Μορόνι – Ἱ. Ν. Ἁγ. Αἰκατερίνης

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΓΟΡΤΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΕΝΟΡΙΑ ΜΟΡΟΝΙΟΥ

Α. Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου(Φραδιώ)
Η Παναγία των Αγγέλων

Ο Ι. Ναός βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο νότια του Χωριού Μορονίου στον οικισμό Φραδιώ (οσφράδιον=ρόδο) και χρονολογείται τον 15ο αιώνα. Στα βενετικά μνημεία της Κρήτης καταγράφεται σαν Μοναστήρι των Φραγκισκανών της Παναγίας των Αγγέλων. Μισογκρεμισμένος ανακαινίστηκε πριν μερικά χρόνια (τα έτη 1993-1996) με την βοήθεια της εφορίας Βυζαντινών αρχαιοτήτων και με τη συνδρομή των ευσεβών χριστιανών της περιοχής. Ο ρυθμός του είναι βασιλικός με κύριο χαρακτηριστικό τα δύο παρεκκλήσια που είναι στη βόρεια πλευρά του Ναού και επικοινωνούν με το κεντρικό κλίτος. Το δεύτερο από τα τόξα αυτά αποτελείται από ωραία πολύχρωμα μάρμαρα. Χαριτωμένα επίσης είναι τα κιονόκρανα και οι ανάγλυφες παραστάσεις στην κορυφή των δύο τόξων. Το εμβαδόν του εσωτερικού χώρου είναι περίπου 80τ.μ. ενώ ο αύλειος χώρος είναι τεράστιος και εντυπωσιακός, με εμβαδόν που ξεπερνά τα 300τ.μ. και έχει πλακοστρωθεί, ενώ η περίφραξη έχει γίνει από πέτρα της περιοχής. Έχει δεντροφυτευτεί από διάφορα είδη δέντρων και λειτουργείται την 25η Μαρτίου και την 15η Αυγούστου εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας.

Β. Ο Ιερός Ναός Αγίου Πνεύματος

Βρίσκεται ανατολικά του χωριού Μορονίου και είναι ο κεντρικός Ναός εξυπηρετεί βασικά τις ανάγκες του Χωριού. Ο ρυθμός του είναι βυζαντινός με τρούλο και η οροφή του είναι καλυμμένη από κεραμίδια. Χτίστηκε περίπου το 1955-1965 με τη βοήθεια των κατοίκων του Χωριού και της ευρύτερης περιοχής. Το εμβαδόν του εσωτερικού χώρου είναι περίπου 180τ.μ ενώ ο αύλειος χώρος 500 περίπου τ.μ.

Γ. Ιερός Ναός Αγίας Αικατερίνης

Είναι ο ενοριακός Ναός του Χωριού και βρίσκεται νότια αυτού. Χτισμένος το 1916-1920 ο ρυθμός του είναι βασιλικός, το εμβαδόν του εσωτερικού χώρου είναι περίπου 50.τ.μ. ο αύλειος χώρος είναι περίπου 100τ.μ.Θεία λειτουργία τελείται της Αγίας Αικατερίνης στις 25 Νοεμβρίου και ορισμένες Κυριακές.

Δ. Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους και των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (ΔΙΚΛΙΤΟΣ)

Βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων βόρεια του Χωριού Μορονίου στον εγκαταλελειμμένο οικισμό Παλιάμα. Ο Ναός είναι παλιός και χρονολογείται μάλλον τον 16ο αιώνα. Παλιότερα στο Χωριό κατοικούσαν αρκετές οικογένειες που μετά την κατοχή εγκαταστάθηκαν στο Μορόνι. Στη νότια πλευρά του τοίχου εφάπτεται το σχολείο που εξυπηρετούσε τις ανάγκες εκείνης της εποχής. Ο Ναός έχει ανακαινισθεί τα τελευταία χρόνια και το εμβαδόν του εσωτερικού χώρου πλησιάζει τα 60τ.μ.. Εξωτερικά το πλακώστροτο της αυλής, ο τεράστιος πλάτανος και το νερό από την πετρόχτιστη βρύση εντυπωσιάζουν τον κάθε προσκυνητή ή επισκέπτη. Ο Ναός λειτουργείται στις 10 Φεβρουαρίου γιορτή του Αγίου Χαράλαμπου και στις 29 Ιουνίου γιορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

moroni_201816

Πανήγυρη Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στον οικισμό Παλιάμα, της Ενορίας Μορονίου, oμιλία κ. Μιχαήλ Παπαηλιάκη, Γεωπόνου, Συγγραφέα, 29/6/2018.

Oμιλία κ. Μιχαήλ Παπαηλιάκη, Γεωπόνου, Συγγραφέα Δημογραφικά  του οικισμού ΠΑΛΙΑΜΑΣ Μορονίου, ΔΕ Ζαρού,  Δήμου Φαιστού  1577: Αναφέρεται  από τον Francesco Barozzi  σαν  ένας από τους 59  οικισμούς της Καστελανίας Καινούργιου.                                                                ————————————————————————————– 1583: Κατά την απογραφή του Πέτρο Καστροφύλακα αναφέρεται  με 66 κατοίκους                                                                                                               ——————————————————————————— 1630:  Αναφέρεται από το μηχανικό Francesco Basilicata  σαν ένας από τους  59 …

0 σχόλια
moroni_20161

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Μορόνι, επιμνημόσυνη δέηση και αποκάλυψη στήλης πεσόντων του Μορονίου σε διάφορους εθνικούς αγώνες (Κυριακή 6/11/2016)

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Μορόνι, επιμνημόσυνη δέηση και αποκάλυψη στήλης πεσόντων του Μορονίου σε διάφορους εθνικούς αγώνες (Κυριακή 6/11/2016) Στον Ι. Ν. Αγ. Πνεύματος Μορονίου λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδέλφειας κ. Μελίτων, με συλλειτουργούς τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Μακάριο και κληρικούς της Ι. Μητροπόλεώς μας. Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε μνημόσυνο για τους θυσιασθέντες …

0 σχόλια
paliama_14 (7)

Πανήγυρη Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στον οικισμό Παλιάμα, 2014.

0 σχόλια
moroni2

Πανήγυρη της Αγ. Αικατερίνης 2008

Από την πανήγυρη της Αγ. Αικατερίνης 2008

0 σχόλια