Ομιλία Πρωτοχρονιάς. Του Αρχιμ. Μακαρίου Δουλουφάκη, Πρωτοσυγκέλλου Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης. (1997)

Ομιλία Πρωτοχρονιάς 1997 υπό του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμανδρίτου Μακαρίου Δουλουφάκη

 

Σεβασμιώτατε, πάτερ και Δέσποτα,

Το έθος της Πρώτης καθέδρας της Εκκλησίας της Κρήτης, της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κρήτης, μας εσύναξε την λαμπροφόρο αυτή εσπέρα, κατά την οποία, με την κοπή του πλακούντος, ευλογείτε την είσοδο στο νέο χρονικό οροθέσιο, το Νέο Έτος ,1997.

Αποχαιρετούμε τον παλαιό χρόνο και υποδεχόμεθα  τον νέο με ελπίδα και χαρά, με ωραίες ευχές και οικογενειακές συνάξεις, ως ετούτη, της Εκκλησίας του Χριστού, της δικής μας οικογένειας ,που ο χρόνος της είναι στο,΄΄Πορευθέντες ΄΄.Πορεία που το τέλος της είναι τα έσχατα.

Ο χρόνος δηλαδή έχει ένα άλλο χαρακτήρα,μια άλλη σημασία. Νοηματοδοτείται από την αιωνιότητα και την πορεία προς την αθανασία. Είναι πνευματικός ο χαρακτήρας του. Οι εν χρόνω εκδηλούμενες ενέργειες ακτινοβολούν στο αιώνιο.

Αυτήν την αιώνια διάσταση του χρόνου,εφιλοσόφησαν και πλήθος διανοουμένων και σοφών, σ΄ ανατολή και δύση και πλήθος ηλεκτρονικών και μαθηματικών εργαστηρίων σήμερα πάνω στο φλοιό της γης, προσπαθούν να εισέλθουν στην αρχή του κινήσαντος, στον αποχαρακτηρισμό της κατατομής του χρόνου, σε παρελθόν,παρόν και μέλλον.Έχει ήδη κυκλοφορήσει στους χώρους των ένα νέο langage, γλωσσολόγιο, που δηλώνει την αδήριτο επιθυμία εισόδου στην ροή του χρόνου και το καθορισμό των μελλόντων, συμπυκνούμενα στο χώρο μιας νέας επιστήμης, που και πέρυσι απ΄ αυτή την θέση είχαμε μνημονεύσει, εκείνη της μελλοντολογίας.

Ο Μέγας Βασίλειος στην ερμηνεία της εξαημέρου αναφέρει ότι ο Θεόςέπλασε τον κόσμο σε μια στιγμιαία εκδήλωση της αγάπης Του. Μια στιγμή αγάπης για να κατασκευασθεί ΄΄ο ουρανός και η γη και πάντα τα εναυτοίς΄΄.Και όλα αυτά για να κατοικήσει εντός του κόσμου ο άνθρωπος.

Είναι δε ο προαναφερθείς Πατήρ ο πρώτος στην παγκόσμια βιβλιογραφία, που μίλησε για την εξέλιξη του κόσμου και των όντων, αναπόφευκτο άλλωστε σύμφωνα και με τις θεωρίες και την εμπειρία του παλαιού και του νέου κόσμου.

Εορτή εισόδου σε ένα νέο κύκλο.Και εμείς λέμε απόψε ευλόγησον Κύριε ΄΄τον νέον ενιαυτόν της χρηστότητος σου ΄΄αυτό τον νέο κύκλο. Διαφορετικά όμως από τον κοσμικό τρόπο αντιλήψεως των πραγμάτων.

