Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης Μεσαράς επίσκεψη μαθητών τάξεων Γ3, Γ4 του Λυκείου Μοιρών, 17 Φεβρουαρίου 2017.

Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης Μεσαράς

επίσκεψη μαθητών τάξεων Γ3, Γ4 του Λυκείου Μοιρών, 17 Φεβρουαρίου 2017.

Η «Αναπτυξιακή Ηρακλείου», προκήρυξε το 2013, τη δημιουργία κέντρων τουριστικής πληροφόρησης, στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος LEADER, που συχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το Πολιτιστικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας κατέθεσε φάκελο υποψηφιότητας, με όλες τις απαραίτητες μελέτες και δικαιολογητικά, για την ίδρυση «Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης Μεσαράς», στις Μοίρες, ο οποίος αξιολογήθηκε θετικά από το Δ.Σ. της «Αναπτυξιακής Ηρακλείου» και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Έτσι, από το παραπάνω πρόγραμμα, διαμορφώθηκε καταλλήλως η αίθουσα του Ι. Ν. Αγ. Νεκταρίου Μοιρών, για τον παραπάνω σκοπό, με χώρο υποδοχής, συστήματα προβολής και ήχου, τοποθετήκαν ηλεκτρονικές διαδραστικές εφαρμογές, όπως «περιδέξιο», «Infocloud», «Πολύτροπος Χάρτης», ψηφιακοί κατάλογοι, που εγκατέστησε το Ινστιτούτο Πληροφορικής, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) κ.λ.π. με μια βάση δεδομένων που αφορά στα αξιοθέατα της περιοχής, εστιασμένα κυρίως στο θρησκευτικό τουρισμό.

Το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης Μεσαράς απευθύνεται σε:

  • ντόπιους και ξένους επισκέπτες της περιοχής, διερχόμενους τουρίστες – περιηγητές, τουρίστες που διαμένουν σε ξενοδοχεία της περιοχής,
  • γραφεία τουρισμού που αναζητούν ενδιαφέροντες προορισμούς για να δημιουργήσουν ημερήσια προγράμματα περιήγησης στην Κρήτη,
  • ομάδες μαθητών και νέων που θέλουν να επισκέπτονται το Κέντρο.

Το Κέντρο λειτουργεί όλο το χρόνο και οι επισκέπτες εκτός από την ψηφιακή – διαδραστική ενημέρωση, θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν έντυπα, χάρτες και ενημερωτικά φυλλάδια, για τις τοποθεσίες που μπορούν να επισκεφθούν, τις υποδομές της περιοχής, καθώς επίσης για τις δραστηριότητες του εναλλακτικού τουρισμού που μπορούν να απολαύσουν και τις Πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην περιοχή.

Μετά από ένα χρόνο, περίπου, πιλοτικής λειτουργίας του Κέντρου, τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017, ήλθαν οι πρώτοι μαθητές των τάξεων Γ1, Γ2 του Λυκείου Μοιρών και την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017, ήλθαν οι μαθητές των τάξεων Γ3 και Γ4 του ίδιου Λυκείου. Τους μαθητές υποδέχθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος. Με τη βοήθεια των ως άνω εφαρμογών, οι εν λόγω μαθητές, περιηγήθηκαν διαδραστικά στον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής μέσω των συστημάτων πληροφόρησης του Κέντρου.

Το Κέντρο θα εγκαινιάσει επίσημα ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης, στις 19 Μαρτίου 2017, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, ώρα 10 π.μ. και καλούνται όλοι όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται στην «Αναπτυξιακή Ηρακλείου» για την πολύτιμη βοήθειά της, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη χρηματοδότηση του έργου, καθώς και στην Περιφέρεια Κρήτης για την αμέριστη στήριξη της, για τη λειτουργία του Κέντρου.