Παραδόθηκε ο τόμος με τα πρακτικά του 1ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΟΡΤΥΝΑΣ, «Ἐν Γορτύνῃ καί Ἀρκαδίᾳ ἐγένετο…»

tomos2

Παρουσίαση και παράδοση στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη του πολύτιμου σε επιστημονικά, ιστορικά, πολιτιστικά στοιχεία τόμου με τα πρακτικά του πρώτου διεθνούς συνεδρίου Γόρτυνας, πραγματοποίησαν σήμερα σε συνάντηση τους στη Περιφέρεια η οργανωτική-επιστημονική επιτροπή,
ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές Γιώργος Νικολακάκης, Ανδρέας Μαργιωρής, ο συγγραφέας δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης, ο προϊστάμενος των αρχείων του Κράτους Ν. Ηρακλείου Μανόλης Δρακάκης, το μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, αρχιτέκτονας Ηρακλής Πυργιαννάκης, ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ιωακείμ Καρανδινός.
Ο πλούσιος σε στοιχεία-ντοκουμέντα τόμος εκδόθηκε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, αποτελείται από 697 σελίδες και βασίζεται στα πρακτικά του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Γόρτυνας «Ἐν Γορτύνῃ καί Ἀρκαδίᾳ ἐγένετο…», (Διεπιστημονικό Συνέδριο για την Ιστορία, την Πνευματικότητα, την Τέχνη και τον Πολιτισμό του Κρητικού Νότου), το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012, στη Μεσαρά. Κατά την παράδοση του τόμου στον Περιφερειάρχη, ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον κ. Αρναουτάκη, στα μέλη της οργανωτικής-επιστημονικής επιτροπής και σε όσους βοήθησαν στο συνέδριο και στην έκδοση του τόμου.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω για αυτή την πρωτοβουλία τον Σεβασμιότατο και όλους όσους πρόσφεραν για την έκδοση αυτού του μοναδικού τόμου. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση της Περιφέρειας να αναδεικνύει μέσα από την πλούσια ιστορία της, τον πολιτισμό της, όλα αυτά τα κορυφαία γεγονότα και αξίζουν συγχαρητήρια στους συνδιοργανωτές του συνεδρίου που έγινε πέρυσι στη Γόρτυνα» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, προσθέτοντας ότι, «η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει και συγχαίρει επίσης όλους τους ανθρώπους για την προσπάθεια που κατέβαλαν για την έκδοση του τόμου με τα πρακτικά του 1ου διεθνούς συνεδρίου που αναδεικνύει την ιστορία, την πνευματικότητα τη τέχνη και το πολιτισμό του Κρητικού Νότου».
Στις δηλώσεις του ο Γορτύνης και Αρκαδίας αφού εξέφρασε τη χαρά του και τις ευχαριστίες του στο Περιφερειάρχη και προς όλους για την ολοκλήρωση και παρουσίαση του τόμου, ανέφερε:
«Με πολύ χαρά παρουσιάζουμε σήμερα τον τόμο των πρακτικών του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Γόρτυνας «Ἐν Γορτύνῃ καί Ἀρκαδίᾳ ἐγένετο…», (Διεπιστημονικό Συνέδριο για την Ιστορία, την Πνευματικότητα, την Τέχνη και τον Πολιτισμό του Κρητικού Νότου), το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012, στη Μεσαρά.
Η πρωτοβουλία της Ι. Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας, για να πραγματοποιηθεί το ειρημένο Συνέδριο, αγκαλιάστηκε με θέρμη από τους συνδιοργανωτές του, τους οποίους ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη σύμπραξή τους και για τη συμπόρευσή μας, δηλαδή την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη, την Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Κρήτης και τον τότε Πρόεδρό της Καθηγητή κ. Ανδρέα Μαργιωρή, το ΤΕΙ Κρήτης και τον Πρόεδρό του Καθηγητή κ. Εὐάγγελο Καπετανάκη και την Βαλκανική Ακαδημία Ιατροδικαστικών Επιστημών και τον Πρόεδρό της, Καθηγητή κ. Εμμ. Μιχαλοδημητράκη.