Είναι ίδιες οι εόρτιες ευχές στα χείλη όλλων, είναι ίδιος ο φωτεινός περίγυρος των ημερών για όλους, αλλά διαφορετικά ερμηνευμένες και βιωμένες στο χώρο της Εκκλησιαστικής εμπειρίας. Είναι ο ίδιος Ήλιος που η ανατολή του δεν χωρίζει ιδικούς και ξένους,όπως αναφέρει η φετινή πατριαρχική εγκύκλιος επί τοις Χριστουγέννοις<<δεν αποκλείει κανένα από την ευεργεσία της ακτινοβολίας του. Τρέφει τα καλά σπέρματα και τα ζιζάνια. Και η διαλογή γίνεται φυσιολογικώς κατά τον θερισμόν.>>

Η διαλογή είναι πλέον ποιοτική.Ο κόσμος του άκρατου ακτιβισμού και ο κόσμος του ΄΄πορεύεσθε ΄΄ δηλαδή, ο χρόνος της ευλογίας της ζωής και των έργων, της καταπαύσεως των λογισμών της αιγυπτίας, ο χρόνος της αναπαύσεως των κτιστών.Η επιστροφή στην μίτρα της ζωής για την αναγέννηση και την αβίαστη λειτουργία  της κτίσης, η οποία στενάζει και ωδινάται  από την βία του χρόνου επ΄ αυτής.

Κατ΄ εκλογή μάλιστα το εσπέρας της εορτής  της αρχής της Ινδίκτου, από το Λευιτικό της Παλαιάς Διαθήκης,της εφημερίδος των ημερών μας, όπως χαρακτηρίζει την Παλαιά Διαθήκη ,ο Επίσκοπος Αμφιλόχιος Ράντοβιτσ, διαβάζομε <<η γη υμών ου δώσει τον σπόρον αυτής  και τα ξύλα του αγρού ου δώσει τον καρπόν αυτών …και έσται η γη υμών έρημος ότι υμείς επορεύθητε προς με πλάγιοι, καγώ πορεύσομαι  προς υμάς εν θυμώ πλαγίω… και θύσω τον ουρανόν υμίν ως σιδηρούν και την γην ωσεί χαλκήν…και η γη υμών ου δώσει τον σπόρον αυτής >> κεφ. 26,3-10.

Ζούμε πράγματι τον ανειλικρινή πλάγιο τρόπο, τον σιδερένιο ουρανό, κατοικούμε την χάλκινη γη, γευόμεθα κάθε ημέρα την ρευστότητα των γεγονότων εντός του χρόνου στον οποίο ζούμε, αναπτυσόμεθα, κοπιάζομε και δημιουργούμε, για την εφήμερη επιβίωσή μας.

Μέσα απ΄ αυτές τις διαπιστώσεις, αποχαιρετούμε απόψε το απερχόμενο έτος 1996, παραδίδοντας το στους ατέρμονες αιώνες και υποδεχόμεθα το επί θύραις νέον έτος 1997,μια νέα σελίδα της αθρυμμάτιστης απεραντοσύνης, ένα ξετύλιγμα μιας στροφής από το κουβάρι των αιώνων που το κοντάκιο του διακρατεί <<ο των αιώνων ποιητής και δεσπότης>>.

Μετέχοντες λοιπόν στο ρέοντα χρόνο και τις αλλαγές του, πολλά θα είχαμε να παρουσιάσομε για το εκπνέον έτος 1996,αλλά περιοριζόμαστε σε μια μικρή επισκόπηση εκκλησιαστική η οποία μας φανερώνει ότι ο καιρός υπό το φως των  γεγονότων των τοπικών και περιφερειακών ανακατατάξεων  δεν περιμένει και μάλιστα διαμορφώνει ένα νέο ορίζοντα στον οποίο η Εκκλησία καλείται να δώσει και να συμβάλλει αποφασιστικά επ΄ αγαθώ του αγωνιούντος ανθρώπου.

Οι αλλαγές οι οποίες άρχισαν εδώ και μερικά χρόνια στην Ανατολική Ευρώπη και ειδικότερα η κατάρρευση των υλιστικών συστημάτων θα πρέπει να γίνει αφετηρία γόνιμου προβληματισμού για την σύγχρονη θέση της Ορθοδοξίας. Η ύφεση η οποία επικράτησε μετά το 1985 μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων αναταράσσεται αφού ο κόσμος ολοένα και πιο δραματικά καθώς ερχόμεθα προς το1996, συνειδητοποιεί το ενδεχόμενο έναρξης περιφερειακών  πολέμων ,αλλά και την έκρηξη ποικίλων φανατισμών με χαρακτηριστική εκείνη του Ισλάμ.

