ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΑΡΙΟΝ Ι. ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΛΥΒΙΑΝΗΣ
Η γυναικεία Ι. Μονή Καλυβιανής με τα ιδρύματα της, είναι προσκύνημα της Μεσαράς.
Εκτός από τη θαυματουργό εικόνα του Ευαγγελισμού (η οποία δυστυχώς προς διετίας εκλάπη) που εφυλάσσετο μέσα στο θαυμάσιο καθολικό, το παλαιό εκκλησάκι της «ευρέσεως», υπάρχει και ο Ναός, ο τάφος και μέρος των ιερών λειψάνων του Οσίου Χαραλάμπους που ασκήτεψε και αγίασε παλαιά σ’ αυτό το χώρο και αποκαλύφθηκε φανερώνοντας τη ζωή του.
Το βιβλίο εκδόθηκε το 1999, διαστάσεων 24Χ16, 90 σελίδων, έγχρωμο με εικόνες και φωτογραφίες της Μονής και με βυζαντινή διακόσμηση. Τυπώθηκε στα τυπογραφεία Νικολάου και Ευθυμίου Κ. Σανιδά, Ιωαννίνων 6-183 45 Μοσχάτο, Αθήνα τηλ. 2109414233, για λογαριασμό της Ι. Μονής και ενίσχυση των ιδρυμάτων της.
Περιλαμβάνει:
Α) Πρόλογο
Β) Τα ιστορικά της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Καλυβιανής
Γ) Παρακλητικό Κανόνα της θαυματουργού εικόνος, ποίημα του Υμνογράφου Δρ Χαραλάμπους Μπούσια, εγκεκριμένο από την Ι. Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης.
Δ) Σύντομο βίο του Οσίου Χαραλάμπους της Καλυβιανής.
Ε) Παρακλητικό Κανόνα στον Όσιο Χαραλάμπη της Καλυβιανής τον Νεοφανή, ποίημα του Υμνογράφου Δρος Χαραλάμπους Μπούσια, εγκεκριμένο από την Ι. Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης.
ΣΤ) Χαιρετιστηρίους Οίκους.
Ζ) Εγκώμια και Ευλογητάρια στον Όσιο Χαραλάμπη, ποίημα του Υμνογράφου Δρος Χαραλάμπους Μπούσια.
Συμπεριλήφθηκαν με την ευλογία του τότε Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας αοιδίμου πλέον κυρού Κυρίλλου.
Το Προσευχητάριο αυτό έγινε κυρίως για την προσευχητική εξυπηρέτηση των πολυπληθών προσκυνητών.
Διατίθεται από την Ι. Μονή Καλυβιανής και από το βιβλιοπωλείο της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας (τηλ. 2892023790).
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΕΥΜΕΝΙΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΓΟΡΤΥΝΗΣ
Έκδοσις της Ενορίας Αγίου Κυρίλλου
Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας, 1999.
Ο άγιος Ιερομάρτυρας Κύριλλος και ο άγιος Ευμένιος ο θαυματουργός, είναι δύο κορυφαίες μορφές του κρητικού αγιολογίου και ιδιαίτερα της τοπικής αγιολογίας της αποστολικής Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας.
Το βιβλίο αυτό εκτός από τον πρόλογο και την κατατοπιστική εισαγωγή, περιλαμβάνει και τους βίους των δύο αγίων μέσα από μελέτη όλης της σχετικής προς αυτούς βιβλιογραφίας, με επεξηγηματικές σημειώσεις. Επίσης περιλαμβάνει όλο το υμνογραφικό υλικό που τους αφορά, το παλαιό και το νεότερο εγκεκριμένο, από την Ι. Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης. Δηλαδή πλήρης Ακολουθία για τον καθένα, από δύο Παρακλητικούς Κανόνες, Χαιρετισμούς, Εγκώμια, Ευλογητάρια.
Επίσης εικόνες των και τοιχογραφίες παλαιές και σύγχρονες. Ακόμη, τα ιστορικά της ενορίας Αγίου Κυρίλλου, τα Εξωκλήσια της καθώς και φωτογραφικό υλικό των Ναών και του οικισμού, και τέλος η απογραφή και φωτογραφίες όλων των Ναών που είναι αφιερωμένοι σ’ αυτούς σ’ όλη την Κρήτη κατά Μητροπόλεις.
Το βιβλίο είναι τυπωμένο σε χαρτί πολυτελείας, έγχρωμο, διαστάσεων 24Χ17, 300 σελίδων, με πλούσια βυζαντινή διακόσμηση, στα τυπογραφεία Νικολ Σανιδά, Ιωαννίνων 6, 183 45 Μοσχάτο Αθήνα, τηλ. 2109414233.
Διατίθεται από την Ενορία Αγίου Κυρίλλου (εφημέριος Μιχαήλ Τυράκης, Άγιος Κύριλλος Μεσαράς 70009, Πόμπια, τηλ. 2892094137 και από το βιβλιοπωλείο της Ι. Μητροπόλεως τηλ. 2892023790.
ΒΙΒΛΟΣ ΑΪΔΙΟΥ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΝΕΝΔΟΞΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ΠΑΥΛΟΝΈκδοσις Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας, έτος 2000.
Εκδόθηκε μέσα στα πλαίσια των εορτασμών του Ιωβηλαίου 2000. Σκοπός, η τιμή στον Απόστολο των Εθνών Παύλο, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κρήτης.
Η Μητρόπολη Γορτύνης έχει το προνόμιο να είναι η Αποστολική Μητρόπολη, διότι ο Παύλος ήλθε δύο φορές. Την πρώτη στους Καλούς Λιμένες όταν προσορμίστηκε το πλοίο που τον μετέφερε για τη Ρώμη αιχμάλωτο, λόγω κακοκαιρίας (Φθινόπωρο 59-Χειμώνας 60) και τη δεύτερη στη Γόρτυνα όπου εγκατέστησε τον Τίτο πρώτο Επίσκοπο Κρήτης (Άνοιξη-Θέρος 63).
Το προλογίζει ο αοίδιμος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κυρός Κύριλλος (2005).
Ο συγγραφέας στο αγιολογικό μέρος του βιβλίου παραθέτει τα εξής κεφάλαια:
1. Ο Απόστολος Παύλος (καταγωγή, πορεία, μετάνοια).
2. Πίνακας γεγονότων της ζωής του και πίνακας χρονολογιών.
3. Πίνακας τόπου και χρόνου συγγραφής κάθε επιστολής του.
4. Παύλος και Τίτος (γνωριμία, συνεργασία, προσόντα του Τίτου).
