Ομιλία του π. Νεκταρίου Γουρλεμάκη 2008

Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριε

Σεβάσμιοι Πατέρες

Αξιότιμοι Πολιτικοί Άρχοντες

Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί

Στην Πνευματική και Πανηγυρική σύναξη που μετέχουμε σήμερα, με αίσθημα ευθύνης απευθύνουμε σε όλους σας εγκάρδιο χαιρετισμό Αγάπης και Σεβασμού στην Ευλογημένη αυτή ημέρα που εκφράζει το παρόν της Εκκλησίας του Πλατάνου αντικρίζοντας το μέλλον με ελπίδα και μνημονεύοντας το παρελθόν με σεβασμό.

Για την Ενορία μας το γεγονός της καταθέσεως του θεμέλιου λίθου για την ανέγερση Ιερού Ναού στο Κοιμητήριό μας, έχει ιδιαίτερη σημασία για μας, που ζούμε σήμερα εδώ και αύριο θα αναπαυόμαστε εκεί με ελπίδα και προσανατολισμό τον ουρανό.

Ο Λόγος εν Εκκλησίες ευλογείτε το Θεό είναι σαφής, τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας σε Ναούς τελούνται αλλά και οι ικεσίες για τους εν Άδη ευρισκομένους σε ναούς με μνημόσυνα και προσευχές τελούνται γιατί εν το Άδη ουκ έστι μετάνοια.

Σαν Εκκλησία Πλατάνου ο Ναός στο Κοιμητήριό μας, είναι απαραίτητος, είναι έκφραση Ομολογίας Πίστεως, είναι Φάρος Ορθόδοξης Μαρτυρίας, είναι τάξης Εκκλησίας, είναι ικεσία για τους αναπαυόμενους αδελφούς μας, αιώνιο μνημόσυνο για όλους εμάς τους μετέχοντες στην προσπάθεια της ανεγέρσεως ως κτήτορες αλλά και ελπίδα σωτηρίας.

Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί μου, εάν είχαμε Ναό στο Κοιμητήριο να είστε σίγουροι ότι σαν ποιμένας του Πλατάνου ποτέ δεν θα σας παρότρυνα να κτίσομε άλλο ναό, ναό του Αγίου Πνεύματος πρέπει να επιδιώκουμε να γίνεται το σώμα του καθενός μας.

Ζώντας σε μια περίοδο χωρίς πρότυπα και στόχους η πορεία της ζωής μας πρέπει να πορεύεται δίπλα στην Εκκλησία μας με γνώση, με μνήμη θανάτου και βλέποντας ότι ο κύκλος της εδώ βιωτής μας έχει ημερομηνία λήξεως χωρίς να μας φοβίζει το γεγονός αυτό αλλά να μας προβληματίζει, στρέφομε τον προσανατολισμό μας σε ένα και μοναδικό στόχο που είναι ο Αληθινός Κύριός μας, χωρίς να αδιαφορούμε για το σήμερα αλλά μαζί με Αυτόν ζούμε το παρόν, ελπίζουμε για το μέλλον και μαθαίνομε από το παρελθόν.

Νοιώθοντας την υποχρέωση, έχοντας προθυμία, θέληση και κάνοντας υπακοή στην προτροπή της τοπικής Εκκλησίας μας ότι σαν Κρήτες Ορθόδοξοι Χριστιανοί πρέπει να τιμούμε και να προβάλουμε τους τοπικούς Αγίους μας προχωρήσαμε στην ευλογημένη αυτή ημέρα που δεν είναι τυχαία, όπως και τίποτα στη ζωή μας.

Πρώτη Κυριακή του Ιουλίου η εν Κρήτη τοπική Εκκλησία μας εορτάζει τη Σύναξη Πάντων των εν Κρήτη διαλαμψάντων Αγίων, σήμερα και η Εκκλησία του Πλατάνου χωρίς να μπορεί να ξεχωρίσει, τιμώντας, σεβόμενη και προσκυνώντας αφιερώνει το Ναό αυτό σε όλους τους Κρήτες Αγίους, γνωστούς και αγνώστους από τον Απόστολο Παύλο και Τίτο μέχρι και τον Νεομάρτυρα Επίσκοπο Γεράσιμο και τους συν αυτώ που σφαγιάστηκαν στο μικρό Άγιο Μηνά το 1821.