Στα πλαίσια αυτού του ιστορικού γίγνεσθαι καταγράφεται στο δικό μας χώρο η δοκιμασία όλων ανεξαιρέτως των Ορθοδόξων Εκκλησιών και δυστυχώς σε πάρα πολλές των περιπτώσεων από χριστιανούς οι οποίοι αντί να αλαφρώσουν το φορτίο των δοκιμαζομένων αδελφών μας και να τους στηρίξουν, έθεσαν και θέτουν ως όρον  της προσφοράς των την αλλαγή της πίστεως των.

Παρά τις δυσκολίες όμως και τις αντιξοότητες είναι συγκινητική η εμμονή των στην πατρώα πίστη και τις από αιώνων παραδόσεις και γίνονται για μας ένα αξιόλογο παράδειγμα για την απονάρκωση μας και την ζωηρή μαρτυρία μας στο δικό μας χώρο που μοιάζει κουρασμένος,ως νεοελληνικός πολιτισμός για την αποδοχή της κληροδοσίας των αιώνων και την διαπέραση της στον κόσμο της αύριον.

Εις όλη αυτή την προσπάθεια της διακρατήσεως της πίστεως έναντι των καιρών και των προκλήσεων των διαφόρων προσηλυτιστικών αποστολών με προεξάρχοντες τους ουνίτες, η Μητέρα Εκκλησία το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο στάθηκε στο χρόνο που πέρασε πράγματι η φιλόστοργος Μήτηρ.

Σ΄ αυτήν κατέφυγαν άπαντες για να λάβουν για άλλη μια φορά το στήριγμα και την προστασία μα κυρίως την ενότητα της πίστεως.  Πατριαρχικές εξαρχίες και συνοδικές επιτροπές του Πανσέπτου Οικουμενικού  Πατριαρχείου επισκέφθηκαν τας ανά την οικουμένην  Ορθοδόξους Εκκλησίας μεταφέροντας την αγία ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ και τις λύσεις των προβλημάτων ,την παύση των σκανδάλων τον αφανισμό των διαιρέσεων και των σχισμάτων.Παράδειγμα προς μίμηση η Παναγιότητα Του, ο Πατριάρχης της Οικουμένης.

Τρέχει στα τέσσερα σημεία της υφηλίου συνεχίζων την πορεία αγάπης και ειρήνης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας  μεταξύ λαών και φυλών ακούραστος και ευθυτενής, διαλλακτικός και ειρηνικός.

Οι συνάξεις των Προκαθημένων και της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου ως και η πρόσφατη του περασμένου Σεπτεμβρίου του έτους που απέρχεται, υπό την πεφωτισμένη Προεδρεία του Πατριάρχου της ελπίδος ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ του Α, στο Ιερό της Ορθοδοξίας Κέντρο το Φανάριον,καταγράφονται στας δέλτους της Ιστορίας με νέες προοπτικές για το μέλλον.

Αυτές οι συνάξεις, η Πανορθοδοξία και ιδιαιτέρως το Παλαίφατο δευτερογενές Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, η Εκκλησία του Αποστόλου Μάρκου, δεν θα ξαναδούν τον Πρωθιεράρχην Παρθένιον, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω κατά έτος που μας φεύγει. Απώλεια για την Εκκλησία και τον λαό ,σε εποχή μάλιστα που η συνπάρεδρος παρουσία του εις τα καθόλου προβλήματα της Εκκλησίας ήταν αποφασιστικής σημασίας.

Η τοπική Εκκλησία μας τον δέχθηκε και τον τίμησε εφροσύνως τόσο κατά τις επισκέψεις του, όσο και στην επιμνημόσυνο δέηση στην Αθήνα, όπου σεις Σεβασμιώτατε ,μετέβητε προς τούτο αλλά και στην κηδεία του στην Αίγυπτο δια Συνοδικής αντιπροσωπίας.