5. Παύλος και Κρήτη (έργο στη μεγαλόνησο, εγκατάσταση Τίτου, αποστολή σ’ αυτήν των Αποστόλων Ζηνά, Απολλώ και Αρτεμά, απόσπαση Τίτου στη Δαλματία, μαρτύριο Παύλου στη Ρώμη).
6. Βιογραφία των Αγ. Αποστόλων Ζηνά, Απολλώ και Αρτεμά, με τα αντιπροσωπευτικά υμνογραφικά (Απολυτίκιο, κοντάκιο, Μεγαλυνάριο). Που τονίζουν το σύνδεσμο τους με την Κρήτη.
7. Βιογραφικά και όπως τα προηγούμενα υμνογραφικά για τους Αποστόλους Λουκά τον Ευαγγελιστή και Αρίσταρχο που ήταν μαζί του στο ταξίδι προς τη Ρώμη όταν προσορμίστηκε το πλοίο στους Καλούς Λιμένες.
8. Εγκώμιο προς τον Απ. Παύλο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου «συντεθέν παρά Θεοδώρου του Μαγίστρου, από διαφόρων λόγων του Αγ. Ιω. Χρυσοστόμου».
ΥΜΝΟΓΡΑΦΙΚΑ
1)Η Ακολουθία που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο αυτού είναι «αναπλήρωσις της Ακολουθίας του Μηναίου» που έγινε από τον Υμνογράφο Δρ. Χαρ. Μπούσια για να ψάλλεται στο προσκύνημα των Καλών Λιμένων.
2)Συνετάγη μέγας Μεθεόρτιος Πανηγυρικός Εσπερινός για να ψάλλεται στους Καλούς Λιμένες, ανήμερα στον Εσπερινό όπως σε διάφορα μέρη της Ελλάδος από όπου πέρασε ο Παύλος και τον τιμούν.
3)Παρακλητικός Κανόνας και Χαιρετισμοί, ποιήματα του Υμνογράφου Δρ. Χαρ. Μπούσια.
Τέλος τα ιστορικά
α) Καλών Λιμένων και Λασαίας, με φωτογραφίες των χώρων, του Ναού από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου (Νοέμβριος 1992) και δύο χάρτες του 17ου αιώνος.
β) Τα ιστορικά της Γόρτυνας όπου εγκατέστησε τον Τίτο πρώτο Επίσκοπο Κρήτης με το σχετικό φωτογραφικό υλικό όλων των χριστιανικών κυρίως αρχαιοτήτων.
γ) Οι παλαιοί κατάγραφοι Ναοί του Απ. Παύλου που βρίσκονται στην Ι. Μητρ. Γορτύνης και Αρκαδίας με φωτογραφίες των.
Η έκδοση είναι πολυτελής, έγχρωμη με πλούσια βυζαντινή διακόσμηση 250 σελίδων και διαστάσεων 24,50Χ17.
Οι εικόνες (φορητές, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, μινιατούρες από χειρόγραφα, υαλογραφίες, μεταλλικές, κεντητές) με τη μορφή του Απ. Παύλου ή θέματα από τη ζωή του, είναι σπάνιες και επιλεγμένες από πολυτελείς εκδόσεις. Τοποθετήθηκαν επίσης σχέδια που έγιναν από τοπικό αγιογράφο, με θέματα που αφορούν τον Παύλο και την Κρήτη.
Το βιβλίο αυτό διανεμήθηκε δωρεάν το 2000 κατά τον εορτασμό του Ιωβηλαίου στην Ι. Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας όταν τελέσθηκε η Συνοδική Θ. Λειτουργία. Διατίθεται έκτοτε από το βιβλιοπωλείο της Ι. Μητροπόλεως τηλ. 2892023790.
Τυπώθηκε στα τυπογραφεία Νικ. και Ευθ. Σανιδά, Ιωαννίνων 6, 183 45 Μοσχάτο, τηλ. 2109414233.
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΙ ΤΩΝ ΟΣΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΜΕΝΙΟΥΈκδοση της Ι. Μονής Κουδουμά κατά το έτος 2002, διαστάσεων 24Χ17, 150 σελίδων, έγχρωμο με εικόνες και φωτογραφίες και πλούσια βυζαντινή διακόσμηση.
Τυπώθηκε στα τυπογραφεία Νικολάου και Ευθυμίου Σανιδά, Ιωάννη 6, 183 45 Μοσχάτο Αθήνα τηλ. 2109414233, για λογαριασμό της Ι. Μονής Κουδουμά, προς ενίσχυση του ανακαινιστικού έργου της.
Από πλευράς λειτουργικής εξυπηρετεί όλους τους φιλακόλουθους κληρικούς και λαϊκούς, διότι σ’ αυτό βρίσκεται συγκεντρωμένο όλο το υμνογραφικό υλικό που αφορά στην Παναγία την Κουδουμιανή και τους Οσίους κτίτορες της Μονής Κουδουμά.
Περιλαμβάνει:
α) Πρόλογο
Β) Ακολουθία εις τους αρτίως εκλάμψαντας αυταδέλφους Οσίους Παρθένιον και Ευμένιον, κτίτορας της Ι. Μονής Κουδουμά,
Γ) Χαιρετιστηρίους Οίκους εις τους Οσίους Παρθένιον και Ευμένιον.
Δ) Παρακλητικό Κανόνα εις τους Οσίους Παρθένιον και Ευμένιον.
Ε) Εγκώμια και Ευλογητάρια εις τους Οσίους Παρθένιον και Ευμένιον.
ΣΤ) Παρακλητικό Κανόνα της Θαυματουργού εικόνος της Θεοτόκου της επικεκλημένης «Κυρίας Κουδουμιανής».
Όλα τα υμνογραφήματα είναι ποιήματα του Υμνογράφου Δρς Χαραλάμπους Μπούσια και ενεκρίθησαν υπό της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.
Ο ίδιος Υμνογράφος συνέταξε και εγκωμιαστικό λόγο προς τους Οσίους Παρθένιο και Ευμένιο, κατάλληλο να διαβάζεται είτε σε αγρυπνία είτε στην τράπεζα της πανηγύρεως.
Διατίθεται από την Ι. Μονή Κουδουμά 2893041324 και από το βιβλιοπωλείο της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας 2892023790.
ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΑΡΙΟΝ Ι. ΜΟΝΗΣ ΚΟΥΔΟΥΜΑΗΤΟΙ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΥ ΔΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΜΠΟΥΣΙΑ
ΕΚΔΟΣΙΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΚΟΥΔΟΥΜΑ
Πρακτικό βιβλιαράκι διαστάσεων 16,5Χ2, 58 σελίδων, έγχρωμο, με εικόνες και βυζαντινή διακόσμηση. Περιλαμβάνει: α) προλογικό σημείωμα, β) Παρακλητικό Κανόνα «της θαυματουργού εικόνος της Θεοτόκου της Ιεράς Μονής Κουδουμά επικεκλημένης Κυρίας Κουδουμιανής», γ) Παρακλητικό Κανόνα «εις τους αρτιφανείς αυταδέλφους Οσίους Παρθένιον και Ευμένιον τους εν τη Ιερά Μονή Κουδουμά της Κρήτης ασκήσαντας».
