Πλώρα – Ἱ. Ν. Μετ. Σωτῆρος

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

Πρόκειται για δίκλιτο Ναό ο οποίος δεσπόζει στο κέντρο του Χωριού σε θέση πάνω σε μικρό λόφο. Το δεύτερο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Είναι κτίσμα του 18ου με 19ου αιώνα.

ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Βρίσκεται 1500 μέτρα περίπου νότια του Χωριού μέσα σε ρεματιά. Πρόκειται για κτίσμα της μεταβυζαντινής περιόδου, πετρόκτιστη με στέγη ημικυλινδρική.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ

Βρίσκεται περίπου 100 μέτρα ανατολικά του Χωριού. Πρόκειται για βασιλική με στέγη σαμαρωτή.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Βρίσκεται 1500 μέτρα περίπου δυτικά του Χωριού. Πρόκειται για βασιλική με ημικυλινδρική στέγη και είναι σχετικά καινούργιο κτήριο.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ

Βρίσκεται 1000 μέτρα περίπου δυτικά της ενορίας. Είναι βασιλική με ημικυλινδρική στέγη, σχετικά καινούργιο κτήριο.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ)

Βρίσκεται δυτικά της ενορίας και εντός της αυλής του κοιμητηρίου. Είναι κτίσμα του 19ου αιώνα. Εντός του κοιμητηρίου της ενορίας βρίσκεται επίσης και το μνημείο των πέντε εκτελεσθέντων Πατριωτών, οι οποίοι δέθηκαν και εκτελέσθηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, το έτος 1942 σε πέντε κυπαρίσσια τα οποία υπάρχουν μέχρι σήμερα. Κάθε χρόνο τον μήνα Ιούνιο τελείτε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των εκτελεσθέντων.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως εντός της ενορίας και δίπλα στο δρόμο προς Απεσωκάρι, βρίσκεται Εικονοστάσιο που σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, κτίσθηκε από Τούρκο κάτοικο του Χωριού, έπειτα από θαυματουργική ίαση της γυναίκας του από την θανατηφόρα νόσο της εποχής πανούκλα, με επέμβαση του Αγίου Γεωργίου.

Τα πέντε κυπαρίσσια

plora_20185

Από τη Θ. Λειτουργία του Σεβ. Μητροπολίτου Ν. Ζηλανδίας κ. Μύρωνος, στην Ενορία Πλώρας, Κυριακή 22/7/2018.

0 σχόλια
plora_2011 (4)

Κυριακή των Βαΐων 2011

Κυριακή των Βαΐων 2011, στην Ενορία Πλώρας

0 σχόλια