Αλλά και η Εκκλησία της Κρήτης κατά το παρελθόν έτος εστερήθη κατά μήνα Βεβρουάριο τον αλήστου μνήμης Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Κυρό Θεόδωρο. Εκτός της επαρχίας του και το Ηράκλειο, έχασε ένα εκ των γνησίων φορέων της Καστρινής Εκκλησιαστικής παραδόσεως.

Θα μένουν πάντα στην μνήμη μας οι γλαφυρές αφηγήσεις του ,τα κηρύγματα του στο διπλανό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά και οι γραπτές και άγραφες ιστορικές παρακαταθήκες του. Προσετέθη μετα των πατέρων ημών και άφησε σε όλους μας την αγάπη για την Εκκλησία του Αποστόλου Τίτου.

Εκτός όμως από την λύπη η Εκκλησία μας εγεύθη και χαράς ως εκείνης της εκλογής και χειροτονίας  του νέου Μητροπολίτου Ρεθύμνης. Εξέλεξε τον από γραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Αρχιμ. Άνθιμο Συριανό του οποίου η εκλογή έδωσε χαρά μεγάλη σε όλη την πιστή ολκάδα του σκάφους της Εκκλησίας μας.

Στο γύρισμα αυτού του χρόνου και η Ιερά μας Αρχιεπισκοπή έχει να παρουσιάσει με την σειρά της πολλά και αξιοσημείωτα έργα αγάπης και προσφοράς.

Η Εκκλησία σύμφωνα με τον Ευαγγελικό νόμο δεν έχει το δικαίωμα να διαφημίζει με κοσμικό τρόπο το έργο Της.Ταπεινά χωρίς υπερβολές και εντελώς επιγραμματικά χωρίς να σας κουράσουμε και σύμφωνα με το έθος της εσπέρας αυτής επιχειρούμε να τονίσουμε για το έτος που φεύγει τα εξής .

Όλες οι δυνάμεις της Εκκλησίας υπό την ευλογία και τις εντολές του Σεβ. Ποιμενάρχου μας εργάστηκαν με ζήλο και αντοχή πρώτον για την δόξα του Τριαδικού Θεού μας και της Αγίας Του Εκκλησίας και δεύτερον για την πνευματική αύξηση και πνευματική πρόοδο του φιλοχρίστου λαού μας.

Με όσες δυνάμεις μας χάρισε ο Θεός, για όσα η Πρόνοια Του επέτρεψε και όσα οι ανάγκες επέβαλαν ,πάντοτε με την αίσθηση της συνέχειας του έργου του ίδιου του Κυρίου μας και των Αγίων Αποστόλων,Μαρτύρων, Ομολογητών και διδασκάλων της αμωμήτου πίστεώς μας.

Kάτω από τις πατρικές συμβουλές και παραινέσεις της Σεβασμιότητος Σας, επιτελέσθηκε έργο σημαντικό και αθόρυβο το οποίο εμφαίνεται στις άοκνες προσπάθειες των λειτουργικών, ποιμαντικών και φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων του ιερού κλήρου και των συνεργατών των.

Έργα, ως οι ανεγέρσεις νέων ιερών Ναών και πνευματικών κέντρων από την πόλη μέχρι την μικρότερη ενορία της Αρχιεπισκοπικής περιφερείας και ο λαμπρός εγκαινιασμός των υπό της Σεβασμιότητος Σας, αναστηλωτικές εργασίες παλαιών Ι. Ναών, δημιουργία βιβλιοθηκών, μουσείων διαφύλαξης της Εκκλησιαστικής κληρονομιάς μας, διεύρυνση του φιλανθρωπικού έργου και λειτουργία συσσιτίων γερόντων και αναξιοπαθούντων αδελφών μας ,παροχή οικονομικής βοηθείας σε σπουδαστές, εξωραϊσμός, αγιογράφηση και εξασφάλιση λειτουργικών ειδών, είναι με επικεφαλίδες τα όσα εγκρίθηκαν από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Ι. Αρχιεπισκοπής και εκτελέσθηκαν  κατά το απερχόμενο έτος.