Εκδόθηκε χάριν των πολλών προσκυνητών της Μονής, για χρήση στις κατ’ ιδίαν προσευχές των, και παρακολούθηση των ψαλλομένων Κανόνων όταν βρίσκονται στην Ι. Μονή.
Τυπώθηκε το έτος 2002 στις «Γραφικές Τέχνες Νικολάου και Ευθυμίου Κ. Σανιδά, Ιωαννίνων 6-183 45 Μοσχάτο, Αθήνα τηλ. 2109414233, για λογαριασμό της Ι. Μονής και ενίσχυση του ανακαινιστικού έργου της. Τα παραπάνω υμνογραφήματα έχουν εγκριθεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης.
Διατίθεται από την Ι. Μονή Κουδουμά και από το βιβλιοπωλείο της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας (τηλ. 2892023790).
ΟΙ ΟΣΙΟΙ ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ ΚΑΙ ΕΥΜΕΝΙΟΣ ΚΑΙ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΥΔΟΥΜΑΈκδοσις Ι. Μονής Κουδουμά, 2003.
ΕΠΑΙΝΟΣ Ι. ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Τόμος 670 σελίδων, που περιλαμβάνει το βίο των δύο αδελφών Μοναχών που ασκήτεψαν και αγίασαν στην Ι. Μονή Κουδουμά της οποίας και υπήρξαν κτίτορες, καθώς και την ιστορία της Μονής μέχρι σήμερα.
Περιεχόμενα:
1) Πρόλογος και Εισαγωγή.
2)Εκτενής αναφορά στο Μοναχικό Πολίτευμα.
3)Ο Μοναχισμός στα Αστερούσια όρη και τη Μεσαρά.
4)Η ζωή, τα θαύματα και η προσφορά των δύο Οσίων.
5)Η μετά την κοίμηση των Οσίων πορεία της Μονής και κυρίως η παρακμή της εξ αιτίας των ημερολογιακών ερίδων.
6)Η προσφορά και περιπέτειά της κατά τη Γερμανική κατοχή και η ανασυγκρότησή της.
7)Η ιστορία της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας και λίγα από τα αναρίθμητα θαύματα.
8)Τα ασκηταριά-εξαρτήματα της Μονής και τα Μετόχια της.
9)Το Μοναχολόγιο της Μονής, δηλ. όλα τα ευρεθέντα ονόματα μέσα από τα έγγραφα.
10)Ιδιαίτερο αφιέρωμα σε διακεκριμένες οσιακές μορφές, αδελφούς της Μονής Κουδουμά.
11)Καταγραφή των παλαιών βιβλίων της Μονής, κειμηλίων, αμφίων.
12) Ό,τι σχετίζεται με τα άγια λείψανά τους.
13)Λαογραφικά στοιχεία που αφορούν στη Μονή.
14)Ναοί αφιερωμένοι στους Οσίους Πατέρες.
Όλα τα κείμενα έχουν σημειώσεις και παραπομπές στη σχετική βιβλιογραφία, καθώς και απαραίτητα σχόλια, όπως και προεκτάσεις θεολογικού, πνευματικού και ιστορικού περιεχομένου.
Εκτός από τις εικόνες και την πλούσια βυζαντινή διακόσμηση, περιλαμβάνεται και πλήθος ιστορικών φωτογραφιών και συγχρόνων που τοποθετήθηκαν κατά τα θέματα των κειμένων.
Έκδοση πολυτελής, έγχρωμη, διαστάσεων 24Χ17, για λογαριασμό της Μονής Κουδουμά προς ενίσχυση του ανακαινιστικού έργου της.
Το βιβλίο αυτό που απέσπασε τον έπαινο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, δεν έχει μόνο αγιολογική σημασία, αλλά και ιστορική, τόσο από εκκλησιαστικής όσο και από εθνικής πλευράς.
Διατίθεται από την Ι. Μονή Κουδουμά τηλ. 2892041324, και από το βιβλιοπωλείο της Ι. Μητρ. Γορτύνης και Αρκαδίας τηλ. 2892023790.
ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ ΥΜΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΕΓΚΩΜΙΑΣΤΙΚΑΜεγάλος τόμος δερματόδετος με χρυσοτυπία και έγχρωμη πολυτελής κουβερτούρα, 850 σελίδων και διαστάσεων 34,5Χ24. Μετά από χρόνια έρευνας, ο συγγραφέας συγκέντρωσε όλο το υμνογραφικό και εγκωμιαστικό υλικό 17 αιώνων το οποίο αναφέρεται στο Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο και αφού έγιναν από ειδήμονες οι αναγκαίες διορθώσεις, τυπώθηκε στην ΕΠΤΑΛΟΦΟ ΑΒΕΕ το 2003 με την συμπλήρωση 1700 ετών από το μαρτύριο του. Τη δαπάνη και τη διάθεση για λογαριασμό της ανέλαβε η Ι. Μητρόπολη Λεμεσού της Κύπρου.
Ο τόμος είναι αφιερωμένος στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου Φαναρίου Κωνσταντινουπόλεως.
Την έκδοση χαιρετίζει και ευλογεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος.
Οι εικόνες που προτάσσονται είναι αυτή του Πατριαρχικού Ναού (17ου αιώνος) και η νέα που ιστορήθηκε για την έκδοση στην οποία ο Άγιος Γεώργιος είναι καθήμενος επί θρόνου ανάμεσα στους μάρτυρες γονείς τους Γερόντιο και Πολυχρονία.
Μετά τον Πρόλογο ακολουθεί εκτενέστατη Εισαγωγή 39 σελίδων μέσα στην οποία γίνεται λόγος για το υλικό του τόμου, τις βιβλιοθήκες που βρέθηκε, τη διάταξή του, καθώς και τα βιογραφικά τόσο των υμνογράφων όσο και των εγκωμιαστών.
Α) Οι Ακολουθίες είναι 23 και για τις δύο εορτές του Αγίου (23 Απριλίου και 3 Νοεμβρίου), δηλαδή προεόρτιες, της κυριώνυμης ημέρας και μεθεόρτιες.
Β) Οι Παρακλητικοί Κανόνες μικροί και μεγάλοι, 22.
Γ) Λοιποί Κανόνες τους οποίους συνέταξαν Άγιοι Πατέρες και διάφοροι υμνογράφοι, 22.
