Ο Μητροπολίτης στο Λύκειο Μοιρών 13.12.2005

Στο ενιαίο Λύκειο Μοιρών ο Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος
Νέο καθεστώς στις σχέσεις Εκκλησίας-Μαθητών

Το ενιαίο Λύκειο Μοιρών επισκέφθηκε την περασμένη Πέμπτη ο    Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριος, στα πλαίσια των επαφών του με τους μαθητές Λυκείου των σχολείων της περιοχής. Ο Σεβασμιότατος έγινε δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό τόσο από τους μαθητές όσο και από τους καθηγητές, ενώ τον ίδιο καλωσόρισε ο Διευθυντής του Λυκείου παπά-Γιώργης Πουλινάκης, ευχαριστώντας τον για την αγάπη και το ενδιαφέρον του προς τους μαθητές.

«Ήρθα σήμερα στο σχολείο για να γνωριστούμε, να ακούσω τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς σας. Σας καλώ να πλησιάσετε την Εκκλησία και να συνδεθείτε με τον Χριστό. Ελάτε να εξομολογηθείτε και να κοινωνήσετε». Ήταν τα πρώτα λόγια του Σεβασμιότατου ενώ αμέσως μετά προέτρεψε τους μαθητές να τηρούν τα ήθη και τα έθιμα, να κρατούν τις παραδόσεις και να μελετούν τα μαθήματα τους, «για να μην καταντήσετε γκαρσόνια των Ευρωπαίων» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Από την ομιλία του πάντως φάνηκε ότι εγκαινιάζει ένα νέο καθεστώς στις σχέσεις Εκκλησίας και σχολείων της Μητροπόλεως, μια σχέση που δεν περιορίζεται στην καθιερωμένη τέλεση του Αγιασμού της έναρξης των μαθημάτων.

Στην πορεία ο Σεβασμιότατος συμφώνησε με τους μαθητές να πουν τα κάλαντα από κοινού, με στόχο να μαζέψουν χρήματα για την πολυήμερη εκδρομή, ενώ ζήτησε άδεια από το σύλλογο των καθηγητών να συνοδεύσει τους μαθητές σε μονοήμερη εκδρομή που θα πραγματοποιηθεί στους Καλούς Λιμένες, με έξοδα της Ι. Μ. Γορτύνης και Αρκαδίας.

Στο αίτημα των μαθητών για εξομολόγηση ο Σεβασμιότατος ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό ορίζοντας μάλιστα ως τόπο το Ι. Ν. της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται κοντά στο σχολείο τους, ενώ συμφώνησε ακόμα να παρευρεθεί και στη χοροεσπερίδα που οργανώνουν οι μαθητές στις 22 του μήνα σε γνωστό κέντρο του Καστελλίου. Στο τέλος ο Σεβασμιότατος αποχαιρέτησε τους μαθητές παραδίδοντας στον καθένα από αυτούς από ένα βιβλίο (Ο Απόστολος Παύλος) του Πρωτοσύγκελου Αρχιμ. Χρυσοστόμου Παπαδάκη και μια εικονοκάρτα.

(Δημοσίευμα της εφημερίδας Άποψη του Νότου στις 13 Δεκεμβρίου 2005)