Χειροτονίες νέων κληρικών υπό της Σεβασμιότητός Σας, και υποστήριξη νέων κλήσεων από τους καλούς πνευματικούς της Εκκλησίας μας, σε τέτοιο βαθμό, που ποτέ η Αρχιεπισκοπή μας να έχει πρόβλημα κενών ενοριακών θέσεων. Δόξα αναπέμπομε στο Δοτήρα Θεό για αυτή Του την ευεργεσία, διότι κανένας Ενοριακός Ναός, δεν μένει αλειτούργητος και οι πιστοί χριστιανοί, εξυπηρετούνται σε όλες τις λειτουργικές των ανάγκες .Με την ευκαιρία δε αυτή ευχαριστίες οφείλονται στις Ενορίες πλέον του ενός εφημερίου για την κάλυψη των εκτάκτων κενών λόγω ασθενειών και άλλων αναγκών, για την απρόσκοπτη λειτουργία του έργου της Εκκλησίας.

Η προσέλευση κουρά και χειροτονία 5 νέων μοναχών στα μοναστήρια της Αρχιεπισκοπής στην πλειοψηφία των νέοι και πτυχιούχοι των Α.Ε.Ι., καθώς και η αδιάκοπη λειτουργία όλων την Ι. Μονών και μάλιστα η αποστολή γυναικών μοναχών στο Πατριαρχείο για την συμπαράσταση και λειτουργία της Πατριαρχικής Μονής του Μπαλουκλί.

Οι άοκνες αναστηλωτικές και εξωραϊστικές προσπάθειες των Ι. Μονών και το κτίσιμο νέων πτερύγων ως εκείνες των Ι. Μονών Σαββαθιανών και Επανωσήφη και η αποχέρσωση, καλλιέργεια και αναφύτευση των περισσοτέρων κτημάτων των, μετά τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες από τις ασθένειες των αμπελιών της Κρήτης.

Η μετοχή μας στα φιλανθρωπικά ιδρύματα Αγ. Σπυρίδων, Εργαζάκειο, Καπετανάκειο, στέγη ανηλίκων και ΚΑΠΗ καθώς και η λειτουργική συμπαράσταση στις στρατιωτικές μονάδες της περιοχής μας.

Η μετά ζήλου ανταπόκρισή μας στο κάλεσμα της συνοδικής επιτροπής επί των αιρέσεων και η δια των μέσων ενημερώσεως και διανομής σχετικού έντυπου υλικού ,πληροφόρησης και προστασίας του λαού μας. Απέναντι στο καυτό αυτό πρόβλημα της νέας αυτής προκλήσεως ,η οποία θέτει στην Εκκλησία την ευθύνη της εντάσεως των προσπαθειών της,πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις αντιαιρετικού περιεχομένου, αλλά και άλλων  συγχρόνων θεμάτων κάθε Κυριακή απόγευμα σ΄ αυτό εδώ το χώρο,το πνευματικό κέντρο της Αρχιεπισκοπής.

Οι προσπάθειες προστασίας και ασφαλίσεως των Ι. χώρων μας από τις πυρκαϊές και τους βανδαλισμούς, φαινόμενο και αυτό των καιρών μας ,ως την πρόσφατη καταστροφή όλων ανεξαιρέτως των μαρμάρινων και μη Σταυρών των 90 τάφων του Κοιμητηρίου της Ενορίας Βενεράτου.

Η λειτουργία των κατηχητικών σχολείων, κύκλων μελέτης και απογευματινών κηρυγμάτων, νυκτερινών λειτουργιών για τους εργαζομένους και οι προσκυνηματικές εκδρομές σε ιερούς τόπους και σκηνώματα της Πατρίδος μας.

Η διδασκαλία της πατρώας βυζ. Μουσικής και αγιογραφίας από την σχολή βυζ. Μουσικής της Αρχιεπισκοπής και των Ενοριών.