Δ) Χαιρετισμοί 4.
Ε) Οκτώηχα προσόμοια και Δοξαστικά που ψάλλονται Παρασκευή και Σάββατο 2.
Στ) Εγκώμια 3.
Ζ) Ύμνοι, εκλογές, ευχές 4.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
α) Κατόπιν αιτήσεως του συγγραφέως συνετάγη Ακολουθία κοινή για τους συνάθλους του Αγίου Γεωργίου από τον Δρα Χαραλάμπη Μ. Μπούσια, Μ. Υμνογράφο τα των Αλεξανδρέων Εκκλησίας.
β) Ακολουθία και Παρακλητικός Κανόνας για τη μητέρα του Αγίου τη μάρτυρα Πολυχρονία. Στην Ακολουθία αυτή προστέθηκαν και μερικά υμνογραφικά για τον πατέρα του Αγίου, μάρτυρα Γερόντιο.
γ) Δύο Ακολουθίες, δύο Παρακλητικοί Κανόνες και χαιρετισμοί προς την Αγία Ισαπόστολο Νίνα, συγγενή του Αγίου Γεωργίου, φωτίστρια της χώρας Γεωργίας.
ΕΓΚΩΜΙΑΣΤΙΚΑ
Οι εγκωμιαστικοί λόγοι είναι 14, τους οποίους έχουν συντάξει Άγιοι Πατέρες και εκκλησιαστικοί συγγραφείς.
Εκτός από τις εικόνες του Αγίου απ’ όλο τον κόσμο που είναι διάσπαρτες σε όλο τον τόμο μεταξύ των υμνογραφημάτων και των εγκωμιαστικών λόγων, υπάρχει και χώρος που καταλαμβάνει 38 σελίδες με εικόνες του αγίου φορητές, τοιχογραφίες, ανάγλυφες και μεταλλικές.
Τέλος παρατίθεται φωτογραφικό υλικό σε 17 σελίδες, μέρους των κωδίκων από τους οποίους ελήφθη το υλικό του τόμου, με σχετική λεζάντα για τον καθένα.
Τυπώθηκε στην «ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ» ΑΒΕΕ δι’ εξόδων και λογαριασμό της Ι. Μητροπόλεως Λεμεσού Κύπρου.
Διατίθεται από την Ι. Μητρ. Λεμεσού και το εξουσιοδοτημένο κ. Δημήτρη Καραθανάση, τηλ. 6974434372.
ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΩΝ ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥΈκδοσις Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Έτος 2003
Ο Παρακλητικός αυτός Κανόνας, ποίημα του συγγραφέως, συμπεριλήφθηκε στο μεγάλο τόμο προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου, και εκδόθηκε ως ανάτυπο για την οικονομική ενίσχυση στα ανακαινιστικά έργα του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Μοιρών.
Έχει μικρό, εύχρηστο σχήμα 14,50Χ10, έγχρωμο, διακοσμημένο, 32 σελίδων. Τυπώθηκε στα τυπογραφεία Νικ. Σανιδά και διατίθεται από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Μοιρών, τηλ. 2892023800.
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ
Έκδοσις Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας, Μοίρες 2004
Με το βιβλίο του «οι Επίσκοποι της Κρήτης στις Οικουμενικές Συνόδους», Αθήνα 1999 ο κ. Βασίλειος Σωμαράκης έφερε στο φως τα ονόματα των Κρητών Επισκόπων που έλαβαν μέρος στις Οικουμενικές Συνόδους και διατύπωσαν «εν Αγίω Πνεύματι» τα ιερά Δόγματα της Ορθοδόξου πίστεως.
Όλοι οι Επίσκοποι των Αγίων Επτά Οικουμενικών Συνόδων αναγνωρίσθηκαν ως Άγιοι από τη Συνείδηση της Εκκλησίας γι’ αυτό και από πολλών αιώνων καθιερώθηκε η μνήμη τους. Εορτάζουν δηλαδή κατά Σύνοδο, και αρκετοί από αυτούς μεμονωμένως στις κατά τόπους Εκκλησίες τις οποίες εποίμαναν, ή ευρύτερα.
Κατόπιν επιθυμίας του αοιδίμου Μητροπολίτου Γορτύνης κα Αρκαδίας κυρού Κυρίλλου να τιμώνται και οι Κρήτες Πατέρες, και η εικόνα των ιστορήθηκε, και Ναός κτίσθηκε, και Ακολουθία συνετάγη η οποία ενεκρίθη από την Ι. Επαρχιακή Σύνοδο.
Προλογίζοντας το βιβλίο ο αοίδιμος Μητροπολίτης γράφει: «Ησθάνθημεν την υποχρέωσιν ως Επίσκοπος της Αποστολικής και Πρωτοθρόνου Μητροπόλεως Γορτύνης, εν τη οποία ευρίσκετο η έδρα της Εκκλησίας της Κρήτης κατά τους αιώνας τους οποίους συνεκλήθησαν αι Οικουμενικαί Σύνοδοι, να προβώμεν εις τας αναγκαίας ενεργείας, ώστε να γίνη η απαρχή της τιμής αυτών εν τη θεία λατρεία».
Μετά τον πρόλογο και την εισαγωγή, τα θέματα παρατίθενται ως εξής:
1)Από τους διωγμούς στις αιρέσεις (η μεγάλη δοκιμασία της Εκκλησίας από τις αιρέσεις, το κόστος αλλά και το αποτέλεσμα).
2)Δόγματα – Οικουμενικές Σύνοδοι (τι είναι το δόγμα, η θεολογική του έννοια, η σημασία του για την Εκκλησία, και τι είναι Οικουμενική Σύνοδος).
3)Οι Πατέρες των Οικουμενικών Συνόδων (γιατί είναι άγιοι όλοι οι Πατέρες των Οικουμενικών Συνόδων, αναφορά στους Κρήτες Πατέρες των Συνόδων αυτών και παραδείγματα διακρίσεών των).
4)Πόλεις όπου συνεκλήθησαν οι Οικ. Σύνοδοι (ιστορικά των πόλεων και το λόγο συγκλήσεως κάθε Συνόδου).
5)Ακολουθούν κεφάλαια με τους τίτλους «Οι Κρήτες Πατέρες και η (τάδε) Οικουμ. Σύνοδος» (ανάδειξη ονομάτων των Κρητών Πατέρων και η ενεργός συμμετοχή τους μέσα στις Συνόδους όπως αυτή είναι γραμμένη στα πρακτικά των Συνόδων.
6)Οι μνήμες των Οικουμ. Συνόδων (σημασία του εορτασμού της μνήμης των όπως την καθιέρωσε η Εκκλησία, συγκεκριμένη αναφορά μνήμης για τους Πατέρες κάθε Οικουμ. Συνόδου).
