Εγκύκλιος Πρωτοχρονιάς 2006

Μακάριος
Χάριτι Θεού
Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας

Προς
Τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον θεοσεβή Λαό της καθ᾽ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας
Εγκύκλιος Πρωτοχρονιάς Σωτηρίου Έτους 2006

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

 Το έτος 2006 του οποίου αρχίσαμε να μετράμε τα πρώτα βήματα, είναι μία χρονική πραγματικότητα, μέσα στη ρευστότητα των γεγονότων που στιγματίζουν το χρόνο, μέσα στον οποίο ζούμε, δημιουργούμε και κοπιάζουμε.

Άλλο ένα έτος κοσμικού χρόνου άρχισε ήδη να κυλά στους κόλπους της αιωνιότητας, με νέες προοπτικές οι οποίες ως συνήθως άλλοτε διανοίγουν τον δρόμο της ελπιδοφόρας αναμονής και άλλοτε κλείνουν τα παράθυρα της ξάστερης θέας στην κάθε γρηγορούσα συνείδηση.

 Ωστόσο η σφαίρα των εν χρόνω ρεόντων πραγμάτων του κόσμου, των τοπικών περιφερειακών ανακατατάξεων καθώς και των πανευρωπαϊκών και παγκοσμίων, επηρεάζει αναγκαστικά τη ζωή μας και την τοποθετεί μοιραία μέσα στη ρευστότητα των καιρών που ζητούν την ειρήνη και την καταλλαγή.

 Σε πόσες διασκέψεις ανά τον κόσμο στο χρόνο που πέρασε δεν διατρανώθηκε αυτό το αίτημα; Δυστυχώς όμως άλλο το αποτέλεσμα από το ποθούμενο.

 Η Εκκλησία του Χριστού αγωνιούσα για τα ανωτέρω, για κάθε τι, για ότι υπάρχει προς διακονία του ανθρώπου και για τα ευρισκόμενα εντός του ρευστού χρόνου, δια των βιωμάτων της Πατερικής Ορθοδόξου Παραδόσεως δημιούργησε ποιοτική διαφορά προς τα του κόσμου, του κόσμου ως γεγονότος πτώσης και εξαθλίωσης. Εισήλθε με τον Κύριό Της Ιησού Χριστό στην Ιστορία της ανθρωπότητος, νοηματοδότησε και κατηύθυνε αυτόν προς τις αιώνιες Χριστιανικές αξίες, της ειρήνης και της κατάπαυσης κάθε κακίας.

 Κατά το νέο αυτό Έτος και εμείς ως τοπική Εκκλησία, στο κύλισμα του χρόνου, αισθανόμενοι τα ανωτέρω και βλέποντας τις ποικίλες εξελίξεις, έσωθεν και έξωθεν, προσπίπτουμε στον Μακρόθυμο και Παντοδύναμο Κύριο, «τον καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θέμενον», σ᾽ Αυτόν δηλαδή που έχει στην εξουσία Του τους καιρούς και τους χρόνους, με τις πρεσβείες της Αγίας Θεοτόκου και πάντων των Αγίων, για να λάβουμε δύναμη και καρτερία ώστε να αγωνιστούμε σωστά, χριστιανικά και πνευματικά κατά το νέο αυτό Έτος.

  Στο άνοιγμα αυτού του νέου Έτους, τμήματος της αιωνιότητος, που μπρος της θρυμματίζονται οι σκέψεις και η Ιστορία αποκαλύπτει δυναμικά το πρόσωπό της, προσευχόμαστε στον Ύψιστο Θεό, για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου, για ένα νέο Έτος με ζωή εν Χριστώ, στηριγμένη  στην θέρμη της Πίστεως και των Ιερών Παραδόσεών μας.

Να κρατήσουμε την Πίστη μας αντλώντας από τις πηγές της Παραδόσεώς μας, το μόνο σημείο ενότητος κατά τους χρόνους τούτους του πέτρινου και βραχώδους σύγχρονου κατακερματισμού.

Να ψελλίσουμε την ιδιοπροσωπία μας ως Ορθόδοξων Ρωμηών προς κάθε κατεύθυνση και μέσα στην Ευρωπαϊκή κοινωνία των εθνών, μπρος στην αναίσθητη σιγή των καιρών.

 Να εργασθούμε για την εσωτερική ανακαίνισή μας εντός του λειτουργικού χρόνου ώστε να μπορέσουμε να σκορπίσουμε παντού την χαρά της Ορθόδοξης ιερουργίας που γεμίζει και μεταμορφώνει τον χρόνο.

 Αυτό ευχόμαστε προς τον Ιερό Κλήρο, το ευσεβές Πλήρωμα, προς τις Μοναστικές Αδελφότητες, τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια, τις επιτροπές των Φιλοπτώχων ταμείων, προς τους Ιεροψάλτες, τους υπευθύνους των ευαγών καθιδρυμάτων, προς τους συνεργάτες της Εκκλησίας και προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως.

 Στην χριστονοσταλγική επίκληση του Παναγίου Ονόματος του Θεού για την κάθε περίπτωση που θα έλθη στον χρόνο αυτό που ήδη ξεκίνησε λέμε όλοι μαζί: Θεέ μου, Θεέ μου, Δέσποτα και Κύριε της ζωής μας, δώρησέ μας την ειρήνη και την χάρη Σου. Χόρτασε τις ψυχές μας και παρηγόρησε την ζωή μας με την ευφροσύνη της αγίας παρουσίας Σου. Ευλογημένο και Ευτυχές το νέο Έτος 2006.-

Με θερμές εόρτιες πατρικές ευχές
Ο Μητροπολίτης
† Ο Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος