Συνέντευξη του Σεβ. Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου στις Εφημερίδες “Αντίλαλος” και “Άποψη του Νότου”. (2006)

(Συνέντευξη του Σεβ. Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας που δόθηκε στις Εφημερίδες «Αντίλαλος» και «Άποψη του Νότου» τον Μάιο του 2006)

Ερώτηση: Τον Ιούλιο συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα της Ενθρόνισή σας. Η Μεσαρά σας υποδέχθηκε με μια θερμή αγκαλιά. Σε αυτόν τον ένα χρόνο που πέρασε πως ήταν η συνεργασία σας με τους κατοίκους, αλλά και τους φορείς της περιοχής;

          Απάντηση: Επειδή η Ενθρόνιση έγινε χρονικά λίγο πριν τις πολλές Εορτές του περασμένου καλοκαιριού είχαμε την ευκαιρία, αμέσως μετά από αυτήν, να λειτουργήσουμε σε πολλές Εκκλησίες και να έλθουμε σε επαφή σε διάφορες Ενορίες και τόπους, με το λαό και τις αρχές, πράγμα το οποίο συνεχίζουμε μέχρι σήμερα, μαζί με τα πολλά και διάφορα πολυποίκιλα καθήκοντά μας.

Επίσης κάθε μέρα από τότε, δεχόμαστε απλούς ή σπουδαίους ανθρώπους στην Μητρόπολη, ευκατάστατους και φτωχούς, διάφορους φορείς και πρόσωπα που έχουν μέρος στην ευθύνη για αυτό εδώ το τόπο.

          Πολλάκις έχουμε πει μετά την ενταύθα εγκατάσταση της ταπεινότητάς μας, ότι μας συνέχει μέσα μας, ένα και κύριο και πολύ χαρακτηριστικό, η εκκλησιαστική ευλάβεια των ανθρώπων της Μεσαράς, ως συνέχεια, θα λέγαμε, της πρωτοχριστιανικής και Αποστολικής Παραδόσεώς της.

Αυτό μας κρατά, με την Χάρη του Θεού, σε μια συνεχή, αδιάκοπη θα τολμούσα να πω, επαγρύπνηση ευθύνης και ταπεινής πνευματικής προσφοράς, παρά τους πολλούς κόπους και τις μέχρι πρωίας πολλές φορές εργασίας μας για την αναδιοργάνωση του Εκκλησιαστικού έργου και διακονίας. Μας κρατά συντροφιά και μας δίνει κουράγιο, η πηγαία αγάπη, η απροσποίητη φιλοξενία και η γνησιότητα των βιωμάτων και της έκφρασης των ανθρώπων της Μεσαράς, προς τις Ιερές Παραδόσεις του Τόπου, προς την Εκκλησία. Οι λέξεις: εκκλησιαστική παράδοση, έχουν βαθύτατη θεολογική και εκκλησιολογική σημασία και δεν είναι απλώς μια παράδοση αναμνήσεων από τα περασμένα ή ένα φολκλόρ. Είναι η διαχρονικώς μέχρι σήμερα, βιωμένη εικόνα και γεύση του Σώματος του Χριστού, μέσα στην Εκκλησία των Γορτυνίων, που αν έχεις ακόμα και ελάχιστη όσφρηση πνευματική, αναδίδει το άρωμα του Αποστόλου των Εθνών Παύλου και του γνησίου του Μαθητή, Αποστόλου Τίτου. Ο θόρυβος από τον Αποστολικό βηματισμό τους ενταύθα ακούγεται σε κάθε γωνιά της Μεσαράς.

          Σίγουρα όμως οι περιστάσεις του σήμερα είναι διαφορετικές από άλλες εποχές του παρελθόντος. Τρέχουν τόσο πολύ όλα τα πράγματα, που όπως γράφει Ιεράρχης του Φαναρίου: «Υποκρινόμενοι την χθες, απουσιάζομεν από την σήμερον και η αύριον έρχεται άνευ ημών…η χθες παρήλθε προ πολλού, ούτε καν την σήμερον ζώμεν, μας προέβαλεν η μεθαύριον». Για τούτο ταπεινώς παρακαλούμε κάθε μέρα το Θεό και τους Αγίους του Τόπου αυτού, να κτίσουμε όλοι μαζί, Επίσκοπος, Κλήρος, Αρχές και Λαός, κάτι για τους μεταγενεστέρους της αύριον πάνω στις απαράγραπτες Ιερές Αξίες και βιώματα της Αγιοτόκου Μεσαράς.

Ερώτηση: Υπάρχουν κάποιες στιγμές που θα σας μείνουν χαραγμένες ανεξίτηλα στην μνήμη σας;

Απάντηση: Δέστε, επειδή μέχρι σήμερα στην άνευ αξίας και λόγου μικρά πορεία μου από παιδί, μέσα στην Εκκλησία, από την Αγία Ζώνη, στο Χωρίο μου στις Δαφνές, από τα θρανία των Πανεπιστημίων που πέρασα, εσωτερικού και εξωτερικού, από σπουδαστήρια μεγάλων Πατέρων και καθηγητών, από την Ιερά Μονή της Μετανοίας μου, την Ιερά Μονή της Αγκαράθου, από την ταπεινή 15/ετή διακονία μου στην Ι. Αρχιεπισκοπή και τώρα στην Ι. Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας, έχω καταλάβει ότι, ότι είμαστε και έχουμε όλοι οι άνθρωποι, το οφείλουμε στην Χάρη και το άπειρο έλεος του ευεργέτου Πανάγαθου Κυρίου και της Αχράντου Μητέρας Παναγίας, δεν μπορώ παρά να ομολογήσω ότι κάθε στιγμή της ζωής μου ήταν χρόνος και στιγμή για την Εκκλησία. Παρά τα εκ της πορείας αναπόφευκτα ανθρώπινα για κάθε άνθρωπο, πάλιν και πολλάκις, αισθάνομαι το άπειρο έλεος του Θεού και την μεγάλη ατέλειωτη ωραιότητα της αποστολής μέσα στην Θ. Λειτουργία της Εκκλησίας. Αισθάνομαι τις άπειρες ευεργεσίες της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, της αγαπημένης του θυγατέρας του, της Εκκλησίας Κρήτης, των αγίων Αρχιερέων και του λαού αυτής.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν τι ποιο ανεξίτηλο μέχρι σήμερα, εδώ, για μένα, από το να ιερουργώ με την Σεπτή Εντολή της Εκκλησίας, στα Άγια των Αγίων, των Αγίων Τόπων της Μεσαράς; Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν. Ειδικότερα όμως αναφέρομαι ενταύθα σε όλους τους προκατόχους μου, ως σηματωρούς αυτής της ανεξίτηλης ταπεινής πορείας, από τον Μεγάλο Αρχιερέα του Χριστού Ευγένιο, με τελευταίο χρονικά  τον αοίδιμο Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Κύριλλο.

Να σας πω και κάτι που θα μένει πάντοτε μέσα μου. Θα ενθυμούμαι πάντοτε με βαθιά συγκίνηση, εκτός της υποδοχής αγάπης του Ι. Κλήρου και του ευσεβούς πληρώματος της ενταύθα Εκκλησίας, όταν κατεβήκαμε από το αυτοκίνητο την ημέρα της Ενθρόνισης, με τον Σεβ. Γέροντα Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. κ. Τιμόθεο, που στηρίχτηκε στο χέρι μου κατά την πορεία του εκείνη την ημέρα, προ της εξέδρας των επισήμων. Αισθάνομαι την απαλή θερμότητα της Αρχιερατικής χειρός εκείνης, παρά την μεγάλη ζέστη που υπήρχε, που πότισε αφειδώλευτα την Μεσαρά με έργα πίστεως και αγάπης. Ας έχουμε την ευχή του.

Ερώτηση: Σας έχουμε ακούσει πολλές φορές να μιλάτε για το φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεως και για την συνδρομή που μπορεί να δώσει η Εκκλησία στους ανθρώπους και στα νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη. Σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή η προσπάθεια; Ποια βήματα έχουν γίνει και ποια μπορούν να γίνουν ακόμη προς την κατεύθυνση αυτή;

Απάντηση: Για να λειτουργήσει μια οργανωμένη προσπάθεια φιλανθρωπίας της Τοπικής Εκκλησίας πρέπει πρώτα και κύρια να δημιουργηθούν οι φορείς εκείνοι που θα δεχθούν, θα αξιοποιήσουν και θα κατανείμουν βοήθεια προς ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Αυτό ήδη γίνεται βεβαίως από τα Φιλόπτωχα των Ενοριών και της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Επιθυμούμε όμως, συν Θεώ, και ήδη έχουμε αρχίσει την σύνταξη και κατάρτιση οργανισμών λειτουργίας αναλόγων φορέων ανά Ενορία για την συστηματική λειτουργία του όλου φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ερώτηση: Υπάρχει κάτι στον ένα χρόνο που σας έχει πικράνει ή που σας προβληματίζει ιδιαίτερα;

Απάντηση: Θα ήθελα να έχω περισσότερο χρόνο για να προωθήσω γρηγορότερα, στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο, στο Φ. Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και σε όλα τα υπό των Νόμων της Πολιτείας προβλεπόμενα, όλους τους οργανισμούς λειτουργίας των φορέων και τομέων του πνευματικού, κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου της ενταύθα Εκκλησίας. Μέσα σε ένα χρόνο έχουν πολλά δρομολογηθεί, αλλά είναι αδύνατον όλα να γίνουν με μιας. Είναι λοιπόν έντονος ο προβληματισμός για να προλάβουμε τον χρόνο που τρέχει.