7)Κατάλογος με τα ονόματα των αρχαίων Επισκοπών της Κρήτης, η σημερινή τους ονομασία ή τοπογραφική αντιστοιχία.
8)Πίνακες καταλόγων των Επισκόπων της Κρήτης σε κάθε Οικουμ. Σύνοδο.
9)Χάρτης της Κρήτης με τις έδρες των Επισκοπών κατά τους αιώνες συγκλήσεως των Αγίων Οικουμ. Συνόδων.
10)Χάρτης της Κρήτης με τις σημερινές έδρες των Επισκοπών (Αρχιεπισκοπής και Ιερών Μητροπόλεων).
ΥΜΝΟΓΡΑΦΙΚΑ
1)Ακολουθία των Θεοφόρων και πνευματοκινήτων Κρητών Επισκόπων των συμμετασχόντων εν ταις Αγίας και Ιεραίς Συνόδοις». Ποίημα του Μ. Υμνογράφου της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας, Δρος Χαραλάμπους Μ. Μπούσια.
2)Παρακλητικός Κανών, ποίημα του ιδίου Υμνογράφου.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Στο μικρό παράρτημα που ακολουθεί, υπάρχει το φωτογραφικό υλικό του Ναού που ανήγειρε στη θέση Λειβαδιώτης Πόμπιας ο αοίδιμος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κυρός Κύριλλος προς τιμήν των Αγίων Κυρίλλων Πατέρων.
Το βιβλίο είναι έγχρωμο, διαστάσεων 24Χ17, με πλούσια βυζαντινή διακόσμηση, 230 σελίδων. Περιέχει εικόνες των Αγίων Πατέρων των Οικουμενικών Συνόδων, στο δε εξώφυλλο δεσπόζει η εικόνα των Αγίων Κρητών Πατέρων που ιστορήθηκε από τον αγιογράφο Στέφανο Αλμπαντάκη (Πετροκεφάλι Μεσαράς) και με δαπάνη του συγγραφέα.
Διατίθεται από το βιβλιοπωλείο της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας τηλ. 2892023790.
ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΡΙΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΩΝ ΕΚ ΜΟΥΛΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΙΟΥΈκδοσις Ενορίας Άνω Μουλίων 2004.
Οι τρεις αυτοί Νεομάρτυρες είναι από τους τελευταίους Νεομάρτυρες της Κρήτης, των οποίων τα ιερά λείψανα φυλάσσονται στον παλαιό ενοριακό Ναό των Άνω Μουλίων, Πέτρου και Παύλου.
Περιεχόμενα:
1.Πρόλογος.
2.Γενικά περί των Αγίων Νεομαρτύρων. Όρος Νεομάρτυρες, πώς και πότε καθιερώθηκε, Νεομάρτυρες και Συνείδηση της Εκκλησίας, βιβλιογραφικά περί Νεομαρτύρων.
3.Το μαρτύριο των Τριών Νεομαρτύρων.
4.Σημεία της αγιότητος.
5.Η εύρεση των λειψάνων τους.
Ακολουθούν τα ιστορικά της Ενορίας, οι Ναοί της, τα Παρεκκλήσια και τα Εξωκλήσια με όλο το σχετικό φωτογραφικό υλικό.
ΥΜΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
α)Ακολουθία των Αγίων, ποίημα του τότε Αρχιμ/του Κυρίλλου Κογεράκη και νυν Σεβ. Μητροπολίτου Ρόδου, εγκεκριμένη από την Ι. Επαρχ. Σύνοδο.
β)Παρακλητικός Κανών, ποίημα του ως άνω υμνογράφου.
γ)Παρακλητικός Κανών, ποίημα του συγγραφέως.
Πρόκειται για πολυτελή έγχρωμη έκδοση, διαστάσεων 24Χ17, 105 σελίδων, με βυζαντινή διακόσμηση.
Τυπώθηκε στην «ΕΠΤΑΛΟΦΟ ΑΒΕΕ», για λογαριασμό της Ενορίας Άνω Μουλίων και διατίθεται από την Ενορία, τηλ. 2894022088 και από το βιβλιοπωλείο της Ι. Μητροπόλεως τηλ. 2892023790.
Ο ΟΣΙΟΣ ΜΕΘΟΔΙΟΣ ΤΗΣ ΝΗΒΡΥΤΟΥΈκδοσις Δήμου Ρούβα Κρήτης, 2004.
Τοπικός και ιδιαίτερα αγαπητός σπηλαιώτης ασκητής άγιος. Το βιβλίο είναι διαστάσεων 24Χ17, 265 σελίδων, πολυτελές με πολλές εικόνες, διακόσμηση και φωτογραφίες.
Περιεχόμενα:
Α) Πρόλογος και Εισαγωγή.
Β) Ιστορικά περί του Μοναχισμού και ερημιτισμού στην Κρήτη με πνευματικές, διδακτικές προεκτάσεις.
Γ) Ποια η αξία της παρουσίας των αγίων Μοναχών και ερημιτών στη ζωή της Εκκλησίας.
Δ) Χρονική περίοδος που έζησε ο Όσιος και η εθνική και θρησκευτική κατάσταση της Κρήτης, εκείνη την εποχή.
Ε) Τόπος γεννήσεως, αφιέρωση και αναχώρηση.
Στ) Κατάληξη στο σπήλαιο της Νηβρύτου, ζωή, κοίμηση.
Ζ) Η θαυμαστή ανακομιδή των λειψάνων του.
Η) Μετακομιδή μέρους των ι. λειψάνων από τη Μονή Επανωσήφη στη Νήβρυτο και Μονή Καλυβιανής.
Θ) Θαύματα.
ΥΜΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
Α) Ακολουθία, ποίημα Αρχ/του Κυρίλλου Κογεράκη, νυν Σεβ. Μητρ. Ρόδου.
Β) Η παλαιά Ακολουθία διορθωμένη από τον Υμνογράφο Χαραλάμπη Μ. Μπούσια.
Γ) Παρακλητικός Κανών.
Δ) Χαιρετισμοί.
Ε) Εγκώμια, έργα και τα τρία του Υμνογράφου Χαραλ. Μ. Μπούσια που συνέταξε κατόπιν αιτήσεως του συγγραφέως και εγκρίθηκαν από την Ι. Επαρχ. Σύνοδο.
Τέλος, τα ιστορικά του οικισμού Νηβρύτου, οι Ναοί, Παρεκκλήσια και Εξωκλήσια της Ενορίας και το Προσκύνημα του Οσίου Μεθοδίου με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Επίσης παρατίθεται και φωτογραφικό υλικό της Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, όπου διαφυλάχθηκαν τα ιερά λείψανα του Αγίου.
Τυπώθηκε στην «Επτάλοφο» ΑΒΕΕ και διατίθεται από το Δήμο Ρούβα Κρήτης τηλ. 2894023741-2, από το βιβλιοπωλείο της Ι. Μητροπόλεως 2892023790 και από την Ι. Μονή Επανωσήφη 2894051231.
Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΕΞ ΑΓΑΡΗΝΩΝΈκδοσις Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννου Φαιστού, 2004.
Το μαρτύριο του Νεομάρτυρος Ιωάννου, βρήκε κατά θεία Πρόνοια ο συγγραφέας σε έρευνά του στη βιβλιοθήκη της Ι. Μονής Σταυρονικήτα Αγίου Όρους. Κατόπιν σε συνεννόηση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννου Φαιστού, χωριό της Μεσαράς στο οποίο ζούσε και εργαζόταν ο άγιος, συνέγραψε το βιβλίο και φρόντισε για την σύνταξη Ακολουθίας η οποία και εγκρίθηκε από την Ι. Επαρχ. Σύνοδο.
Ο Νεομάρτυς Ιωάννης ο εξ Αγαρηνών, ο επιλεγόμενος «Αρναουτογιάννης», ήταν στην καταγωγή Αλβανός, έλαβε μέρος με τους Τούρκους ως στρατιώτης για την κατάπνιξη κάποιας από τις Κρητικές επαναστάσεις. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Κρήτη, μετανόησε, κατηχήθηκε και βαπτίσθηκε ορθόδοξος χριστιανός στο χωριό Άγιος Ιωάννης Φαιστού και του ανατέθηκε η εργασία του «Δραγάτη» (αγροφύλακα). Οι φανατικοί Τούρκοι κατασκεύασαν συκοφαντία εναντίον του αποδίδοντάς του φόνο Τουρκοαιγυπτίων, για να τον κάνουν να αλλαξοπιστήσει. Φυλακίσθηκε στο Ηράκλειο, υπέστη φρικτά βασανιστήρια και τέλος μαρτύρησε. Ετάφη στη θέση «Σπιτάλια». Το λείψανό του κατά την εκταφή βρέθηκε αγιασμένο και ο Ρώσος Πρόξενος για να το διαφυλάξει από πιθανή βεβήλωση το έστειλε στο Κίεβο.
Η μνήμη του καθιερώθηκε η 19η Μαΐου, ημέρα ευρέσεως του βίου του. Μετά τη συγγραφή του βιβλίου και όλως τυχαίως σε έρευνά του ο συγγραφέας, βρήκε ότι μαρτύρησε το 1845 αρχές του μηνός Μαΐου, και μάλιστα για το γεγονός αυτό έγιναν στο Ηράκλειο πέντε στάσεις των Χριστιανών.
Ιστορήθηκαν εικόνες οι οποίες βρίσκονται στον ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου Φαιστού και εκτυπώθηκαν άλλες προς διανομή.
Προετοιμάζεται η ανέγερση Ναού προς τον Άγιο από την Ενορία, τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τους χριστιανούς Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες της περιοχής.
Περιεχόμενα:
Α) Εκτενής κατατοπιστικός πρόλογος.
Β) Γενικά περί των αγνώστων Κρητών Νεομαρτύρων.
Γ) Ποια η σημασία του ονόματος «Αγαρηνός», ποιοι είναι οι εξ Αγαρηνών μάρτυρες, καθώς και το νόημα της λέξεως στην υμνολογία της Εκκλησίας.
Δ) Από ποιον κατεγράφη ο βίος του Νεομάρτυρος.
Ε) Γενικά περί των Κρητικών Επαναστάσεων.
ΣΤ) Η Μεταστροφή του Τουρκαλβανού.
Ζ) Συκοφαντία – Δίκη- Ομολογία Πίστεως – Μαρτύριο.
Η) Ενταφιασμός και η ιστορία των «Σπιταλίων».
Θ) Η ανακομιδή των λειψάνων του Νεομάρτυρα.
Ακολουθούν τα ιστορικά του οικισμού, αναφορά στον ήρωα Λόγιο που σκοτώθηκε εδώ, και στον τάφο του, τα ιστορικά των Ναών της Ενορίας και ιδιαίτερα του σπάνιου μνημείου δηλαδή του Ναού Απ. Παύλου με πολλές φωτογραφίες.
ΥΜΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
Α) Ακολουθία εγκεκριμένη από την Ι. Επαρχ. Σύνοδο, ποίημα Δρος Χαραλάμπους Μ. Μπούσια, Μ. Υμνογράφου της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας.
Β) Παρακλητικός Κανών, ποίημα του ιδίου Υμνογράφου.
Γ) Εγκώμιον προς το «ακατάληπτον εστιν», ποίημα του συγγραφέως.
Το βιβλίο είναι διαστάσεων 24Χ17, 150 σελίδων. Έγχρωμο, σε χαρτί πολυτελείας, με πλούσιο διακοσμητικό και φωτογραφικό υλικό, καθώς και με γραμμικές παραστάσεις η ζωή του Αγίου, έργα του Μεσαρίτη αγιογράφου Στεφάνου Αλμπαντάκη.
Τυπώθηκε στην «ΕΠΤΑΛΟΦΟ ΑΒΕΕ» Αρδηττού 12-16 116 36 Αθήνα, τηλ. 2109214820, για λογαριασμό του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννου Φαιστού. Διατίθεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννου τηλ. 6974032667 και από το βιβλιοπωλείο της Ι. Μητροπόλεως τηλ. 2892023790.
ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣΈκδοσις Ι. Μ. Αγ. Γεωργίου Επανωσήφη Κρήτης Έτος 2004
Η ευλάβεια και αγάπη του συγγραφέα προς το Σεπτό της Ορθοδοξίας Κέντρο εκφράστηκε και με τη σύνταξη του Παρακλητικού Κανόνος προς του Αγίους Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως.
Γράφει μεταξύ άλλων στον πρόλογο: «….Οι Άγιοι Πατριάρχες που μαρτυρικώς, ομολογιακώς και οσιακώς τη διακόνησαν (Μητέρα Εκκλησία), είναι οι κατ’ εξοχήν προστάτες Της. Προς αυτούς, λοιπόν, απευθύνεται ο Παρακλητικός αυτός Κανόνας, τον οποίο παραδίδουμε ταπεινά στο προσευχητάρι όλων εκείνων που βαθειά και αταλάντευτα την αγαπούν».
Πρόκειται για μικρό και εύχρηστο βιβλιαράκι διαστάσεων 14Χ10, 32 σελίδων, έγχρωμο, διακοσμημένο και φέρει την εικόνα της Σύναξης των Αγίων Πατριαρχών.