Θεωρήθηκε πρωτοποριακό το γεγονός, νομίζω δικαίως, αν δεί κανείς έστω και λίγο τον τόμο που σήμερα παρουσιάζουμε, ότι οι λεγόμενες «θεωρητικές» επιστήμες συνεργάστηκαν με επιστημονικούς κλάδους διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, με αποτέλεσμα τη συγκομιδή εξαιρετικού επιστημονικού καρπού που αποθηκεύθηκε στις 637 σελίδες του παρόντος τόμου. Καρπός που αλωνεύτηκε τελικά στίς περιοχές του ιερού πυρήνα της Γόρτυνας και ο οποίος καρπός, εν πολλοίς, έδωσε άγνωστες πτυχές της αγαπημένης Μεσαράς των αιώνων, της Γόρτυνας, της Φαιστού και της Κρήτης γενικότερα.
Ευχαριστούμε πολύ τους κ. κ. Έλληνες και ξένους εισηγητές για τις συναρπαστικές και θαυμάσιες ανακοινώσεις τους. Οι επιστημονικές εμβαθύνσεις τους, ο κόπος τους, μνημειώνονται πλέον, έτσι θα λέγαμε, εντός του εύρους του επιστημονικού επιστητού του εν λόγω τόμου.
Ο τόμος αυτός είναι ένας τεχνουργός συνεργασίας και διερεύνησης ποικίλων θεμάτων. Εντελώς επιγραμματικά αναφερόμαστε εδώ για τα περιεχόμενα του, με τα νέα δεδομένα που περιλαμβάνει για την πνευματικότητα, την αρχαιολογία με τη συμβολή των ιατροδικαστικών επιστημών για τη διερεύνηση αρχαιολογικών και ιστορικών ζητημάτων, τα χειρόγραφα, τη γραμματολογία, την ιστορία, την τεκμηρίωση με νέες τεχνικές ανάπλασης ιστορικών προσώπων, τίς αφηγήσεις, τις περιγραφές ηρωϊκών αγωνιστών, τη λαογραφία, τις τέχνες, από τα παλαιά χρόνια μέχρι τα σημερινά, τις στατιστικές και αναλύσεις, μέχρι την αντίσταση και τη γεωργική ζωή κ.λ.π.
Τα υπόλοιπα αφείνονται για μελέτη και προσέγγιση από κάθε ενδιαφερόμενο που μπορεί να βρεί αναλυτικά στις διάφορες θεματικές ενότητες του τόμου και φυσικά ο τόμος αυτός θα σταλεί στις βιβλιοθήκες, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και αλλού για να αποτελέσει ένα επί πλέον βοήθημα πηγών.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ τους αγαπητούς κ. κ. Γεώργιο Νικολακάκη, Καθηγητή, Νίκο Ψιλάκη, συγγραφέα, Μανώλη Δρακάκη, Φιλόλογο, Ηρακλή Πυργιανάκη, Αρχιτέκτονα και όλους εκείνους που μας συμπαραστάθηκαν.
Ο ανα χείρας τόμος δεν θα μπορούσε να τυπωθεί αν ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης δεν χρηματοδοτούσε δια της Περιφέρειας Κρήτης, την έκδοση του. Ο κ. Περιφερειάρχης αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τον πολιτισμό και τα γράμματα και μαζί με τις ευχαριστίες μας του εκφράζουμε εκ μέρους όλων των ανθρώπων του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Γόρτυνας, αλλά και προσωπικά, τη βαθύτατη ευχαριστία και ευγνωμοσύνη μας.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους ανθρώπους που εργάστηκαν εθελοντικά, για την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης του τόμου, τους φιλότιμους συνεργάτες και εξαιρετικούς επιστήμονες Έφη Ψιλάκη και Μανώλη Δρακάκη, οι οποίοι εντελώς αφιλοκερδώς, ενέσκυψαν πάνω στην εν λόγω έκδοση.
Το ίδιο ισχύει και για την ειδική επιστημονική επιτροπή έκδοσης του τόμου, όπως και όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους του Συνεδρίου οι οποίοι προσέφεραν εντελώς εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Τους οφείλουμε ευγνωμοσύνη και εκφράζουμε και πάλι άπειρες ευχαριστίες.
Κλείνω με κάτι, από τον μεγάλο Οδ. Ελύτη: Ότι χαθεί χάνεται για πάντα ότι σώσεις μες στην αστραπή καθαρό στον αιώνα θα διαρκέσει”