Η λειτουργία του Ορφανοτροφείου και του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής και των Ενοριών που καλύπτουν την συμπαράσταση της Τοπικής Εκκλησίας προς τον άπορο με οικονομικά βοηθήματα φάρμακα,πληρωμές ενοικίων, ένδυσης και τροφών ,καθώς και την ενίσχυση ορφανών και ασθενών ,αγορά αναπηρικών μηχανημάτων και την χορήγηση 10 υποτροφιών σε άπορους φοιτητές Ενδεικτικά αναφέρουμε για το1996,ότι η Ι. Αρχιεπισκοπή από το Γενικό Φιλόπτωχο, μαζί με τα Ενοριακά Φιλόπτωχα και τις Ι. Μονές της περιφερείας μας για τους παραπάνω σκοπούς, διέθεσαν για το χρόνο που φεύγει ,περίπου το ποσόν των 100.000.000.εκατομ. Δραχμών.

Συμπαρασταθήκαμε στο Πατριαρχείο Αντιόχειας ,στην Μητρόπολη Χαλεπίου για την αγορά του τέμπλου ενός Ναού,για τις ανάγκες των εκεί αράβων ορθοδόξων αδελφών μας, και σε δοκιμαζόμενους αλλόθρησκους αδελφούς μας.

Συνεχίζουμε την μεγάλη αναστηλωτική προσπάθεια του Ι. Ναού του Αγίου Πέτρου Ηρακλείου, αποπερατώσαμε την Νέα πτέρυγα της Ι. Μονής Κεράς και συνεχίζουμε τις οικοδομικές προσπάθειες της Ι. Μονής Αγ. Μαρίνας Βώνης.

Πραγματοποιήθηκαν 2 συνάξεις όλων των ιερέων της Αρχιεπισκοπής και άρχισαν, για πρώτη φορά, η κατά αρχιερατική περιφέρεια συνάξεις αφού ανακατατάχθηκαν τα όρια των και διευρίθηκαν ανά μία .Αυτό θα βοηθήσει στην αποκέντρωση και καλλίτερη πνευματική και διοικητική λειτουργία της Ενορίας και του θεσμού του Αρχιερατικού Επιτρόπου.

Η παραπάνω επιγραμματική επισκόπηση είναι ένα μικρό δείγμα για το τι η Εκκλησία έκαμε και χωρίς τούτο να σημαίνει ότι δύναται να πει κανείς ότι ολοκλήρωσε. Θέλω όμως να τελειώσω με την ίδρυση του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ι. Αρχιεπισκοπής ,στα πλαίσια του οποίου ιδρύθηκε και ήδη άρχισε να λειτουργεί ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Αρχιεπισκοπής ,στα F.M. και στους 99,8 μεγάκυκλους.

Παλαιός πόθος του Ποιμενάρχου μας και επιτακτική ανάγκη των καιρών για την ποιμαντική της Εκκλησίας με σύγχρονα μέσα.

Με την χάρη του Θεού ήδη έχει επιτευχθεί η ραδιοζεύξη με τον Ρ. Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος κατόπιν της επεμβάσεως του Σεβ. Αρχιεπισκόπου μας, προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Σεραφείμ.

Για το σκοπό αυτό τοποθετήθηκαν πομποί αναμεταδόσεως της Αρχιεπισκοπής Κρήτης στην Τήνο, Σαντορίνη Ρογδιά και Γιούχτα, με σύγχρονα μηχανήματα ώστε στην συνέχεια να στείλουμε  και τις δικές μας εκπομπές ,σε όλη την Ελλάδα, μέσω του Ρ. Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά του οποίου συνεργαζόμεθα για την ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου έργου της Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Σύντομα δε θα είναι έτοιμο και το τοπικό πρόγραμμά μας κάτω από την στοργική προστασία του Σεβ. Ποιμενάρχου μας και του προς τούτο διορισμένου Δ. Συμβουλίου, προβλεπόμενου από τον κανονισμό λειτουργίας του Ιδρύματος, δημοσιευμένου στο Φ. Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και ευλογημένου από την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ.

Μαζί με το έργο αυτό και στον ίδιο χώρο εγκατάστασης του Ρ. Σταθμού, κατασκευάσθηκαν δυο ξενώνες, εξωραΐστηκε το κτήριο και στις επόμενες ημέρες ο αύλιος χώρος ,για να συνεχίσουμε στο μέλλον και την υπόλοιπη ανακατασκευή του οικήματος για την στέγαση και άλλων ξενώνων, καθώς και της ανεξάρτητης Σχολής μουσικής ,εντός των πλαισίων του Μορφωτικού Ιδρύματος της Αρχιεπισκοπής.

