Για την έκδοση της Εφημερίδας «Πολιτιστική ματιά» του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Βαρβάρας. Του Σεβ. Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου. (2011)

Για την έκδοση της Εφημερίδας «Πολιτιστική ματιά» του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Βαρβάρας

Κάθε μέσο και τρόπος που συμβάλει στο προβληματισμό αναζήτησης της εσωτερικής πνευματικής ποιότητας και της αψεγάδιαστης κοινωνικής συνοχής της ενδοχώρας της Κρήτης, αξίζει την ενίσχυση όλων μας και το υποδεχόμαστε με χρηστές ελπίδες και προσμονή.

Κάθε καταβαλλόμενη προσπάθεια πού κινείται στο χώρο της διατήρησης του ακραιφνούς προσώπου των χριστιανικών ορθοδόξων κοινοτήτων μας και των ανθρώπων τους γίνεται δεκτή, για όσους τουλάχιστον έχουν αγωνία για το αύριό τους, με ανακούφιση και χαρά. Αυτές τις σκέψεις έκαμα στο άκουσμα της έκδοσης ενός εντύπου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Αγ. Βαρβάρας με τίτλο: «Πολιτιστική Ματιά».

Με χαρά πληροφορήθηκα την πρόθεση και την προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου της Αγ. Βαρβάρας, για την έκδοση του εν λόγω εντύπου. Χαιρετίζω και ευλογώ πατρικά την κίνηση αυτή και απευθύνω θερμές συγχαρητήριες ευχές προς όλους όσους θα ασχοληθούν με την έκδοση, επιμέλεια και διανομή του εντύπου «Πολιτιστική Ματιά».

Η ενδοχώρα μας και στην περίπτωση της ευφήμως γνωστής Κωμόπολης της Αγ. Βαρβάρας, εκλεκτού υπερυψωμένου και ευλογημένου τμήματος της Ι. Μητροπόλεώς μας, το κέντρο, η καρδιά της Κρήτης, η Αγ. Βαρβάρα, πρέπει να διατηρηθεί ως κόρη οφθαλμού για να βλέπει και να αναπνέει όλο το σώμα της Μεγαλονήσου. Το παραπάνω έντυπο χρειάζεται, είναι απαραίτητο για την Αγ. Βαρβάρα και όχι μόνο. Μπορεί κάλλιστα από την σκοπιά του και με βάση τις παραπάνω σκέψεις, να συνδράμει στην αύξηση όλων εκείνων που είναι απαραίτητα να γίνουν έτσι ώστε να περιορίζεται η σύγχρονη τάση, εκεί και όπου υπάρχει, που βλέπει μεν με ματιές συμπάθειας τις κινήσεις πολιτισμού, αλλά τις εντάσσει μέσα σε μια νοοτροπία  ενός απολιθωμένου μουσείου πολιτισμού.

Η Αγία Βαρβάρα έχει καλούς και φιλοπρόοδους ανθρώπους που μπορούν και θέλουν να μείνουν κύτταρο ατόφιας ζωής και απολτοποίητης προόδου, άψυκτης, με στήριγμα όλα εκείνα τα καλά που μας χάρισαν οι πριν από εμάς. Έτσι βλέπω και αισθάνομαι την προσπάθεια της «Πολιτιστικής Ματιάς» της Αγ. Βαρβάρας. Είναι ευπρόσδεκτη, αξιέπαινη και απαραίτητη.

Καθώς μάλιστα γράφω αυτές τις γραμμές, αλλά και κάθε φορά που ευρίσκομαι στην Αγ. Βαρβάρα, αίρονται από την παιδική μου μνήμη, ματιές από εικόνες των περασμένων και η ευχή μου είναι πάντοτε να μη χάσουμε την αδιάκοπη συνέχειά τους. Για την Κρήτη, η προσωνυμία Αγ. Βαρβάρα παραπέμπει στο δροσερό μέρος της Κωμόπολης της δικής μας Αγ. Βαρβάρας, στον Ιστορικό Ναό της ως Κέντρου που εκκλησιάζει, με τον Προφήτη Ηλία και τις παραδόσεις του τόπου, τη ζωή της Κωμόπολης και της ευρύτερης περιοχής.

Καλή δύναμη στην προσπάθεια αυτή με αδιάκοπη πορεία και ανάδειξη μέσα από τις σελίδες της «Πολιτιστικής Ματιάς» της Αγ. Βαρβάρας των στοιχείων εκείνων που έχουμε ανάγκη για να μη ισχναίνουμε μπρός στο άμορφο της επανάπαυσης των καιρών μας.-

Μοίρες, Φεβρουάριος 2011

† Ο Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος