Ἀτσιπάδες – Ἱ. Ν. Ἁγ. Αἰκατερίνης

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Ο Ι. ενοριακός Ναός της Αγίας Αικατερίνης κτίσθηκε το έτος 1928 από τους Χριστιανούς της ενορίας και εγκαινιάσθηκε πέντε χρόνια αργότερα. Βρίσκεται εντός του οικισμού και είναι Βασιλική καμαρωτή κεραμοσκεπής. Μέχρι την ανέγερση του ως άνω Ναού οι κάτοικοι του Χωριού εκκλησιάζονταν στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής και στον Ι. Ν. του Αγίου Γεωργίου Κάτω Ακρίων.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (Εξωκλήσι)

Βρίσκεται δυτικά του οικισμού Ατσιπάδες κάτω από τον δημόσιο δρόμο σε μια λαγκαδιά. Πρόκειται για βυζαντινό κεραμοσκεπή Ναό εσωτερικά του οποίου σώζονται τοιχογραφίες. Σύμφωνα με μαρτυρίες ο Ναός χτίσθηκε περί το έτος 1880. Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας χρησίμευε και ως κοιμητήριο για τους Χριστιανούς.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΝΩ ΑΚΡΙΩΝ

Μέχρι το έτος 1958 στον οικισμό δεν υπήρχε Ναός. Οι Χριστιανοί εκκλησιάζονταν στον Ι. Ν. του Αγίου Γεωργίου Κάτω Ακρίων. Ένας Ιερομόναχος καταγόμενος από το Χωριό ονόματι Ευγένιος Σημαντηράκης που ανήκε στη Ι. Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά, ήρθε στο Χωριό και έκτισε τον Ναό του Γενεσίου της Θεοτόκου. Ο εν λόγω Ιερομόναχος έχει ενταφιασθεί στον αύλειο χώρο του Ναού.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΤΩ ΑΚΡΙΩΝ

Κτίσθηκε το έτος 1910. Μέχρι τότε στην περιοχή υπήρχε μόνο το Εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής Ατσιπάδων. Εγκαινιάσθηκε το έτος 1933. Πρόκειται για μονόκλιτο κεραμοσκεπή Ναό.

%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%80%ce%b1%ce%b4%ce%b5%cf%82_226

Κυριακή Δ ΄ των νηστειών, στην Ενορία Ατσιπάδων, χειροθεσία σε Πρωτοπρεσβύτερο Σταυροφόρο, του π. Γεωργίου Σταυρουλάκη, Εφημερίου της Ενορίας, 3-4-2022.

Ομιλία π. Γεωργίου Σταυρουλάκη Κατά την χειροθεσία του, εις Πρωτοπρεβύτερον Σταυροφόρον, στην Ενορία Ατσιπάδων, Κυριακή Δ΄ των νηστειών, 3-4-2022   Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα, Η Εκκλησία των Ατσιπάδων σας καλοσωρίζει και χαίρεται για την παρουσία σας ανάμεσά μας. Δώδεκα και μισή πως πέρασεν η ώρα… Δώδεκα και μισή πως πέρασαν τα χρόνια… 48 χρόνια πέρασαν, …

0 σχόλια
akria_12 (7)

Θ. Λειτουργία Πεντηκοστής, στα Α. Άκρια, 3-6-2012.

Προσφώνηση του Αιδεσιμολ. Πρεσβ. Γεωργίου Σταυρουλάκη, Εφημερίου της Ενορίας Ατσιπάδων, Κυριακή της Πεντηκοστής Άνω Άκρια, 3-6-2012 Σεβασμιώτατε, Πάτερ και Δέσποτα, Η Εκκλησία των Άνω Ακρίων ευφραίνεται, σκιρτά από αγαλλίαση, πανηγυρίζει. Η χαρά μας είναι ανεκλάλητη, ότι ο Δεσπότης ημών είναι εν μέσω ημών και «ο Χριστός εν μέσω ημών και ην και έστι και έσται …

0 σχόλια
astipades_11 (1)

Από την χειροθεσία του π. Γεωργίου Σταυρουλάκη, σε Οικονόμο 2011

Από την χειροθεσία του π. Γεωργίου Σταυρουλάκη, σε Οικονόμο 17-5-2011

0 σχόλια