Ανακοίνωση για το 1ο Διεθνές Συνέδριο Γόρτυνας

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΟΡΤΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Αριθμ. πρωτ. 426

Αριθμ. διεκ. 181 Φ. 11

Μοίρες, 28 Μαρτίου 2013

Προς

Το Ευσεβές πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως μας

Αγαπητοί μου χριστιανοί,

Ευχόμαστε η Χάρη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού τον οποίο σήμερα προβάλλει η Εκκλησία για την ενίσχυση του πνευματικού μας αγώνα, να σας χαρίζει κάθε ουράνια ευλογία στους αγώνες της καθημερινής ζωής και να μας αξιώσει  με το καλό να εορτάσουμε και το Άγιο Πάσχα.

Μαζί με αυτές τις ευχές πέμπουμε συνημμένα το ψήφισμα του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Γόρτυνας υπό τον τίτλο ««Ἐν Γορτύνῃ καί Ἀρκαδίᾳ ἐγένετο…», για να ενημερωθείτε, και το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Μεσαρά από 20 – 23 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους. Ήταν ένα Διεπιστημονικό Συνέδριο το οποίο συνδιοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολή μας, με την Περιφέρεια Κρήτης, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης και τη Βαλκανική Ακαδημία Ιατροδικαστικών Επιστημών, για την Ιστορία, την Πνευματικότητα, την Τέχνη και τον Πολιτισμό του Κρητικού Νότου. Παρακαλούμε πολύ ακούστε με προσοχή τα καίρια πορίσματα του εν λόγω ψηφίσματος:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι 60 Σύνεδροι, Έλληνες και Ξένοι, του παραπάνω Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Μεσαρά, συμφώνησαν να αποστείλουν το παρόν, στις εντεταλμένες κρατικές αρχές και στα μέσα ενημέρωσης.

1. Ζητούμε από την Πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες της να συμπεριλάβουν στα προγράμματά τους την εγκαταλελειμμένη, εν γένει, ανασκαφή της Γόρτυνας και της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής της, πριν το Χωριό Μητρόπολη Μεσαράς, καθώς και την απρόσκοπτη συνέχιση των ανασκαφών του σπουδαίου Βαπτιστήριού της.

2. Η ως άνω βασιλική της Γόρτυνας, η μεγαλύτερη βασιλική της Κρήτης και η δεύτερη σε μέγεθος σε όλη την Ελλάδα, τέμνεται κάθετα από δρόμο διέλευσης οχημάτων, που διέρχεται δίπλα από το αρχαιότερο σύνθρονο της Κρήτης, προσβάλλοντας την πολιτιστική εικόνα της χώρας μας διεθνώς και κακοποιώντας αισθητικά ένα τέτοιο μνημείο. Ζητούμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τον τερματισμό αυτής της βάναυσης και απαξιωτικής παρέμβασης σε αρχαιολογικό χώρο ύψιστης αξίας και μέγιστης χριστιανικής-ευρωπαϊκής κληρονομιάς.

3. Ζητούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να στηρίξουν έμπρακτα τη συνέχιση των αρχαιολογικών εργασιών στο διδακτήριο του σπουδαίου Ιωσήφ Φιλάγρη, Ι. Μετόχιο της Ι. Μονής Κουδουμά, στο Λουσούδι Καπετανιανών. Τις εργασίες χρηματοδοτεί από το υστέρημά της η εν λόγω Ι. Μονή. Κινδυνεύει με κατάρρευση το υπόλοιπο του εκεί βυζαντινού ναΐσκου των Τριών Ιεραρχών.

4. Ζητούμε από το αρμόδιο Υπουργείο να φροντίσει άμεσα για την προστασία, τη φύλαξη, τον καθαρισμό και τη συντήρηση των εσωτερικών και των εξωτερικών χώρων των μνημείων της Μεσαράς, ως ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας για τη μέγιστη δυνατή προβολή, και όχι προσβολή, της εικόνας και του πολιτισμού του τόπου μας στους χιλιάδες ξένους επισκέπτες του.

5. Προτείνουμε για τον ορεινό όγκο των Αστερουσίων Ορέων που εκτείνεται διοικητικά στα όρια των σημερινών Δήμων Γόρτυνας, Φαιστού και Αρχανών – Αστερουσίων την πλήρη περιβαλλοντική και πολιτισμική προστασία της περιοχής αυτής. Η σημαντική χλωρίδα και πανίδα της, όπως και η διαχρονική πολιτισμική, μνημειακή ποικιλία της μας δίνει τη δυνατότητα να τα θεωρήσουμε ως σημαντικό κεφάλαιο για την μελλοντική αειφόρο ανάπτυξη της εν λόγω περιοχής.

6. Ενθαρρύνουμε και ενισχύουμε την εκδηλωθείσα πρόθεση της Ι. Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας για τη συγκέντρωση και επιστημονική έκδοση του συνόλου των έργων του Αγ. Ανδρέου Κρήτης, Ποιμένα της Γόρτυνας και Μεγάλου Οικουμενικού Υμνογράφου της Εκκλησίας.

7. Προτείνουμε στην Ι. Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας, να οργανώσει εκδηλώσεις τιμής για το μακαριστό Επίσκοπο Αρκαδίας Βασίλειο.

8. Εκφράζουμε τη λύπη μας για την υπολειτουργία της ιστορικής Γεωργικής Σχολής Μεσαράς. Ως δημιουργική πρόταση αξιοποίησής της προτείνουμε την ουσιαστική λειτουργία της με νέο θεσμικό και οργανωτικό πλαίσιο και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

9. Ζητούμε την άμεση παρέμβαση κάθε Αρμόδιας και Υπεύθυνης Αρχής, αλλά και την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Μεσαράς για τη μείωση και τη σταδιακή εξάλειψη κάθε μορφής παραβατικότητας και εγκληματικότητας, που δεν συνάδουν με τις παραδοσιακές αξίες και τα ήθη των κατοίκων του τόπου.

Από τον τόπο του αειθαλούς Πλάτανου της Ευρώπης, της Μεγάλης Επιγραφής της Γόρτυνας, της Φαιστού, από την αρχαία πρωτεύουσα Κρήτης και Κυρηναϊκής, τη Γόρτυνα, των Καλών Λιμένων, των Αστερουσίων Ορέων, της πνευματικότητας των ασκηταριών και του Αγιοφάραγγου, από τον τόπο του εύφορου κάμπου, με τις απόρροιες του Ψηλορείτη, μέρη που έχουν τα ζώπυρα του πολιτισμού και που δέχθηκαν τον πρώτο βηματισμό του κορυφαίου Απ. των Εθνών Παύλου και του μαθητή του Απ. Τίτου, εμείς οι σύνεδροι, του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ιστορία, την Πνευματικότητα, την Τέχνη και τον Πολιτισμό του Κρητικού Νότου, υψώνουμε ουρανομήκη κραυγή και ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους τους ανθρώπους και τους φορείς που αγωνιούν για τον κατακερματισμό του ανθρώπινου προσώπου και για την καταπάτηση των πανανθρώπινων αξιών της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.-

Για το Συνέδριο
Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
† Ο Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος

Να αναγνωστεί στις Εκκλησίες την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 7 Απριλίου 2013