Εγκύκλιος για τις πυρκαγιές 24.7.2013

Μοίρες, 24 Ιουλίου 2013

Αριθμ. Πρωτ. 1431
Αριθμ. Διεκπ. 779 Αριθμ. Φ. 11

Προς
Τους Οσιωτάτους Μοναχούς, τους Αιδεσιμωτάτους Κληρικούς και
το ευσεβές ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας

Αγαπητοί μου,

Έχοντες υπ’ όψη μας τα θλιβερά αποτελέσματα τα οποία αφήνουν πίσω τους κάθε χρόνο οι πυρκαγιές, ερχόμαστε με την παρούσα ανακοίνωση να σας παρακαλέσουμε πολύ να εντείνετε την προσοχή σας κατά την υπόλοιπη περίοδο αυτού του καλοκαιριού, ώστε να αποφευχθεί κάθε αιτία που προξενεί πυρκαγιές.

Σας ζητούμε και από πλευράς της Εκκλησίας να βοηθήσετε με προθυμία, προκειμένου να ελαττωθούν τα αίτια και οι αφορμές που μπορεί να δώσει ο σημερινός και καθημερινός άνθρωπος, ο κάθε ένας από εμάς, ένεκα απροσεξίας ή ένεκα οποιασδήποτε άλλης αιτίας, για να εκδηλωθούν πυρκαγιές.

Κάθε πυρκαγιά είναι μια πληγή που μεγαλώνει τα τόσα και τόσα προβλήματα του σώματος της τοπικής κοινωνίας και αυτού του Ιερού, ιστορικού και αποστολικού τόπου μας.

Υπάρχουν δε και περιπτώσεις που οι πυρκαγιές αυτές γίνονται μετά από σχεδιασμούς εμπρησμών, οι οποίοι κρύβουν σχεδόν πάντοτε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και σκοπιμότητες. Αυτές οι περιπτώσεις μαρτυρούν επί πλέον και με τρόπο δραματικό πόσο επικίνδυνα άπληστος έχει γίνει ο σημερινός άνθρωπος.

Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις πυρκαγιών από απροσεξία, από κάψιμο σκουπιδιών, χόρτων ή άλλων ειδών και αντικειμένων για τις οποίες εφιστούμε την προσοχή σας. Λάβετε κάθε μέτρο που ενδείκνυνται κατά την περίοδο του καλοκαιριού και ακούστε όλα εκείνα τα οποία μας παραγγέλλουν κατά καιρούς οι αρμόδιες αρχές.

Ακόμα, είναι γνωστό ότι εκδηλώνονται φωτιές και γίνονται καταστροφές από την άνοδο της θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες, σε σπίτια, εγκαταστάσεις και αυτοκίνητα για τα οποία δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα που έχουν σχέση με την προστασία από φωτιές. Παρακαλούμε κάμετε ότι είναι δυνατόν να αποφευχθούν και αυτές οι αιτίες εκδήλωσης πυρκαγιών.

Ο σημερινός άνθρωπος με τον ατομοκεντρισμό του δεν καταστρέφει μόνο τον εαυτό του, αλλά και τη φύση η οποία είναι δώρο του Θεού.

Μη προβαίνετε σε καμιά κίνηση η οποία μπορεί να εμπεριέχει τον κίνδυνο να εκδηλωθεί φωτιά. Επαναλαμβάνουμε την παράκλησή μας προς όλους: λάβετε κάθε μέτρο για την αποφυγή των πυρκαγιών.

Ευχόμαστε καλό υπόλοιπο καλοκαίρι, χωρίς φωτιές που προκαλούν καταστροφές και χωρίς προβλήματα από την εν γένει κακοποίηση της δημιουργίας του Θεού.

Ο Πανάγαθος Θεός να ευλογεί τη ζωή σας και τις εργασίες σας και με το καλό να φθάσουμε όλοι να εορτάσουμε την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου.-

Με θερμές ευχές εν Κυρίω
Ο Μητροπολίτης
† Ο Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος

Να αναγνωστεί στις Εκκλησίες, την Κυριακή 4 Αυγούστου 2013