Το υμνογράφημα αυτό εγκρίθηκε από τη Μητέρα Εκκλησία, και δόθηκε η ευλογία εκτύπωσης και κυκλοφορίας όπως αναφέρει το επίσημο γράμμα του Παναγ. Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου το οποίο προτάσσεται.
Επίσης το προλογίζει ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη Αρχ/της Βαρθολομαίος, επειδή η Μονή ανέλαβε τη δαπάνη εκδόσεως.
Μέρος των εκτυπωθέντων διατίθεται από την Ι. Μ. Επανωσήφη 2894051231
ΕΠΙ ΤΟ ΑΡΟΤΡΟΝΤόμος Α΄ σελ. 275
Τόμος Β΄ σελ. 275
Έκδοσις Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, 2004
Πρόκειται για δύο βιβλία που περιέχουν σύντομα κεφάλαια ορθοδόξου πνευματικότητος, τα οποία δημοσιεύθηκαν σε τοπική εφημερίδα της Μεσαράς τα τελευταία χρόνια με τον τίτλο «μηνύματα ορθοδόξου ζωής». Ύστερα από παρακλήσεις πολλών αναγνωστών αποτέλεσαν αυτό το δίτομο έργο ως εύχρηστο βοήθημα για όσους αγωνίζονται στο στίβο της πνευματικής εν Χριστώ ζωής.
Στο τέλος του κάθε τόμου συμπεριλαμβάνονται δύο ποιητικές συλλογές του συγγραφέα (μέρος Α,Β) με τον τίτλο «εκ ψυχής συντετριμμένης», επειδή το μεγαλύτερο μέρος των ποιημάτων αναφέρονται στη βίωση της μετανοίας.
Το βιβλίο είναι δίχρωμο, διαστάσεων 20,50Χ14,50 και τυπώθηκε στην «ΕΠΤΑΛΟΦΟ ΑΒΕΕ» Αρδηττού 12-16 116 36 Αθήνα, τηλ. 2109214820.
Το περιεχόμενο αριθμείται σε κεφάλαια με βυζαντινά σχέδια και κυρίως παραστάσεις γραμμικές που σχετίζονται νοηματικά με το θέμα κάθε κεφαλαίου.
Ο πίνακας των περιεχομένων, διευκολύνει την εύρεση των θεμάτων. Και οι δύο τόμοι διατίθενται από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, τηλ. 2894051231, και το βιβλιοπωλείο της Ι. Μητροπόλεως τηλ. 2892023790.
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΔΕΚΑ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΟΙ ΕΝ ΚΡΗΤΗ 250 μ.Χ.Έκδοσις Δήμου Γόρτυνας και Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίων Δέκα, 2004.
Τόμος δερματόδετος με χρυσοτυπία και εξωτερική έγχρωμη διακοσμημένη κουβερτούρα πολυτελείας, 724 σελίδων. Καρπός μεγάλης έρευνας για τη συγκέντρωση και αξιολόγηση όλου του σχετικού υλικού, βιογραφικού, εγκωμιαστικού, ιστορικού, λαογραφικού και υμνογραφικού.
Περιλαμβάνει εκτός από τον πρόλογο και την εκτενή εισαγωγή, 1) Τα ιστορικά της αρχαίας Γόρτυνας στην οποία μαρτύρησαν και ετάφησαν οι άγιοι (πρώιμη αρχαιότητα, προχριστιανική Γόρτυνα, Ρωμαϊκή, Χριστιανική, θρησκευτική ιστορία, χριστιανικά μνημεία) με πλούσιο φωτογραφικό υλικό των αρχαιολογικών της χώρων.
2) Τα μαρτύρια των Αγίων Δέκα, κείμενα και αντικριστά η νεοελληνική απόδοση (Ανωνύμου, Ησυχίου Πρεσβυτέρου, Συμεών Μεταφραστού, Μ. Συναξαριστού).
3) Εγκωμιαστικοί λόγοι, κείμενα και αντικριστά η νεοελληνική απόδοση (αγ. Ανδρέου Κρήτης, Θεοδώρου Παλλαδά ιερέως, Αγίου Γερασίμου Παλλαδά Πατριάρχου Αλεξανδρείας, Μιχαήλ Αγαπητού).
4) Στίχοι και επιγράμματα.
5) Μελέτη για την ανακομιδή και τύχη των λειψάνων των Αγίων Δέκα.
6) Οι Άγιοι Δέκα προστάτες της Κρήτης από τις αιρέσεις, με βάση Συνοδικό κείμενο του 457 μ.Χ. και παράθεση του κειμένου.
7) Μελέτη για την «Αγία Λίμνη» δηλαδή το χώρο ευρέσεως των τάφων των Αγίων Δέκα.
8) Λαογραφία (θαυματουργό δένδρο, μάρμαρο του μαρτυρίου τους, θαύματα).
9) Τέσσερις ομιλίες του συγγραφέα που εκφωνήθηκαν κατά την πανήγυρη των Αγίων.
10) Τι γράφουν οι ξένοι περιηγητές για το Ναό των Αγίων.
11) Τα ιστορικά της ενορίας Αγίων Δέκα, Ναός, Παρεκκλήσια και Εξωκλήσια με ενημερωτικές λεζάντες και φωτογραφίες.
12) Τα ιστορικά του οικισμού «Άγιοι Δέκα» της νήσου Κέρκυρας.
13) Ναοί που είναι αφιερωμένοι στους Αγίους Δέκα κατά Μητροπόλεις σ’ όλη την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και Όρος Σινά με φωτογραφίες.
14) Σε ποιες Μονές του Αγίου Όρους υπάρχουν λείψανα των Αγίων Δέκα και φωτογραφίες των.
ΥΜΝΟΓΡΑΦΙΚΑ
1.Πέντε Ακολουθίες (παλαιές και σύγχρονες).
2.Δύο Κοντάκια (του Αγ. Ρωμανού του μελωδού).
3.Τέσσερις Κανόνες (Αγ. Ανδρέου Κρήτης, Αγ. Ιωσήφ Υμνογράφου, Αγίου Θεοφάνους του Γραπτού, Αγ. Γεωργίου Νικομηδείας).
4.Δύο Παρακλητικοί Κανόνες (Δρ. Χαρ. Μπούσια και Πρωτ. Ευαγ. Παχυγιαννάκη).
5.Χαιρετισμούς (Δρ. Χαρ. Μπούσια).
6.Εγκώμια (Ιωάννου Ιερέως Κυνηγού, Ιλαρίωνος Ρεθύμνης, Δρς. Χαρ. Μπούσια και Δημ. Δασκαλάκη).
