Φουρνοφάραγκο – Ἱ. Ν. Μετ. Σωτῆρος

Ι. Ενοριακός Ναός Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος.
Ο Ι. Ναός είναι μονόκλιτος ρυθμού Βασιλικής. Κτίσθηκε το έτος 1966 επί των θεμελίων παλαιού Ι. Ναού, πέριξ του οποίου βρισκόταν το κοιμητήριο της Ενορίας.

Ι. Ναός Αγίας Ειρήνης.
Ο Ι. Ναός είναι μονόκλιτος ρυθμού Βασιλικής και κτίσθηκε πάνω στα ερείπια παλαιού Ναού.

Ι. Ναός Αγίου Νικολάου.
Είναι μονόκλιτος ρυθμού Βασιλικής και το έτος 1997 στον κυρίως Ι. Ναό προστέθηκε πρόναος και κωδωνοστάσιο.

Ι. Ναός Αγίων Θεοδώρων.
Κτίσθηκε το έτος 1955 από ιδιώτη και είναι ρυθμού Βασιλικής.

Δίκλιτος Ι.Ναός Αγίου Γεωργίου (Κουλουρίδα) και Αγ. Δημητρίου.
Το κλίτος του Αγίου Δημητρίου προστέθηκε το έτος 1964. Η χρονολογία ανεγέρσεως του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου μας είναι άγνωστη. Από τους μαρμάρινους όμως κίονες και τα κιονόκρανα που υπάρχουν στο Ι. Ναό εικάζεται πως πρόκειται περί παλαιοχριστιανικού Ναού.

Ι.Ναός Αγίου Χαραλάμπους.
Ο Ι. Ναός κατά παράδοση ανήκει σε δύο Ενορίες. Στην Ενορία Βαγιονιάς και στην Ενορία Φουρνοφάραγγου. Γύρω από το Ι. Ναό υπάρχουν παλαιά κτήρια που δηλώνουν την ύπαρξη οικισμού, ο οποίος εγκαταλείφθηκε λόγω λοιμικής νόσου που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο όλων των κατοίκων πλην δύο οικογενειών. Η μια οικογένεια σύμφωνα με την παράδοση μετοίκησε στην Βαγιονιά και η άλλη στο Φουρνοφάραγγο. Σε αυτή την παράδοση οφείλετε και το ιδιόμορφο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ι Ναού.

fournofaragko_201913

Εορτή της Μεταμορφώσεως στην Ενορία Φουρνοφάραγγου, 6/8/2019.

0 σχόλια

ΕΝΟΡΙΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΦΟΥΡΝΟΦΑΡΑΓΓΟΥ

ΕΝΟΡΙΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΦΟΥΡΝΟΦΑΡΑΓΓΟΥ Ι. Ενοριακός Ναός Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος. Ο Ι. Ναός είναι μονόκλιτος ρυθμού Βασιλικής. Κτίσθηκε το έτος 1966 επί των θεμελίων παλαιού Ι. Ναού, πέριξ του οποίου βρισκόταν το κοιμητήριο της Ενορίας. Ι. Ναός Αγίας Ειρήνης. Ο Ι. Ναός είναι μονόκλιτος ρυθμού Βασιλικής και κτίσθηκε πάνω στα ερείπια παλαιού Ναού. Ι. …

0 σχόλια