία που αναφέρει το έτος 1688 και είναι γραμμένη με ψηφίδες στον δυτικό τοίχο εξωτερικά του Ναού. Δεν γνωρίζουμε αν η συγκεκριμένη χρονολογία αναφέρεται στο έτος ανεγέρσεως, η σε κάποια αναστήλωση.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Χτίσθηκε σύμφωνα με μαρτυρίες το έτος 1850 περίπου. Πρόκειται για Ναό πετρόχτιστο χτισμένο από την οικογένεια Αντωνογιαννάκηδων. Ανακαινίστηκε το έτος 1999 με έξοδα της ενορίας. Κατασκευάσθηκε ξύλινο τέμπλο, σκεπή από κεραμίδια, πέτρινος προστατευτικός αυλόγυρος και δεντροφυτεύτηκε.

vithanos_201913

Θ. Λειτουργία στον σπηλαιώδη Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής Βηθάνου της Ενορίας Κρότου, 3/5/2019.

0 σχόλια
krotos_20187

Θ. Λειτουργία στην Ενορία Κρότου, Κυριακή 4/11/2018.

0 σχόλια
krotos

Ιερά Πανήγυρη του Αγ. Δημητρίου 2007

              Προσλαλιά του π. Ελευθερίου Λαμπράκη, Εφημερίου Κρότου και διδασκάλου κατά την πανήγυρη του Αγ. Δημητρίου του έτους 2007 στο Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Κρότου και κατά την χειροθεσία του σε Σταυροφόρο Πρωτοπρεσβύτερο Σεβασμιώτατε, Εγώ προσωπικά, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και οι Ενορίτες μου σας καλωσορίζομε και σας ευχαριστούμε που …

0 σχόλια