Πέρι – Ἱ. Ν. Ἁγ. Νικολάου

Ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγ. Νικολάου Περίου είναι δίκλιτος βασιλικού ρυθμού. Το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, και το αριστερό στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (7 Ιανουαρίου).Επίσης λειτουργείται και της Ζωοδόχου Πηγής.
Το πότε κτίστηκε ο Ναός είναι άγνωστο. Όταν το Χωριό ήταν στη θέση Πενηντάρι, εκεί κοντά που σήμερα βρίσκεται Ο Ι. Ν. του Αγ. Πνεύματος, ο Ι. Ν. του Αγ. Νικολάου τότε ήταν κοιμητηριακός και στη σημερινή πλατεία που βρίσκεται μπροστά από το Ναό, υπήρχαν τα μνήματα. Λόγο όμως μιας επιδημίας αναγκάστηκαν να φύγουν από το παλιό Χωριό να μετακινηθούν νοτιοδυτικά και να καταλάβουν την περιοχή γύρο από το Ναό του Αγίου Νικολάου. Το πότε έγινε αυτό δεν το γνωρίζουμε καθώς και σε πιο Ναό εκκλησιάζονταν στο παλιό Χωριό. Υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία από μια φορητή εικόνα του Αγίου Χαραλάμπου που βρίσκεται σήμερα στον Ι. Ν. του Αγ. Νικολάου. Ο αγιογράφος της είναι άγνωστος. Ο Άγιος Χαράλαμπος κρατάει στο χέρι του ένα ειλητάριο που αναφέρει «δέησις της δούλης του Θεού Ειρήνης και των τέκνων» έγινε γιατί ο Άγιος έσωσε αυτήν και τα παιδιά της από την αρρώστια. Αυτό είναι ίσως μια μαρτυρία για το έτος που κατοικήθηκε το Χωριό. Υπάρχει ακόμη και άλλη φορητή εικόνα, αυτή του Αγίου Νικολάου που χρονολογείται το 18ο αιώνα και είναι έργο του Μιχαήλ Βλαστού. Πολλές επίσης εικόνες που η πλειονότητα τους χρονολογείται στα μέσα του 19ου αιώνα.
Το Χωριό βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς των Αστερουσίων και απέχει 5 χλμ από της Μοίρες.

PERI (1)

Εκ της πανηγύρεως του Αγ. Νικολάου 2008

Εκ της πανηγύρεως του Αγ. Νικολάου 2008 και της απονομής του σταυρού των Απ. Παύλου και Τίτου, της Εκκλησίας Κρήτης μετά σχετικού ευεργετηρίου διπλώματος εις τον κ. Εμμ. Κουλεντάκην, δια την προσφοράν αυτού προς την Ι. Μητρόπολιν Γορτύνης και Αρκαδίας.

0 σχόλια