Ρουφᾶς – Ἱ. Ν. Ἁγ. Βασιλείου

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΡΟΥΦΑ

Το Χωριό Ρουφάς βρίσκεται βορειοανατολικά των Μοιρών,σε απόσταση τριών χιλιομέτρων περίπου και σήμερα αποτελεί οικισμό του Δήμου Μοιρών. Παλαιότερα ήταν κοινότητα μαζί με το χωριό Πλουτή. Το χωριό αριθμεί σήμερα περί τους 80 κατοίκους οι οποίοι έχουν ως κύρια ασχολία τους την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Μετά την τουρκοκρατία το Χωριό κατοικήθηκε από κατοίκους της επαρχίας Αγίου Βασιλείου του Νομού Ρεθύμνης. Ο κεντρικός Ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Βασίλειο,παλαιότερος όμως Ναός του Χωριού είναι του Προφήτου Ηλιού στο κοιμητήριο του Χωριού.

Ι. ΝΑΟΙ ΕΝΟΡΙΑΣ

Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου

Ο Ι. Ναός του Αγίου Βασιλείου είναι κτίσμα με πέτρα του 1925, 80 περίπου τ. μ και ρυθμού βασιλικής. Το εικονοστάσιο του Ναού είναι ξυλόγλυπτο. Οι εικόνες του είναι Αγιογραφημένες το έτος 1945 από τον Αγιογράφο Μαρκογιαννάκη. Το παλαιό δημοτικό σχολείο του οικισμού έχει παραχωρηθεί στην Ενορία και λειτουργεί ως πνευματικό κέντρο.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

Ο Ι. Ναός του Προφήτου Ηλιού είναι ο παλαιότερος Ναός του Χωριού. Πριν την ανέγερση του Ι. Ν. Αγίου Βασιλείου λειτουργούσε ως κεντρικός Ναός του οικισμού. Είναι κτίσμα πολύ παλαιό, ίσως των τελευταίων χρόνων της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο Ι. Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ο δεύτερος κατά σειρά παλαιότερος Ναός μετά τον Ναό του Προφήτου Ηλιού. Στην είσοδο υπάρχει εντοιχισμένη χρονολογία που αναφέρει το έτος 1918, ενδέχεται όμως από διάφορες ενδείξεις ο υπάρχων Ναός να είναι ξαναχτισμένος στα ερείπια πολύ παλαιότερου Ναού.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΟΝΟΥΦΡΙΟΥ

Ο Ι. Ναός του Αγίου Ονουφρίου είναι χτισμένος πάνω από τις παλαιές πηγές του Ρούβα.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Ο Ι. Ναός των Αγίων Πάντων βρίσκεται στα νότια του Χωριού.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Ο Ι. Ναός του Αγίου Στυλιανού κτίσθηκε το έτος 2000 από ιδιώτη.

Τα δημοσιεύματα δεν βρέθηκαν