Το ποσό που δαπανήθηκε το έτος 1996, για την συντήρηση του οικήματος, την κατασκευή των ξενώνων, την διαμόρφωση του αύλιου χώρου, την μέχρι τούδε αγορά μηχανημάτων κ.λ.π., είναι μαζί με την Αρχιεπισκοπή, προσφορά και κατόπιν ιεράς προτροπής του Σεβ. Αρχιεπισκόπου, των Ι. Μονών και των Ι. Ναών μας.

Είναι ένα έργο πνευματικής πνοής και συγχρόνου πορείας της Εκκλησίας για τούτο δίκαια καυχόμεθα εν Κυρίω. Είναι έργο του αγωνιούντος γι΄ αυτό Σεβ. Ποιμενάρχου μας και των ολοπροθύμως ανταποκριθέντων  καλών Ιερέων μας και των αξίων συνεργατών τους.

Ενθυμούμεθα τις παροτρύνσεις  των αδελφών συνπρεσβυτέρων σ΄ αυτό εδώ τον χώρο, ευρισκόμενοι σε Ιερατική Σύναξη, όταν το πρώτον ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε την πρόθεση της Ι. Αρχιεπισκοπής και ζήτησε την βοήθεια των Αιδεσιμωτάτων Εφημερίων μας. Είναι δε συγκινητική κάθε περίπτωση προσφοράς και σχεδόν στο σύνολό τους, να ακούει κανείς με πόση λαχτάρα αναμένετο το έργο αυτό της Εκκλησίας, προσφορά και μόχθος των όλων των πιστών και των ακούραστων ιερέων μας.

Αξίζει ο δίκαιος της Εκκλησίας έπαινος και οι βαθύτατες ευχαριστίες όλων μας. Αυτό όμως θα πραγματοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω, όταν θα γίνει ο τελικός απολογισμός και αρμοδίως, από τον επί τόπου Χριστού ιστάμενο Αρχιεπίσκοπο μας.

Εμείς μόνο να πούμε τώρα ότι για το έργο αυτό και για το έτος που φεύγει, ότι δαπανήθηκε  το ποσό των 55.000.000 εκατομ. Δραχμών.

Για να κλείσουμε δε αυτή την σε γενικές γραμμές επισκόπηση, αναφέρουμε και την προσπάθεια της Εκκλησίας για την ανακούφιση της τρίτης ηλικίας. Με εντολή του Σεβ. Αρχιεπισκόπου, απεστάλη στην Αμερική και Αυστραλία εφημέριος μας για την διενέργεια εράνου του οποίου το αποτέλεσμα είναι 25.000.000 εκατομ. Δραχμές για την αποπεράτωση και λειτουργία εντός των πρώτων μηνών του έτους 1997, του γηροκομείου της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Επίσης εν τάχει αναφέρουμε και ένα άλλο σύγχρονο βήμα, την είσοδο της Ι Αρχιεπισκοπής στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ, για την μέσω αυτού παγκόσμια προβολή της Ορθοδόξου παραδόσεως μας. Ήδη η Αρχιεπισκοπή είναι παγκοσμίως γνωστή με την ιδική της ηλεκτρονική διεύθυνση και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας υπέβαλλε αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος  στο συντονιστή της προτάσεως του έργου με τίτλο <<European Convents Information Network>> δίκτυο πληροφοριών Μονών της Ευρώπης και στο Real Funtacion de Toledo της Ισπανίας ,στο πρόγραμμα ΙNFO 2000 της Ευρωπαϊκής αρμόδιας επιτροπής. Αυτό εκτός των άλλων σημαίνει την εις όλο τον κόσμο προβολή της Ιστορίας και πνευματικότητος μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά και των έργων που παράγουν, Ι. Μονών της περιφερείας μας.

