Καπαριανά – Ἱ. Ν. Ἁγ. Γεωργίου

Η πρώτη Εκκλησία και η δημιουργία Ενορίας

Επειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα οι κάτοικοι του Χωριού Ζαρός έμεναν στα Καπαριανά, ένας επιφανής Ζαριανός ονόματι Δημήτριος Τσικριτζής, Ιατρός στο επάγγελμα, έκτισε ένα μικρό εξωκλήσι το έτος 1956 προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου, (λένε οι παλαιότεροι ότι ήταν επιθυμία του Αγίου να κτιστεί σ’ αυτό το σημείο ο Ι. Ναός) για τον εκκλησιασμό των κατοίκων.

Σιγά-σιγά, λόγω της ευκολότερης εύρεσης εργασίας στην περιοχή σε θερμοκήπια, σε επιχειρήσεις κ.τ.λ. αλλά και της δημιουργίας ιδιόκτητων επιχειρήσεων, η περιοχή γνώρισε μια αλματώδη ανάπτυξη, της οποίας οι τάσεις είναι συνεχώς ανοδικές, μέχρι και σήμερα.

Αργότερα αφού οι κάτοικοι έμειναν στα Καπαριανά μόνιμα, η Ι. Μητρόπολη Γορτύνης & Αρκαδίας δημιούργησε την Ενορία Καπαριανών το έτος 1981, με πρώτο εφημέριο τον π. Αντώνιο Κουμή, όπου εφημέρευε μέχρι τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Από τον Απρίλη του 1981 ανέλαβε καθήκοντα εφημερίου ο π. Μιχαήλ Κοκαράκης μέχρι το Απρίλιο του 2001. Επί εφημερίας του έγιναν δύο επεκτάσεις στο Ι. Ναό του Αγ. Γεωργίου, επειδή ο κόσμος συνεχώς αυξανόταν. Το έτος 1984 η Ενορία με την συνδρομή των κατοίκων και των ευσεβών Χριστιανών έκτισε το κλίτος του Αγ. Μόδεστου που τιμάτε στις 16 Δεκεμβρίου. Λίγα χρόνια αργότερα το 1988 ο επιχειρηματίας Ιωάννης Σταματάκης πρόσθεσε άλλο ένα κλίτος προς τιμή του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου που τιμάται την 7 Ιανουαρίου. Έτσι πήρε ο Ι. Ναός την μορφή που έχει σήμερα. Τον Απρίλιο του έτους 2001 συνταξιοδοτήθηκε ο π. Μιχαήλ Κοκαράκης και το έργο του συνεχίζει μέχρι σήμερα ο π. Ιωάννης Χαλκιαδάκης. Το ίδιο έτος δημιουργήθηκε το Γραφείο της Ενορίας.

Η ανέγερση του νέου Ι. Ναού στην Ενορία Καπαριανών

Επειδή η Εκκλησία του Αγ. Γεωργίου είναι μικρή ήταν ανάγκη να κτισθεί ένας νέος Ι. Ναός. Είδαμε το σχέδιο της Πόλης, προσεγγίσαμε τον ιδιοκτήτη του ενός οικοπέδου, τον κ. Αντώνιο Μανασσάκη, από το Χωριό Κάτω Ζαρός, του ζητήσαμε να αγοράσουμε μέρος του οικοπέδου για να αρχίσουμε οι εργασίες της ανέγερσης του νέου Ι. Ναού. Ο κ. Μανασσάκης πούλησε περίπου 900 τ. μ. για να κτισθεί ό νέος Ι. Ναός 350 τ. μ. και ένα πνευματικό κέντρο στο υπόγειο στα ίδια τετραγωνικά.

Ο Ι. Ναός αυτός θα τιμάται στο όνομα του Αγ. Μύρωνα, των Εισοδίων της Θεοτόκου και της Αγ. Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, σύμφωνα με την επιθυμία των τριών μεγάλων δωρητών: Μύρωνα Τζαγκαράκη του Γεωργίου, Δήμητρας Τζαγκαράκη, και Στέλιου Τσικριτσάκη του Νικολάου.

Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε την 15η Ιουλίου 2002 από τον Μητροπολίτη Κύριλλο.

Για την προσπάθεια που κάνει η Ενορία μπορείτε να πληροφορηθείτε από τον Εφημέριο π. Ιωάννη Χαλκιαδάκη. Τηλέφωνο Ενορίας Αγ. Γεωργίου: 28920-24641. Κινητό: 6944656445 Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: [email protected]

Τα εξωκλήσια της Ενορία μας

· Το Εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Κτίσθηκε το έτος 1911 όπως αναφέρεται στην επιγραφή πάνω στην πόρτα της Εκκλησίας, από τον Νικόλαο Παπαδάκη του Μιχαήλ, καταγόμενο εκ του Χωρίου Ζαρού. Εορτάζει στις 29 Αυγούστου.

· Το Εκκλησάκι της Παναγίας.

Είναι άγνωστο το έτος που κτίσθηκε. Την ανακαίνισε η Αργυρή Παπαδάκη του Νικολάου το έτος 1962 από το Χωριό Ζαρός, όπου έκτισε τους τοίχους που είχαν χαλάσει και την στέγασε με επίπεδη στέγη.

Το έτος 1965 ένας Δάσκαλος ονόματι Ιωάννης Παπαδάκης είχε τάμα να κτίσει μια Εκκλησία άμα θα επέστρεφε από τον πόλεμο του 1940. Επισκέφθηκε τον τότε Μητροπολίτη κ. κ. Τιμόθεο για να λάβει την σχετική ευλογία. Ο Επίσκοπος του υπέδειξε την εν λόγω Εκκλησία ώστε να την ανακαινίσει, να χαλάσει την σκεπή και έτσι απέκτησε την σημερινή μορφή. Εγκαινιάσθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του έτους 1990. Βρίσκεται στον ίδιο λόφο με την Εκκλησία του Αγ. Ιωάννου, βόρεια του οικισμού των Καπαριανών. Εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

· Το Εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού.

Κτίστηκε από τον Μιχαήλ Σαμιωτάκη του Γεωργίου από το Ζαρό, το έτος 1946. Εγκαινιάσθηκε το 1993 από τον Μητροπολίτη Κύριλλο. Βρίσκεται στον ίδιο λόφο που είναι και οι άλλες δυο Εκκλησίες, αλλά στο ψηλότερο μέρος του λόφου. Από εκεί βλέπει κανείς όλο τον κάμπο της Μεσαράς, έως και το Λυβικό Πέλαγος.

Τιμάται στις 14 Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες για τον Οικισμό

 Ο οικισμός Καπαριανά πήρε το όνομά του από το επώνυμο Καπαρός, δηλαδή αυτός που έχει χρώμα ξανθό ή κοκκινομάλλης.

Ετυμολογικά η λέξη Καπαρών (το επώνυμο είναι γνωστό σε όλη την Κρήτη) έδωσε το όνομά της στην περιοχή, στην οποία ήταν εγκαταστημένη ή η περιοχή της ανήκε.

Η παραγωγή τέτοιων τοπωνυμίων στην Κρήτη είναι συνήθης, όπως π.χ. Καρδαμνιανά, Καπετανιανά, Δαριβιανά κ.τ.λ.

Πάντως ενώ το όνομα είναι ελληνικό, αναφέρεται για πρώτη φορά στην αιγυπτιακή απογραφή το 1834 με 7 Τούρκικες οικογένειες, και το έτος 1842 με 15 Τούρκικες οικογένειες. (Σήμερα ακόμα σε μερικά πελέκια στις πόρτες παλαιών σπιτιών φαίνονται επιγραφές από το Κοράνι)

Το 1881 οι Τούρκοι το είχαν εγκαταλείψει και δεν αναφέρεται καθόλου στην απογραφή αυτού του έτους ούτε στην απογραφή του 1900.