Πιστεύομαι ότι η αφιέρωση αυτή για την Εκκλησία του Πλατάνου θα τυγχάνει μιας ιδιαίτερης ικεσίας στον ουρανό από τους Κρήτες Αγίους μας για μας τους εδώ κι εκεί αδελφούς μας.

Η Εκκλησία του Πλατάνου πρότεινε, το Μητροπολιτικό Συμβούλιο ενέκρινε και η Κεφαλή της τοπικής Εκκλησίας μας εκφραζόμενη από τον σεπτό Ποιμενάρχη μας, ευλόγησε και ιδού σήμερα η αρχή.

Σε μια εποχή με πολλές δυσκολίες, ο στόχος της ανέγερσης Ιερού Ναού είναι μεγάλος, έχει πολύ κόστος, δεν είναι όμως και ακατόρθωτος, γιατί με θέληση για προσφορά και δημιουργία οι δυσκολίες ξεπερνώνται αν όχι ταξινομούνται.

Η Ιστορία του Πλατάνου μας διδάσκει ότι υπήρξαν δυσκολίες και στο παρελθόν, όμως οι πρόγονοί μας κατάφεραν να δημιουργήσουν και να προσφέρουν έργα Αγάπης στο Θεό και στους Αγίους, κτίζοντας τους δύο αυτούς Ναούς αφιερωμένους στον Άγιο Χαράλαμπο και στον Άγιο Γεώργιο, που εμείς σήμερα χαιρόμαστε μνημονεύοντας αυτούς.

Χωρίς αυταπάτες ξέρουμε ότι ο στόχος είναι μεγάλος, όμως η ελπίδα μας στηρίζετε στις πρεσβείες των Αγίων μας και στην Αγάπη των ανθρώπων μας, πιστεύοντας σε αυτούς.

Άλλωστε η κοινωνία του Πλατάνου, είναι κοινωνία με πρόσωπο που αποδεικνύεται και εκφράζεται από τα έργα της, το έχει αποδείξει από πολύ παλιά, αλλά και στα 17 χρόνια της Ιερατικής μου Διακονίας στην Εκκλησία αυτή με αναστηλώσεις, διαμορφώσεις και δημιουργίες.

Ακούγοντας τον παλμό της κοινωνίας αυτής πιστεύουμε ακράδαντα ότι και σήμερα η έκφραση της δημιουργίας θα καρποφορήσει κατά τη δύναμη του καθενός μας ώστε να φανούμε και εμείς αντάξιοι συνεχιστές των προγόνων μας αλλά και παράδειγμα για τα παιδιά μας.

Στην προσπάθεια αυτή θέση και χώρος υπάρχει για όλους μας όσο και όπως μπορεί ο καθένας μας, γιατί το σήμερα σκιαγραφεί το αύριο και αν το σήμερα είναι δύσκολο το αύριο θα είναι δυσκολότερο.

Το κίνητρό μας στη δημιουργία αυτή είναι η Αγάπη μας στον Τριαδικό Θεό μας, η ευγνωμοσύνη μας στους Κρήτες Αγίους μας και ο σεβασμός μας στη μνήμη των αγαπημένων μας προσώπων που αναπαύονται στο κοιμητήριό μας.

Ο στόχος δεν έχει χρονοδιάγραμμα και ημερομηνία παράδοσης, αυτό που έχομε καταφέρει μέχρι σήμερα με τη βοήθεια των ειδικών ανθρώπων, είναι να θέσομε σωστά θεμέλια ώστε το αποτέλεσμα όταν προκύψει να είναι άξιο αιωνίου μνημοσύνου, όχι για μας αλλά γι’ αυτούς που προσφέρθηκαν για μας.

Στην ευλογημένη αυτή στιγμή, ευχαριστίες απευθύνομε πρώτα στο Θεό μας και στους Κρήτες Αγίους μας. Ευχαριστίες όμως απευθύνομαι και στον Ποιμενάρχη μας που αγκάλιασε με ιδιαίτερη χαρά και ευλόγησε την προσπάθεια αυτή.