Σεβασμιώτατε αγαπητοί αδελφοί.

Ένα νέο έτος ανοίγει σε λίγο την πρώτη σελίδα της ζωής του. Ένας νέος κόσμος του 21 αιώνα έρχεται. Οι προετοιμασίες του εορτασμού των 2.000 χιλιάδων χρόνων του χριστιανισμού έχουν ήδη αρχίσει. Ο 20 αιώνας καθώς χαροπαλεύει, στο μισεμό του μας αφήνει δύο παγκόσμιους πολέμους και ένα πλήθος τοπικών και περιφερειακών με χιλιάδες πρόσφυγες, ορφανά και πεινασμένους.

Οι διεθνείς οργανισμοί ψάχνουν τρόπους για ειρηνική συμβίωση των λαών και προγράμματα συγκλίσεως για την δικαιοκατανομή του πλούτου και των αγαθών της γης. Εμείς απ΄ αυτή την γωνιά της Μεσογείου το σταυροδρόμι των Εθνών την Ηρωοτόκο Κρήτη, την Αποστολική γη του Πρώτου Επισκόπου Τίτου και μαθητού του Απόστόλου των Εθνών, την γη των 4000 χρόνων ζωής και Ιστορίας, μια θερμή προσευχή αναπέμπουμε στον Κτίστη του Κόσμου, πρώτον υπέρ ειρήνης και καταστάσεως του σύμπαντος κόσμου,υπέρ ευσταθείας των Αγίων Ορθοδόξων Εκκλησιών και τέλος υπέρ της Ι. Αρχιεπισκοπής και του Αρχηθύτου αυτής Τιμοθέου Αρχιερέως μετά του Ι. Κλήρου και του ποιμνίου αυτού.

Στην αλλαγή αυτή του χρόνου προσευχηθείτε, Πολυσέβαστε Πρωθιεράρχα της εν Κρήτη Εκκλησίας για όλους εμάς τους συνεργάτες σας και το θεοφιλές ποίμνιόσας.

Δώσατε εκ της μακράς πείρας σας εν τη Εκκλησία τις κατευθύνσεις για το Νέο Έτος και γίνετε για του Αρχιερατικού σας χαρίσματος ο καταλύτης του σκότους και για άλλη μια φορά ο πυρσός νέων εμπνεύσεων και αναγεννήσεως του χρόνου εν τω Αμπελώνι του Κυρίου.

Άπαντες περιβάλλομε το Σεπτό Πρόσωπο Σας με βαθύτατο σεβασμό και αφοσίωση σε έργα φιλεργίας για την δόξα του Θεού και την σωτηρία του ενεπιστευμένου υπό Κυρίου στην Γερασμία Σεβασμιότητά Σας ,ποιμνίου Σας.

Ο ιερός κλήρος, τα Εκκλησιαστικά συμβούλια οι επιτροπές των Φιλοπτώχων ταμείων, οι υπάλληλοι των Γραφείων της Αρχιεπισκοπής, οι υπεύθυνοι των διαφόρων Ιδρυμάτων,οι ιεροψάλτες, οι Ι. Μονές και ο ευσεβής της Εκκλησίας λαός, προσάγομεν θερμές εόρτιες ευχές και υποβάλλομε υιικώς  εκ μύχων καρδίας τα βαθύτατα σέβη μας, για την αγάπη και εμπιστοσύνη Σας προς όλους ημάς.

Ιδιαιτέρως δε κατά την εόρτιο αυτή στιγμή τις ειλικρινείς ευχές μας για τα 40 συναπτά έτη Ευδοκίμου Αρχιερατείας που κλείσατε κατά το απερχόμενο έτος 1996.

Εμείς οι ταπεινοί συνεργάτες Σας στο ωραίο και πολυσχιδές έργο της επί τόσων ετών γονίμου προσφοράς Σας προς την Εκκλησία και το λαό μας ευχόμεθα ολόψυχα του Κυρίου όπως χαρίζεσθαι επί μήκιστον τη Εκκλησία φωτίζοντες και οδηγούντες ένθα οδεύει ο Αστήρ της Βηθλεέμ.