Εγκύκλιος προς τους Αιδεσ. Εφημερίους για τα κατηχητικά σχολεία και τις πνευματικές συνάξεις 11.9.2005

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΓΟΡΤΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Εν Μοίραις, τη 11η Σεπτεμβρίου 2005

Προς
Τους Αιδεσιμωτάτους Εφημερίους της καθ?  Ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας
Η εποχή μας δημιουργεί πολλές δυσκολίες για να πλησιάσουμε τους ανθρώπους και ειδικότερα τους νέους οι οποίοι δυσπιστούν, διερωτούνται για πολλά θέματα και ψάχνουν να βρουν τον Θεό μέσα τους και γύρω τους.
Σ’αυτή την αναζήτησή τους εμείς οι κληρικοί δεν μπορούμε να στεκόμαστε απαθείς, επικαλούμενοι συχνάκις διάφορους πραγματικούς λόγους. Δεν είναι άγνωστο ότι τα νέα παιδιά ζουν μέσα σε πολλούς πειρασμούς, ότι έχουν πολλά μαθήματα, φροντιστήρια η ότι πολλά από αυτά δεν ενδιαφέρονται για την Εκκλησία.
Η προσπάθεια προσέγγισης, με δεδομένη την παραπάνω αρνητική πραγματικότητα, των νέων κάθε ηλικίας όταν γίνεται με την χάρη του Θεού και όχι με γνώμονα μόνο τον αριθμό προσέλευσής των, με βάση την εν Χριστώ αναζήτηση του ενός ανθρώπου, αυτού του ενός, τα εμπόδια προσπερνούνται, οικονομούνται οι δυσκολίες και γίνονται εμφανείς οι πνευματικοί καρποί προς δόξαν Θεού. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε μέσα μας εσωτερική ανάπαυση γιατί πασχίζουμε κατά Θεόν, γι? αυτόν τον ένα άνθρωπο.
Πατρικώς παρακαλούμεν όλους όσους έχετε στις Ενορίες σας έστω και ένα μικρό παιδί, ένα έφηβο, ένα νέο άνθρωπο να οργανώσετε τακτικό κατηχητικό σχολείο, τακτικές νεανικές συναντήσεις και συνάξεις, να διδάξετε για την Ορθόδοξη Πίστη μας, να ενημερώσετε για τις παραθρησκείες για τις αιρέσεις, την έξαρση των νεοπαγανιστικών και νεοειδωλολατρικών διδασκαλιών που τείνουν να αλλοιώσουν την Ορθόδοξη Παράδοση και την συνοχή της κοινωνίας και να οργανώσετε πνευματικές εκδηλώσεις και εξορμήσεις. Το αυτό πρέπει να κάνετε με πολύ φροντίδα και για τους ανθρώπους που ευρίσκονται σε μεγαλύτερη ηλικία. Να οργανώσετε, μια σύναξη μελέτης του λόγου του Θεού, διδασκαλίας της Λατρείας μας και της ζωής των Αγίων, πράγμα που βοηθά πολύ στην πνευματική καλλιέργεια του ευσεβούς λαού μας.
Εφιστώντες ιδιαιτέρως την προσοχή σας για τα ανωτέρω προτρεπόμεθα, όπως ανακοινώσετε αυτά επ? εκκλησίας και επίσης εν συνεργασία μετά των διευθυντών των σχολείων της περιοχής σας, επισκεφθήτε τα παιδιά στα σχολεία και με πνεύμα πατρότητος και αγάπης, ενημερώσετε αυτά σχετικώς και εν συνεχεία να τα καλέσετε να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή της Εκκλησίας.
Η τέλεση του Αγιασμού για την έναρξη των κατηχητικών σχολείων, κύκλων και συνάξεων των Ενοριών σας θα γίνη την Κυριακή του Σπορέως, 9η Οκτωβρίου 2005.
Επίσης παραγγέλλομεν, όπως υποβάλετε στην Ιερά Μητρόπολη πρόγραμμα λειτουργίας τόσο των κατηχητικών σχολείων όσο και των λοιπών συνάξεων.
Βοηθήματα για τα κατηχητικά σχολεία και τις συνάξεις ως και κάθε εποπτικό υλικό θα προμηθευθήτε από το Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας. (τηλ. 28920 23790)
Ευχόμενοι την από Κυρίου Ιησού Χριστού ενίσχυση και ευλογία στην ως άνω ιερή αποστολή σας, ευλογούμεν όλους σας και ευχόμεθα πλούσια πνευματική συγκομιδή κατά το νέο τούτο Εκκλησιαστικό Έτος.-

Μετά πατρικών ευχών
Ο Μητροπολίτης
Ο ΓΟΡΤΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