Παρατίθενται επίσης σε ειδικό κεφάλαιο, φωτογραφικό υλικό από τους χειρόγραφους κώδικες μέσα από τους οποίους βρέθηκε το υλικό του βιβλίου. Τέλος παρατίθεται όλη η βιβλιογραφία. Οι φωτογραφίες παλαιών και νέων τοιχογραφιών και εικόνων είναι πολλές, όπως και οι φωτογραφίες σχετικά με την αρχαιολογία, τη λαογραφία και τους Ναούς.
Η διακόσμηση τέλος είναι ειδική και πλούσια.
Το βιβλίο διατίθεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίων Δέκα, την Ενορία Αγίων Δέκα και το βιβλιοπωλείο της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης τηλ. 2892023790 και της Ι.Α.Κ. τηλ. 2810
Τυπώθηκε στην «Επτάλοφος» ΑΒΕΕ. Αρδηττού 12-16 11636 Αθήνα, τηλ. 2109237033.
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΝΙΑ (αρθρογραφία)Έκδοσις Ι. Μονής Αγ. Γεωργίου Επανωσήφη, 2005.
Τόμος 615 σελίδων, διαστάσεων 24Χ17, ο οποίος περιέχει επιλογή από την 25χρονη αρθρογραφία του συγγραφέως στον ημερήσιο, εβδομαδιαίο και περιοδικό Τύπο της Κρήτης. Η αρθρογραφία αυτή είναι προϊόν της ποιμαντικής και κοινωνικής του αγωνίας όπως δηλώνει και ο τίτλος του βιβλίου.
Συγκεντρωμένη πλέον η περισσότερη, αποτέλεσε αυτό το βιβλίο. Προσφέρεται στο αναγνωστικό κοινό ως κατάθεση σκέψεων προβληματισμών, πόθου οικοδομής ή και διαμαρτυρίας πάνω σε πολλά θέματα πνευματικής και κοινωνικής φύσεως. Πολλά από τα θέματα αυτά απασχόλησαν την επικαιρότητα.
Τα θέματα έχουν για λόγους πρακτικούς χωριστεί σε 5 ενότητες.
Α) Η πρώτη ενότητα φέρει τον τίτλο «εις οικοδομήν» και περιλαμβάνει άρθρα που αφορούν την πνευματική ζωή του ορθόδοξου χριστιανού.
Β) Η δεύτερη ενότητα φέρει τον τίτλο «κοινωνική αγωνία» και περιλαμβάνει άρθρα που αφορούν σε κοινωνικά προβλήματα που απασχόλησαν πολύ την επικαιρότητα όταν δημοσιεύθηκαν.
Γ) Η τρίτη ενότητα είναι «εκκλησιαστικά» (νομοκανονικά και ιστορικά θέματα).
Δ) Τέταρτη ενότητα τα «εόρτια» (μεγάλες Δεσποτικές και Θεομητορικές εορτές και άλλες).
Ε) Την πέμπτη ενότητα αποτελούν τα «ποιμαντικά». Πρόκειται για οκτώ εισηγήσεις σε επαρχιακά ιερατικά συνέδρια.
Τυπώθηκε στην «Επτάλοφο» ΑΒΕΕ για λογαριασμό της Ι. Μονής Επανωσήφη και διατίθεται από την ίδια Ιερά Μονή τηλ. 2894051231 και το βιβλιοπωλείο της. Ι. Μητροπόλεως 2892023790.
Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΣΑΦ
Έκδοση Ενορίας Αγίου Θωμά, Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας, 2005
Στην ενορία του Αγίου Θωμά, υπάρχει ένα σπηλαιώδες Εξωκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάσαφ βασιλέα των Ινδιών. Πρόκειται για προχριστιανικό λαξευτό τάφο, που το 12ο αιώνα μετατράπηκε σε χώρο χριστιανικής λατρείας. Είναι το μοναδικό Εκκλησάκι στην Κρήτη αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάσαφ. Ο συγγραφέας θέλοντας να βοηθήσει στην ευρύτερη διάδοση της μνήμης του και την προβολή της ιστορικής ενορίας με τους πολλούς Ναούς-Μνημεία, ερεύνησε, κατέγραψε και συμπεριέλαβε όλο το σχετικό υλικό που αφορά στον Όσιο και την ενορία Αγίου Θωμά.
Περιλαμβάνει: α) Τα απαραίτητα «Προλεγόμενα». β) Τα βιογραφικά του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, βιογράφου του Αγίου Ιωάσαφ, γ) Τα βιογραφικά του Οσίου Θεοφίλου Μυροβλήτου που διέσωσε ως καλλιγράφος την παλαιά Ακολουθία του Οσίου, δ) Τα βιογραφικά του Μοναχού Αγαπίου Λάνδου του Κρητός, ποιητού της β΄ Ακολουθίας του Οσίου και ε) τη σύντομη βιογραφία των Οσίων Ιωάσαφ και Βαρλαάμ.
Ακολουθεί το υμνογραφικό μέρος, δηλαδή οι δύο Ακολουθίες και ο Παρακλητικός Κανόνας, ποίημα του Μ. Υμνογράφου της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας Δρς Χαραλάμπους Μ. Μπούσια.
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στα ιστορικά στοιχεία του οικισμού-ενορίας από την πρώτη μνεία μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερη έμφαση γίνεται στις θυσίες των κατοίκων κατά το 1821 όπως αυτές κατ’ όνομα καταγράφονται στον «Κώδικα των θυσιών» που δημοσίευσε η Βικελαία Βιβλιοθήκη το 2003. Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά του Ιερομονάχου Ευθυμίου Μπουνδαλάκη, Κουδουμιανού-Αγιορείτου, γόνου της ενορίας και πολυγραφώτατου, ο οποίος διέσωσε πολλά για τον Άγιο Θωμά, δηλ. τις Εκκλησίες του, τα έθιμα, τοπωνύμια, βιογραφικά καθώς και θαύματα ιδιαιτέρως του Αγίου Θωμά, το σημαντικώτερο των οποίων συμπεριελήφθη στο βιβλίο τούτο.
Το τελευταίο μέρος αποτελεί το φωτογραφικό υλικό όλων των Ναών της ενορίας με τις σχετικές λεζάντες.
Το βιβλίο έχει 130 σελίδες και διαστάσεις 24Χ17 σε χαρτί πολυτελείας, έγχρωμο, με βυζαντινή διακόσμηση και πολλές εικόνες.
Τυπώθηκε στην «Επτάλοφο» ΑΒΕΕ Αρδηττού 12-16 Αθήνα, τηλ. 2109217513, για λογαριασμό της Ενορίας Αγίου Θωμά.
Διατίθεται από την Ενορία (τηλ. 2894022520) και από το βιβλιοπωλείο της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας (τηλ. 2892023790).