Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Μορόνι, επιμνημόσυνη δέηση και αποκάλυψη στήλης πεσόντων του Μορονίου σε διάφορους εθνικούς αγώνες (Κυριακή 6/11/2016)

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Μορόνι, επιμνημόσυνη δέηση και αποκάλυψη στήλης πεσόντων του Μορονίου σε διάφορους εθνικούς αγώνες (Κυριακή 6/11/2016)

Στον Ι. Ν. Αγ. Πνεύματος Μορονίου λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδέλφειας κ. Μελίτων, με συλλειτουργούς τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Μακάριο και κληρικούς της Ι. Μητροπόλεώς μας. Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε μνημόσυνο για τους θυσιασθέντες από το Μορόνι στους διάφορους αγώνες του Γένους μας.

Στη συνέχεια στην πλατεία του χωριού έγινε επιμνημόσυνη δέηση και αποκάλυψη στήλης με τα ονόματα πεσόντων του Μορονίου, σε διάφορους εθνικούς αγώνες.

Τα ονόματα πεσόντων Μορονίου!

Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913

Στρατιώτης Γεώργιος Κων/νου Κακουλάκης

Στρατιώτης Εμμανουήλ Κων/νου Κακουλάκης

Μικρά Ασία

Στρατιώτης Γεώργιος Αντωνίου Μαλλιαράκης

Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-1941

Στρατιώτης Κων/νος Μιχαήλ Ζαχαριουδάκης

Στρατιώτης Μιχαήλ Εμμανουήλ Μαλλιαράκης

Στρατιώτης Μιχαήλ Αντωνίου Μαραγκάκης

Μάχη της Κρήτης Μάιος 1941

Λοχίας Εμμανουήλ Γεωργίου Μανασσάκης

Γερμανική Κατοχή 1941-1944

Ανθ/γός Εμμανουήλ Μιχαήλ Μαλλιαράκης

1946-49

Επ/χίας Ευάγγελος Μιχαήλ Παπαηλιάκης

ΟΜΙΛΙΑ κ. ΜΑΡΚΟΥ Γ. ΜΑΝΑΣΣΑΚΗ ΑΝ/ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Ε. Α. ΤΗΣ Ε. Λ. ΑΣ  ΘΕΟΛΟΓΟΥ- ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ

ΣΤΟ ΜΟΡΟΝΙ 6/11/2016

ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΕ, ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ
Εκφράζω τη χαρά μου, που μια σκέψη καί πρωτοβουλία μου, εκδηλωθείσα πρίν από τρία χρόνια περίπου, με διάφορπους τρόπους, βρήκε πλήρη ανταπόκριση καί κατανόηση από το σύνολο των κατοίκων του χωριού μου, και σήμερα με αυτή τη σεμνή τελετή, μαζί σας, αποδίδομε φόρο τιμής στη μνήμη των παληκαριών του Μορονίου, που πολέμησαν και θυσιάσθηκαν για την πατρίδα.
Τα ονόματα των πεσόντων αναγράφονται πάνω στη μαρμάρινη πλάκα, κατά χρονολογική σειρά, από τους Βαλκανικούς πολέμους μέχρι και τον εμφύλιο.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝ. ΚΑΚΟΥΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΩΝ. ΚΑΚΟΥΛΑΚΗΣ έπεσαν υπέρ πατρίδος στους
Βαλκανικούς πολέμους 1912 1913. Οι νικηφόροι αυτοί πόλεμοι καθώρισαν τα Ελληνικά σύνορα στη σημερινή τους θέση. Το 1913 έχει ιδιαίτερη σημασία για μας τους Κρήτες, γιατί τότε ενσωματώθηκε το Νησί μας με τη μητέρα Πατρίδα.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΤ. ΜΑΛΛΙΑΡΑΚΗΣ
Επεσε στο Μικρασιατικό πόλεμο το 1922. Δυστυχώς η Μικρασιατική καταστροφή ήταν μια πολύ οδυνηρή υπόθεση γιά τήν Ελλάδα, με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα.
Δίδεται η ευκαιρία σε μας σήμερα να εκφράσομε την πικρία και την απογοήτευσή μας, γιά τη στάση που τήρησαν τότε οι σύμμαχοι, στην εξέλιξη του πολέμου, έναντι της Ελλάδος αφενός, και γιά την πολιτική που ασκήθηκε κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου από τους πολιτικούς του αντιπάλους αφετέρου.
Ενώ είχε συναυθεί η συνθήκη των Σεβρών προηγουμένως, που δημιουργούσε τη Μεγάλη Ελλάδα, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Βενιζέλου κυκλοφορούσαν το Χάρτη της Μεγάλης Ελλάδας, με την επιγραφή “Τον σχίζομε τον χάρτη της Μεγάλης Ελλάδος, θέλομε μικράν και έντιμον Ελλάδα”
Είχε ακηθεί τέτοια προπαγάνδα εναντίον του, χωρίς να είναι άμοιρο ευθυνών και το εκλογικό σώμα τότε, με αποτέλεσμα να μην εκλεγεί ούτε βουλευτής στις εκλογές του 1920 ο βενιζέλος, με τα γνωστά αποτελέσματα:
α/ Τις αλησμόνητες και χαμένες πατρίδες της Μικρασίας και του Πόντου, στις οποίες πλειοψηφούσε το ελληνικό στοιχείο. Κέντρα ανάπτυξης, ευημερίας, πλούτου και πολιτισμού “όπου κι άν ταξιδεύσω η Ελλάδα με πληγώνει” γράφει δικαίως αργότερα ο Νομπελίστας ποιητής μας ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ
β/ Το 1500000 Μικρασιάτες και 300000 περίπου Πόντιοι, που ήλθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα
γ/τις σφαγές στρατευσίμων και πολιτών που επηκολούθησε και ουχί συνωστισμού στην προκυμαία της Σμύρνης.
” ΟΥΔΕΝ ΚΑΚΟΝ ΑΜΙΓΕΣ ΚΑΛΟΥ” Το δραστήριο αυτό προσφυγικό στοιχείο, που ήλθε στη μητέρα πατρίδα, έφερε μαζί του τον πολιτισμό του, τα ήθη, τα έθιμα, τα τραγούδια, τους χορούς, την πολίτικη κουζίνα καί κειμήλιά του. Ευφυώς ο Βενιζέλος τους εγκατέστησε κυρίως κατά μήκος των βορείων συνόρων μας και των Ακριτικών Νησιών μας και απετέλεσαν τον κυμματοθραύστη κατά των επιβουλών ορισμένων κακών γειτόνων μας.
Το 1923 έγινε η συνθήκη της Λωζάνης, που μας εξασφαλίζει τα Νησιά του Αιγαίου. Κατά καιρούς οι εξ Ανατολών γείτονές μας διατυπώνουν διάφορα ανϊστόρητα, σωβινιστικά, παραβιάζοντα το διεθνές δίκαιο μηνύματα. Προφανώς η επίσημη κυβερνητική απάντηση ” ότι γίνεται μόνο για εσωτερική κατανάλωση” δεν απαντάει πλήρως σαυτή την πρόκληση.”
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΙΧ. ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΕΜΜ. ΜΑΛΛΙΑΡΑΚΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΑΝΤ. ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ
Επεσαν υπέρ πατριδος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-1941. Ο πρώτος μέλος μιας πολύτεκνης οικογένειας, είχε εγκατασταθεί με την οικογένειά του στο χωριό Νήβριτος, υπηρετούσε στον Ελληνικό στρατό το 1941 στην Αλβανία, και από κεί χαθηκαν τα ίχνη του. Ο Μιχάλης Μαλλιαράκης έπεσε στο πεδίο της μάχης το 1941 στην Αλβανία. ο Μιχάλης ήταν το πρώτο μέλος μιας πολύτεκνης οικογένειας, φεύγοντας από τη ζωή, άφησε πίσω του μια πικραμένη χήρα μάνα, που έκλεγε το γυιό της από τότε που κατετάγη στο στρατό, μέχρι και το θάνατό της, και οκτώ αδέλφια, μικρότερης ηλικίας, στερηθείντα της προστασίας και της φροντίδας του. Μιχάλης Αντ. Μαραγκάκης έφυγε για το μέτωπο την επαύριο του γάμου του και δεν επέστρεψε ποτέ, το 1941 έπεσε στα Αλβανικά βουνά, αφίνοντας πίσω του χήρα σύζυγο, ένα τυφλό πατέρα, μια χαροκαμένη μάνα και εννέα αδέλφια, μικρρότερης ηλικίας, που είχαν την απόλυτη ανάγκη του, λόγω καί της αναπηρίας του πατρός του.
ΛΟΧΙΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΝΑΣΣΑΚΗΣ Επεσε υπέρ πατρίδος το Μάιο του 1941 στην πόλη του Ηρακλείου. Ο Μανώλης πρωτίστως πολέμησε στην Αλβανία, στην πρώτη δε σύγκρουση Ελληνικών και Ιταλικών ενόπλων στρατιωτικών μονάδων, η σφαίρα του όπλου του, η πρώτη που έπεσε από το μέτωπο, φόνευσε ένα Ιταλό αξιωματικό, γιαυτό τον προήγαγαν επ ανδραγαθία. Ο Μανώλης αργότερα τραυματίσθηκε, διεκομίσθη σε νοσοκομείο και αργότερα βρέθηκε στο χωριό του με αναρρωτική άδεια. Μόλις όμως επιτέθηκαν οι Γερμανοί στο Ηράκλειο το Μάιο του 1941, χωρίς να υποχρεούται, έσπευσε πάραυτα εκεί και έπεσε ηρωϊκώς. “Αιώνια κι αθάνατη η μνήμη η δική σου, γιατί ήσουνα αψεγάδιαστος στη σύντομη ζωή σου”. Ο Μανώλης πρώτο μέλος μιας πολύτεκνης οικογένειας, φονευθείς, άφησε πίσω του ένα πικραμένο πατέρα, εννέα αδέλφια, τα περισσότερα κορίτσια, μικρότερης ηλικίας και μια χαροκαμένη μάνα, που ντύθηκε στα μαύρα από τοτε μέχρι την τελευτή του βίου της και τα μάτιά της δεν στέγνωσαν ποτέ. “Μανώλη τον σκοτώσανε μάνα τραυματισμένη, επάντρεψες, εβάφτισες, μάσουνα πικραμένη”
ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΛΛΙΑΡΑΚΗΣ Κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής 1941-1944, στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει οπλισμό για την αντίσταση, συνελήφθη από τους Γερμανούς στο χωριό Καμάρες, οδηγήθηκε με πολλούς άλλους συνομπίτες του σε Γερμανικό καράβι, το οποίο αργότερα βυθίστηκε αύτανδρο από βρετανικό υποβρύχιο.
Επιλοχίας ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΗΛΙΑΚΗΣ Επεσε υπέρ πατρίδος το 1948 στην περίοδο του εμφυλίου 1946-1949, τον οποίο ΕΜΦΎΛΙΟ δημιούργησαν και υποδαύλιζαν οι Αγγλοι με οδυνηρά αποτελέσματα εκατέρωθεν.
Δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ στο εξής θέμα: Είναι ασέβεια και αδικία μεγάλη να αμφισβητείται η προσσφορά της Εκκλησίας και γενικά του Κλήρου στο έθνος, τόσο σε πολεμικές περιόδους όσο και εν καιρώ ειρήνης από ωρισμένους κουλτουριάριδες συμπολίτες μας, που ωρισμένοι απ’ αυτούς κατέχουν υψηλές κρατικές και κυβερνητικές θέσεις. Προς τούτοις ενδεικτικώς αναφέρομαι στην προσφορά των μοναστηρίων στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, το κρυφό σκολειό, τη διάσωση και τη φύλαξη των συγγραμμάτων της αρχαίας Ελληνικής κλασσικής γραμματείας και των πατερικών κειμένων. Στον παλαιων πατρων Γερμανό στη Μονή της Αγίας Λαύρας, στον ηγούμενο Γαβριήλ ΜΑΡΙΝΑΚΗ Στο ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου, στην επανάσταση του 1866, στον Ξωπατέρα της Μονής ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ στην περίοδο της Κρητικής επανάστασης του 1866, στον απαγχονισμό του πατριάρχου ΚΩΝ/ΠΌΛΕΩΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ του Εου ,στον απάνθρωπο βασανισμό και τραγικό θάνατο του ΧΡΥΣΟΣΤΌΜΟΥ Μητροπολίτου ΣΜΥΡΝΗΣ, στην προσφορά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ, ως Αντιβασιλέως, την περίοδο της Γερμανικής κατοχής και μετέπειτα.
Σας γνωστοποιώ επιπροσθέτως ότι αυτό τον καιρό, με ιδιωτική πρωτοβουλία Ελλήνων τινων, γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ, προκειμένου να διακομισθούν τα οστά 7900 Ελλήνων στρατιωτων, πεσόντων στα Αλβανικά βουνά, από τους ομαδικούς τάφους της Αλβανίας σε Ελληνικό στρατιωτικό κοιμητήριο, των παληκαριών εκείνων, που με τη γενναιότητα και την αυτοθυσία τους άλλαξαν την πορεία του πολέμου και δημιούργησαν το έπος του 40 και 41.Πριν κλείσω,θάθελα να ευχαριστήσω την οικογένεια του ΜΑΛΛΙΑΡΟΓΙΑΝΝΗ ΠΟΥ ΔΏΡΙΣΕ ΤΟ ΧΏΡΟ ΑΥΤΌ, και όχι μόνο.Εδώ ήταν το Δημοτικό σχολειό,που έμαθα τα πρώτα γράμματα,Δασκάλα μου ήταν η ΚΑΤΙΝΑ ΜΑΛΛΙΑΡΡΑΚΗ,Νάνε καλά εκεί που βρίσκεται
Τελειώνοντας, τιμώντες την μνήμην των πεσόντων , κλείνω με ένα στίχο του ΠΑΛΑΜΑ” ΄Αφχιαστο κι άστόλιστο του χάρου δεν σε δίδω”και με ένα Κρητικό τετράστιχο ” Είναι ανθρώποι στη ζωή , που ζωντανοί ξεχνιούνται κι είναι νεκροί αθάνατοι, που παντα θα γρικούνται”.-
Ευχαριστώ για την υπομονή σας

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