Καστέλλι Καιν. – Ἱ. Ν. Ἁγ. Μαρίνης

Τα χρόνια της τουρκοκρατίας οι λιγοστοί κάτοικοι του Οικισμού εκκλησιάζονταν σε ένα μικρό Ναό του Αγίου Αντωνίου, ο οποίος αποτελούσε μετόχι της Ι. Μονής Αρκαδίου. Σήμερα ο Ναός βρίσκεται εντός του κοιμητηρίου του Οικισμού.

Μετά την τουρκοκρατία ο πληθυσμός του χωριού αυξήθηκε καθώς μετοίκησαν σ΄ αυτό οικογένειες από το Ρέθυμνο και από το νησί της Γαύδου. Εκείνη την εποχή το χωριό μετονομάστηκε από «Τζαγκαρουλιανά» λόγω του ότι οι περισσότεροι κάτοικοι του οικισμού ήταν από την οικογένεια των Τζαγκαρουλάκηδων , σε Καστέλι επειδή σε λόφο πλησίον του Χωριού σώζονται ερείπια ενετικού φρουρίου.

Η ανέγερση του Ι. Ν. Αγίας Μαρίνης, που σήμερα λειτουργεί ως κεντρικός ενοριακός Ναός, άρχισε κατά τα χρόνια που Επίσκοπος Αρκαδίας ήταν ο από Αρκαδίας, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος. Ο ίδιος μάλιστα στήριξε και ενθάρρυνε την διαδικασία ανεγέρσεως του Ναού. Η ακολουθία κατάθεσης του θεμέλιου λίθου έγινε στης 10-2-1947 μετά το πέρας Αρχιερατικής Θείας λειτουργίας που τέλεσε ο μακαριστός Ευγένιος. Οι εργασίες προχώρησαν τάχιστα καθώς η επιθυμία των κατοίκων για την αποπεράτωση του ήταν μεγάλη.

Τα εγκαίνια του Ναού έγιναν από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδιας   Τιμόθεο, τον μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ & ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό σημείο του Χωριού και εντός του κοιμητηρίου. Λέγεται ότι ο Ναός αυτός ήταν μετόχι της Ι. Μονής Αρκαδίου και ότι στο παρελθόν λειτούργησε ως Μοναστήρι. Τα χρόνια της τουρκοκρατίας λειτούργησε ως ενοριακός Ναός. Η χρονολογία ανεγέρσεως μας είναι άγνωστη.

Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Βρίσκεται στα νότια του Χωριού και λέγεται πως στο παρελθόν υπήρξε μετόχι της Ι. Μονής Επανωσήφη.

Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Βρίσκεται στα βόρεια του Χωριού και στο παρελθόν λειτούργησε ως ενοριακός Ναός.

Ι. Ν. ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Χωριού, και κτίσθηκε τα τελευταία χρόνια επί των ερειπίων παλαιού Ναού.

Ι. Ν. ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Βρίσκεται εντός του Χωριού και κτίσθηκε πρόσφατα.

Ι. Ν. ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Βρίσκεται στα νότια του Χωριού.

Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Χωριού και κτίσθηκε το έτος 2002

Ι. Ν. ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Χωριού.

Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Κτίσθηκε το έτος 2005.

ag_marinas_20193

Εορτή της Αγ. Μαρίνας στο Καστέλλι, 17/7/2019.

0 σχόλια
kasteli_201710

Εορτή της Αγ. Μαρίνας στο Καστέλλι, 17/7/2017.

            Εορτάστηκε και φέτος η μνήμη της Αγ. Μαρίνας στον Ι. Ναό της, ο οποίος βρίσκεται στο Καστέλλι Καινουργίου. Στη Θ. Λειτουργία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος.             Η ονομασία του Καστελλίου, όπως γράφει ο Στέργιος Σπανάκης, στο περίφημο βιβλίο του: «Πόλεις και χωριά της Κρήτης στο πέρασμα των αιώνων», προέρχεται …

0 σχόλια
kasteli_15 (5)

Ιερά Πανήγυρη της Αγ. Μαρίνας 2015

Από την πανήγυρη της Αγ. Μαρίνας 2015

0 σχόλια
Kas1

Ιερά Πανήγυρη της Αγ. Μαρίνας 2008

Από την πανήγυρη της Αγ. Μαρίνας 2008 και την εις Οικονόμον χειροθεσία του π. Αντωνίου Χαλκιαδάκη, Εφημερίου της Ενορίας.

0 σχόλια