Ροτάσι – Ἱ. Ν. Ἁγ. Γεωργίου

Εικονοστάσι

Ερείπια παλαιού τινος Ι. Ναού

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Βρίσκεται στο κέντρο του Χωριού και είναι ο ενοριακός Ναός. Τον έκτισαν οι πρώτοι κάτοικοι του Χωριού που ήλθαν από την περιοχή της Βιάννου το έτος 1900. Σε επιγραφή που υπάρχει στο υπέρθυρο της εισόδου του Ναού αναφέρεται η χρονολογία 1904 ως χρόνος ολοκληρώσεως της ανέγερσης. Το Εικονοστάσιο του Ναού είναι ξύλινο και φέρει την χρονολογία 1926.

ΤΡΙΚΛΙΤΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

rotasi

Η ανάγκη ανέγερσης του εν λόγω Ναού προέκυψε από την μαζική μετακίνηση των κατοίκων του Χωριού Εθιάς προς το Ροτάσι το έτος 1960 και εντεύθεν. Η ανέγερση του Ναού άρχισε με επικεφαλή τον μακαριστό Ιερέα π. Ιωάννη Βελεγράκη και την συνεπικουρία όλων των κατοίκων του Χωριού. Ο Αγιασμός της τοποθέτησης του θεμελίου λίθου έγινε στις 6 Αυγούστου του 1955 από τον τότε Μητροπολίτη Κρήτης Ευγένιο Ψαλιδάκη. Τα εγκαίνια έγιναν στις 20 Οκτωβρίου του 1974 από τον τότε Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Τιμόθεο.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Σύμφωνα με παράδοση στον χώρο που σήμερα βρίσκεται ο Ναός των Αγίων Πάντων
υπήρχαν ερείπια Ναού αφιερωμένου στην Αγία Παρασκευή. Η χρονολογία ανέγερσης του Ναού μας είναι άγνωστη.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΖΩΟΔΌΧΟΥ ΠΗΓΗΣ

Το ιστορικό ανέγερσης του συγκεκριμένου Ναού έχει ως εξής.

Κάποιος περιοδεύων έμπορος πήλινων αντικειμένων από το Χωριό Θραψανό, επιστρέφοντας από την ολοήμερη περιοδεία του νυχτώθηκε και έτσι διανυκτέρευσε στο σημείο που σήμερα βρίσκεται ο Ναός. Εκείνη την εποχή στο χώρο υπήρχαν ερείπια παλαιού Ναού. Κατά την διάρκεια του ύπνου ονειρεύτηκε την Παναγία να τον προστάζει να προχωρήσει στην ανέγερση του Ναού που βρισκόταν στο σημείο εκείνο παλαιότερα. Εκφράζοντας δε εκείνος αδυναμία υλοποίησης της επιθυμίας αυτής της Παναγίας λόγο οικονομικής στενότητας Εκείνη τον καθησύχασε λέγοντας του πως θα την έχει συμπαραστάτη. Αυτό λοιπόν το θαυμαστό γεγονός αποτέλεσε το έναυσμα για την αρχή των εργασιών ανέγερσης του Ναού.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΜΕΝΙΟΥ

Ο Ναός του Αγίου Ευμενίου βρίσκεται πάνω σε λόφο «Ροτασανή κεφάλα». Παλαιότερα στο σημείο σώζονταν ερείπια Ναού με τοιχογραφίες στο νότιο τοίχο. Η εκ νέου ανοικοδόμηση του Ναού έγινε της ημέρες του Ελληνοιταλικού πολέμου ανάμεσα στα έτη 1940-1941. Διχογνωμία υπήρξε όσον αφορά την ονοματοδοσία του Ναού. Τελικά τη λύση έδωσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Κρήτης Ευγένιος που αφιέρωσε και φορητή Εικόνα του Αγίου στο Ναό με χρονολογία το έτος 1949, έτος κατά το οποίο έγιναν και τα εγκαίνια. Η εορτή του Αγίου Ευμενίου είναι στις 18 Σεπτεμβρίου.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ

Είναι κτισμένος σε σημείο που υπήρχαν ερείπια παλαιού Ναού. Το ιστορικό της ανέγερσης έχει ως εξής.

Ήταν περίοδος του θερισμού και η οικογένεια του Χαράλαμπου Γαρεφαλάκη επέστρεψε από κοπιαστική ολοήμερη εργασία. Η σύζυγος θέλησε να ζυμώσει ψωμί για να παίρνουν μαζί τους στην καθημερινή εργασία, διαπίστωσε όμως πως δεν είχε προζύμι. Παίρνει λοιπόν το μεγάλο γιο της και πηγαίνει στα ερείπια του Ναού, βάζει θυμίαμα και κατόπιν παίρνει χώμα από τον χώρο του Ιερού βήματος. Επιστρέφοντας στο σπίτι ρίχνει το χώμα μέσα σε νερό και ακολούθως το σουρώνει και φτιάχνει προζύμι με αυτό το νερό. Ω του θαύματος το προζύμι σε λίγη ώρα ανέβηκε και έτσι προχώρησε στο ζύμωμα. Αυτό το γεγονός απετέλεσε το έναυσμα για την ανέγερση του Ιερού Ναού της Αγίας Άννης.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χωριού στην αγροτική περιοχή «Ξερόκαμπος». Κτίσθηκε πάνω σε ερείπια παλαιού Ναού. Τα Ιερά εγκαίνια τέλεσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Κύριλλος.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Η ανέγερση του Ιερού Ναού των Αγίων Αποστόλων άρχισε την δεκαετία του 1980, από την οικογένεια Αντωνίου και Κυριακής Σαριδάκη. ολοκληρώθηκε το έτος 1991 οπότε και έγιναν το εγκαίνια του Ναού από τον μακαριστό Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Κύριλλο.

ΔΙΚΛΙΤΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Κτίσθηκε από την οικογένεια του Γεωργίου και της Πελαγίας Αγγελιδάκη.

dsc07009rotasi_24

Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου, στην Ενορία Ροτασίου, χειροθεσία σε εκκλησιαστική διακονία του Δημητρίου Καλογιαννάκη και σε Αναγνώστη του Ανδρέα Φίλικα, 25/2/2024.

0 σχόλια
rotasi_2214

Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου, στην Ενορία Ροτασίου, χειροθεσία σε Πνευματικό και Οικονόμο, του π. Δημητρίου Κρουσταλάκη, Εφημερίου της Ενορίας και απονομή Εύφημης Μνείας της Ι. Μητροπόλεως στον κ. Εμμ. Καλεντάκη, Αρεοπαγίτη, από την Εθιά, 13/2/2022.

0 σχόλια
ag-anargiron-202026

Των Αγ. Αναργύρων στην Ενορία Ροτασίου, 1/7/2020.

0 σχόλια
rotasi_7-4-20191

Δ΄ Κυριακή των νηστειών στην Ενορία Ροτασίου, 7/4/2019.

0 σχόλια
21rotasi_2016

Ι. Εγκαίνια Ι. Ναού Αγ. Αντωνίου και Γενεσίου Τ. Προδρόμου Ενορίας Ροτασίου Σάββατο 4/6/2016

Από τα Ι. Εγκαίνια του Ι. Ναού Αγ. Αντωνίου και Γενεσίου Τ. Προδρόμου Ενορίας Ροτασίου Σάββατο 4/6/2016 Ο Ι. ΝΑΟΣ ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΕΝΟΡΙΑΣ ΡΟΤΑΣΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗΚΕ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΕΡΖΑΚΗ KAI ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΕΡΖΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΑ ΤΕΡΖΑΚΗ. Ο ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΤΕΘΗΚΕ 24-6-2004 ΤΑ Ι. ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΓΙΝΑΝ 4-6-2016 …

0 σχόλια