Το 1920 αναφέρεται στον αγροτικό Δήμο Μοιρών, με 62 χριστιανούς κατοίκους, το 1928 με 25, το 1940 (με λανθασμένη ορθογραφία Καππαριανά) με 35 και το 1951 με 2, το 1971 με 77 και έκτοτε αρχίζει η ανοδική πορεία του Οικισμού.

Με το χωριό συνδέεται ιστορικά ο φόνος του αιμοβόρου τούρκου Αγριολίδη από τους επαναστάτες Μιχαήλ Κόρακα, Μαλικούτη και άλλους το 1828, για να εκδικηθούν τον φόνο του Ξωπατέρα και του Λόγιου.

Τα χωράφια του οικισμού ανήκουν στο μεγαλύτερο ποσοστό στους κατοίκους του Χωριού Ζαρός. Προφανώς τα αγόρασαν οι παλαιότεροι από τους Τούρκους, αφού ο Ζαρός είναι ένα ορεινό Χωριό. Όταν έρχονταν από το Ζαρό για να σπείρουν τον καρπό (παλιότερα καλλιεργούσαν εδώ κυρίως δημητριακά) στις περιουσίες τους στα Καπαριανά, για την εξυπηρέτησή τους, για να μένουν, έκτισαν μικρά σπίτια που έμεναν άνθρωποι και ζώα μαζί, αφού η απόσταση Ζαρός-Καπαριανά είναι 10 χιλιόμετρα και εκείνη την εποχή το μέσο μεταφοράς ήταν μόνο τα ζώα.

kapariana_204

Εσπερινός στον εορτάζοντα Ι. Ν. Αγ. Μύρωνος Ενορίας Καπαριανών, 7/8/2020.

0 σχόλια
imera_athlitismou_kapariana_27-9-20197

Ημέρα αθλητισμού, Δημοτικό Σχολείο Καπαριανών, 27/9/2019.

0 σχόλια
ag_mironos_20192

Εσπερινός εορτής Αγ. Μύρωνος, Ενορία Καπαριανών, 7/8/2019.

0 σχόλια
kapariana_agmironos_20183

Εσπερινός εορτής Αγ. Μύρωνος, Ενορία Καπαριανών, 7/8/2018.

0 σχόλια
kapariana_12_6_20189

Από την εκδήλωση λήξης του σχολικού έτους στο Δημοτικό Σχολείο Καπαριανών, 12/6/2018.

0 σχόλια
m_tetarti_20185

Μ. Τετάρτη βράδυ, Ι. Ναός Αγ. Μύρωνος Ενορίας Καπαριανών Μοιρών, 2018.

0 σχόλια
akathistos_20181

Ἀκολουθία τοῦ Ἀκαθίστου Ὕμνου, στόν Ἱ. Ν. Ἁγ. Μύρωνος τῆς Ἐνορίας Καπαριανῶν Μοιρῶν, 23/3/2018, ὅπου ἔψαλε χορωδία τῆς Σχολῆς Βυζ. Μουσικῆς τῆς Ἱ. Μητροπόλεώς μας, ὑπό τή διεύθυνση τοῦ κ. Ἀντωνίου Μαθιουδάκη, Καθηγητοῦ τῆς Σχολῆς.

0 σχόλια
kapariana_xristougenna_201711

Από τη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Κατηχητικού Σχολείου της Ενορίας Καπαπιανών και του Δημοτικού Σχολείου Καπαριανών, 21/12/2017.

0 σχόλια
kapariana_20172

Aπό τον Εσπερινό της Εορτής του Αγ. Μύρωνος, Ενορία Καπαριανών, 7/8/2017.

0 σχόλια
kapariana_13 (4)

Εσπερινός της Εορτής του Αγ. Μύρωνος 2013

Aπό τον Εσπερινό της Εορτής του Αγ. Μύρωνος 2013

0 σχόλια