 Ερώτηση: Η Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας έχει ξεκινήσει σημαντικά βήματα ως προς την ανάπτυξη του Πολιτισμού στην περιοχή. Μιλήστε μας γι΄ αυτά;

Απάντηση: Όπως είπα και προηγουμένως είναι ανάγκη να δημιουργηθούν οι φορείς. Τα πλαίσια σε μια κυψέλη είναι απαραίτητα για να βάλουμε μέσα το μέλι. Πρώτα λοιπόν οι κηρύθρες και μετά το μέλι. Έτσι προ ημερών συντάχθηκε και είναι έτοιμος προς έγκριση η δημιουργία και ο κανονισμός «τεχνικής υπηρεσίας της Ιεράς Μητροπόλεως». Από αυτή την τεχνική υπηρεσία θα περνούν τα έργα του πολιτισμού, θα δίδονται οι απαραίτητες οδηγίες από τους ειδικούς και θα καθορισθούν τα αναγκαία πρώτα βήματα σε επίπεδο δράσεως διασώσεως και προβολής των Μνημείων της Πίστεως και του Πολιτισμού.

 Ερώτηση:Σε ποιο σημείο φθάνει η προσπάθειά σας, για την ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού στην περιοχή;

Απάντηση: Θίγετε ένα τεράστιο θέμα με την ερώτησή σας. Ήδη έχουμε έλθει σε επαφή με επισκέψεις μας στην Αθήνα, στα Υπουργεία, στην Περιφέρεια Κρήτης και σε συνεργασία με το Δήμο Μοιρών και τους άλλους εμπλεκόμενους Δήμους της περιοχής μας, για την κατάρτιση προγραμμάτων. Με την χάρη του Θεού, έχουμε προβεί στην απαραίτητη πρώτη κίνηση για το Πρόγραμμα «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου». Υπάρχει η διάθεση και ο πρώτος προγραμματισμός για την δημιουργία ενός κέντρου Ορθοδοξίας στους Καλούς Λιμένες και άλλα πράγματα που ευρίσκονται σε επίπεδο σχεδιασμού και ελπίζουμε με την βοήθεια όλων και των φορέων του Τόπου να προχωρήσουμε.

Ερώτηση: Καθημερινά, βυζαντινά μνημεία της περιοχής καταπονούνται από τον χρόνο, παθαίνοντας ζημιές που πολλές φορές είναι δυστυχώς δυσαναπλήρωτες. Υπάρχει σκέψη η Μητρόπολη σας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες να αναλάβει πρωτοβουλία διάσωσης και αναστηλώσεώς τους;

Απάντηση: Έχω μεταβεί στην 13η Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων και έλαβα πολλές οδηγίες από τους Αρμοδίους, αλλά και πολλές καίριες παρατηρήσεις για κακοποιήσεις μνημείων της περιοχής μας και απαραδέκτων επεμβάσεων σε αυτά. Πρώτα λοιπόν, απαιτείται καταγραφή των προβλημάτων, συνεργασία μετά των αρμοδίων, έγκριση των ενεργειών μας από αυτούς και εξεύρεση κονδυλίων, τα οποία όμως δίδονται μόνο μετά από εγκεκριμένες μελέτες. Είναι απαράδεκτο π. χ. να τέμνεται από δρόμο η παλαιά βασιλική του Χωρίου Μητρόπολη, όπου υπάρχει το αρχαίο σύνθρονο του Επισκόπου Γορτύνης και τόσα άλλα. Πάντως προγραμματίζουμε με πολλή προσοχή τις κινήσεις μας για να διασώσουμε και να αναδείξουμε μαζί με όλους την αρχαία κληρονομία της Μεσαράς.

Ερώτηση: Η νεολαία του Νότου είναι το πιο ζωντανό και ελπιδοφόρο κομμάτι για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου. Σας είδαμε να συνοδεύετε τους μαθητές στην εξόρμησή τους για να συγκεντρώσουν χρήματα για την εκδρομή τους. Αυτή η συμβολική κίνηση δείχνει ότι θέλετε να πλησιάσετε τους νέους του νότου. Τι σκοπεύει να κάνει η Μητρόπολη προς αυτή την κατεύθυνση;