Τη στιγμή αυτή, χωρίς να διακρίνομε και να προβάλλουμε αλλά ευχαριστώντας για την κατανόηση και την υπακοή μνημονεύομε τις δύο οικογένειες της Ευανθίας Αβραμάκη και του Ιωάννη και Ευφροσύνης Πιταρά, που στην επιθυμία τους να κτίσουν ναό δέχτηκαν όλοι μαζί σαν Εκκλησία Πλατάνου να συμβάλομε να χτίσομε ένα ναό στο Κοιμητήριο που είναι απαραίτητος χωρίς να επιφορτώνουμε το έργο της Εκκλησίας, που είναι πολύπλοκο και δεν περιορίζεται μόνο στα πλαίσια ανεγέρσεως ναών.

Στην προσπάθεια αυτή ευχαριστίες αξίζουν σε πολλούς, θα περιοριστούμε όμως και αν ο Θεός θελήσει και ο καιρός επιτρέψει ώστε να ολοκληρωθεί ο Ναός να αξιωθούμε να λειτουργήσομε τότε και από τώρα ευχαριστούμε.

Ηθικός συμπαραστάτης στην προσπάθεια αυτή υπήρξε από τη πρώτη στιγμή ο καταξιωμένος Πατέρας Εμμανουήλ Σταυρουλάκης, εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού του Ηρακλείου του Αγίου Μηνά, γνώστης του γεγονότος αφού έχει επιμεληθεί τη συγγραφή βιβλίου με βιογραφική περίληψη των εν Κρήτη Αγίων που θα μας μιλήσει ώστε να καταλάβουμε ότι το γεγονός αυτό τυγχάνει ιδιαίτερης τιμής και δόξα της Εκκλησίας του Πλατάνου αλλά και ευρύτερα της εν Κρήτης Εκκλησίας μας, αφού ο ξεχωριστός αυτός Ναός θα είναι ο πρώτος στην Κρήτη αφιερωμένος στην Σύναξη Πάντων των Κρητών Αγίων και τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

Αδελφοί μου, η σειρά μας έφτασε και πρωταγωνιστές των γεγονότων είμαστε τώρα εμείς με πράξη και έργο να αποδείξουμε πρώτα στον εαυτό μας τί θέλουμε. Να είμαστε μέτοχοι στην δημιουργία αυτή ή απλοί θεατές των γεγονότων σαν εγωπολίτες, εγκλωβισμένοι στη μιζέρια της καθημερινότητας.

Με αυτές τις σκέψεις και τις λίγες ικανότητες λόγου κλείνομε και καταθέτουμε στην Αγάπη σας τα λόγια αυτά σαν μια δημόσια εξομολόγηση και προβληματισμό. Αν σας ερεθίσαμε θετικά ελάτε να προχωρήσουμε κατά το δυνατό του καθενός, αφού τα αδύνατα παρά ανθρώποις δυνατά εστί παρά το Θεό.

Αν σας στενοχώρησα συγχωρήστε μας κι εμείς ένας από εσάς είμαστε.

Με αυτά τα ειλικρινά λόγια ευχαριστούμε όλους σας τους συνελθόντες αλλά και τους εν λόγο αποληφθέντας για τη συμμετοχή σας στην ιστορική αυτή στιγμή για την εκκλησία του Πλατάνου.

Με την ευχή να αξιωθούμε και στα εγκαίνια, αν όχι εμείς, εκείνοι, χωρίς να ξεχνούν να προσεύχονται και για μας.

6-7-2008

π. Γουρλεμάκης Νεκτάριος

Εφημέριος Ενορίας Πλατάνου

Από την Θ. Λειτουργία της εορτής της Σύναξης πάντων των εκ Κρήτη διαλαψάντων Αγίων στον Ι. Ενοριακό Ναό Αγ. Γεωργίου Πλατάνου και από τον αγιασμό της κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του προς ανέγερση Ι. Ναού της Σύναξης πάντων των εκ Κρήτη διαλαψάντων Αγίων (6-7-2008)