Απάντηση: Πράγματι στις Μοίρες και στο Τυμπάκι, το έκανα αυτό τα περασμένα Χριστούγεννα. Μάλιστα προέτρεψα τα παιδία ένα μέρος από τα χρήματα που μάζεψαν να τα δώσουν σε φτωχούς και το έκαναν τα ίδια τα παιδιά. Όμως το σημαντικότερο για μένα είναι ότι τα εξομολόγησα και τα οδήγησα στην Θεία Κοινωνία. Υπάρχουν καταπληκτικές ψυχές. Συνεχίζω να το κάνω αυτό, όπως π. χ. προ ημερών βρέθηκα για δεύτερη φορά κοντά στα παιδιά της Γ. Λυκείου της Αγ. Βαρβάρας. Κάναμε μια παράκληση για την επιτυχία τους στις εξετάσεις τους. Αυτό με ξεκουράζει και βρίσκω και την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους νέους. Προγραμματίζουμε πνευματικά Κέντρα στις μεγάλες Ενορίες και σε λίγες ημέρες περνάνε από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο για έγκριση, οι πρώτοι κανονισμοί έναρξης λειτουργίας και οργάνωσής τους, αλλά και κεντρικά ως Ιερά Μητρόπολη με τομείς και δραστηριότητες για νέους.

Ερώτηση: Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μητρόπολη αυτή την στιγμή και πόσο εφικτή η λύση τους;

Απάντηση: Οργανωτικά, που κάθε μέρα μπαίνουν σε μια σειρά με την βοήθεια όλων των συνεργατών, Ιερέων, Ενοριών και Ι. Μονών της Ι. Μητροπόλεως και οικονομικά που προσπαθούμε να θεραπεύσουμε από την εισροή προνοιακής και πολιτιστικής φύσεως προγραμμάτων, προς την Μεσαρά, όπως κάνουν όλες οι Μητροπόλεις. Είναι ανάγκη όμως, όπως είπα και προηγουμένως να δημιουργηθούν οι ανάλογοι φορείς και σε αυτή τη πορεία βρισκόμαστε αυτή την στιγμή.

Ερώτηση: Το έργο σας δύσκολο, σε μια από τις πιο σημαντικές Μητροπόλεις της Κρήτης. Πόσο νιώθετε ότι έχετε την στήριξη λαού, κλήρου, φορέων , παραγόντων, γι΄ αυτό;

Απάντηση: Υπάρχουν οι εκ των καλών τρόπων και συμπεριφοράς προβλεπόμενοι κανόνες, αλλά και οι εκ της καρδίας των ανθρώπων. Στη Μεσαρά βρήκα πράγματα γνήσια της καρδιάς. Εδώ θα αναφερθώ και σε αόρατες και άγνωστες κινήσεις αγάπης αυτού του λαού και του Ι. Κλήρου και των φορέων. Δεν ξεχνώ ποτέ μα ποτέ, την προσφορά των πρώτων ημερών που συνεχίζεται αθόρυβα μέχρι σήμερα. Από λίγα κηπευτικά μέχρι ένα καλό και ολοπρόθυμο λόγο συμπαραστάσεως.

Σας το λέγω μετά πολλής εσωτερικής συγκινήσεως. Εκφράζω την βαθείαν ευγνωμοσύνη μου για την πρώτη συνδρομή γνωστών και αγνώστων και πολλών που δεν θέλουν να μαθεύεται το όνομά τους, στην μερική αποκατάσταση του Επισκοπείου, των Γραφείων και στην οργάνωση της Ι. Μητροπόλεως κ. λ. π. Αυτοί οι άνθρωποι ευεργέτες μαζί με όλο το λαό και τον Κλήρο μας είναι στην προσευχή μας και στην ποιμαντική έγνοια μας. Σιγά – σιγά και με όση δύναμη θα μας δώσει ο Θεός επιθυμούμε να ανταποκριθούμε σ΄ αυτή την έκφραση εσωτερικής ευαισθησίας. Κύριος ο Θεός να ευλογεί όλους.

Ερώτηση: Στην τελευταία σας συνάντηση με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Ι. Μητρόπολη, έγινε πολύς λόγος για τα πολλαπλά κτιριακά προβλήματα αντιμετωπίζει η Ι. Μονή Καλυβιανής. Με δεδομένη την αντίδραση της Αδελφότητας στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, πως σκέπτεστε να βοηθήσετε το συγκεκριμένο Μοναστήρι στο παραπάνω πρόβλημα;

Απάντηση: Εφ΄ όσον η Ι. Μονή, αρνείται για πνευματικούς λόγους τα εν λόγω προγράμματα, δεν επιμένουμε. Αντιθέτως σεβόμεθα απολύτως την άποψη αυτή. Θα προσπαθήσουμε όμως από άλλες εθνικές πηγές και πόρους να βρούμε χρήματα γιατί όντως υπάρχει ανάγκη συμπαραστάσεως. Ήδη έχουμε στα χέρια μας αυτοψία της Νομαρχίας για στατικά προβλήματα σε μερικά κτίρια. Η πατρική και ταπεινή Αρχιερατική μας σκέπη είναι πάνω από το σπουδαίο επιτελούμενο έργο στην Ι. Μονή Καλυβιανής, έργο της Εκκλησίας.