Εγκαίνια Ι. Ναού Αγ. Αντίπα, Ενορίας Εθιάς 6/7/2019.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΙΠΑ  ΕΘΙΑΣ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ, 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

 

ΑΝΤΩΝΗ (ΛΕΦΟΥΤΣΑΝΤΩΝΗ) ΚΑΚΟΥΔΑΚΗ

 

Σεβασμιότατε, Σεβαστοί πατέρες, Κύριε Δήμαρχε Αστερουσίων, Κύριε Πρόεδρε Εθιάς, Κύριε εκπρόσωπε κ. Αντίπα, Στέφανε Σηφάκη, Εκλεκτοί καλεσμένοι, Αγαπητοί χωριανοί,

Κυρίες και Κύριοι,

Με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη  Γορτύνης και Αρκαδίας Κυρίου Μακαρίου, του ιερέα μας παπά-Μιχάλη Βελεγράκη και των  άλλων σεβαστών ιερέων, ολοκληρώθηκε το όνειρο τού αείμνηστου φίλου μου  οδοντίατρου Γεωργίου Καρτσωνάκη με τη σημερινή τελετή των εγκαινίων.

Με λίγα λόγια θα αναφέρω το ιστορικό της ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Αντίπα, που ήταν εντελώς άγνωστος στην περιοχή μας!

Ιστορικό

Σε φιλική συζήτηση ο αείμνηστος οδοντίατρος Γεώργιος  Καρτσωνάκης είχε εκφράσει την επιθυμία, σε ανύποπτο χρόνο, για την ανέγερση ενός ναού στη μνήμη τού Αγίου Αντίπα, προστάτη των Οδοντιάτρων. Το βράδυ του θανάτου του, ανακοινώθηκε η επιθυμία του, και η οικογένειά του ανταποκρίθηκε αμέσως και τα πρώτα χρήματα, αντί στεφάνου, που συγκεντρώθηκαν δόθηκαν για την ανέγερση του Ναού.

Για τον σκοπό αυτόν συγκροτήθηκε μια άτυπη επιτροπή, αποτελούμενη από τους:

Αντώνη Κακουδάκη (Λεφουτσαντώνη), Πρόεδρο

Γεώργιο Κουτεντάκη,  Αντιπρόεδρο,

Εύα Καρτσωνάκη(κόρη του Καρτσωνάκη),Ταμία

Και Ειρήνη Καρτσωνάκη (αδελφή του Καρτσωνάκη),

Γεώργιο Ιωάννου και Όλγας Βελεγράκη

Και Νίκο Μαρκάκη ,ως μέλη.

Στοιχεία του Ι. Ναού

Η ανέγερση έγινε σε οικόπεδο έκτασης περίπου 300 τ.μ., που είναι δωρεά των κληρονόμων τού Ιωάννη και της  Όλγας Βελεγράκη στη μνήμη των γονέων και των αδελφών τους! Ο

θεμέλιος λίθος τέθηκε από τον ιερέα μας, παπα-Μιχάλη Ι. Βελεγράκη, στις 10 Απριλίου2011και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2014. Όμως, η πρώτη λειτουργία έγινε στις 14 Απριλίου το 2013. Το κόστος ανήλθε στο πόσο των περίπου 55.000.00 ευρώ. Κτήτορας του Ναού είναι ο  κύριος Αντίπας  Σηφάκης,

Όλοι οι Εθιανοί σας ευχαριστούμε θερμά για τη γενναιοδωρία σας, και ευχόμαστε ο Άγιος Αντίπας να σας προστατεύει πάντα.

Ωστόσο, για την ολοκλήρωση του εσωτερικού του Ναού προσφέρθηκαν πολλές, επίσης, δωρεές που δεν είναι δυνατό να αναφερθούν ονομαστικά. Επισημαίνω όμως ότι  όσοι έχουν δώσει ακόμη και ένα ευρώ έχουν καταγραφεί σε ονομαστική κατάσταση με τα αντίστοιχα ποσά που πρόσφεραν. Η κατάσταση αυτή δόθηκε στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας και τοποθετήθηκε στην ειδική θήκη στη μέση της Αγίας Τράπεζας μαζί με τα υλικά των εγκαινίων  ως διαχρονική ευλογία!

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αντίπα  από σήμερα παραδίνεται  καθαγιασμένος στην Ενορία της Εθιάς και εντάσσεται στις εκκλησίες της ως οίκος λατρείας και προσευχής!

Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε Σεβασμιότατε, να πω λίγα λόγια για τον Άγιο!

Βιογραφία
Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Αντίπας έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Διομιτιανού. Άσκησε με επιτυχία το επάγγελμα του οδοντίατρου, όπως ακούσαμε στο Απολυτίκιο τού Αγίου:«…καιμέγανiατρόν, τoiς δεινείς ὀδόντων νόσου».(δηλαδή, μεγάλος γιατρός της φοβερής ασθένειας των δοντιών).

Είχε αξιόλογη ιεραποστολική δράση ως χαρισματικός ιεράρχης και ως οδοντίατρος παρείχε δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες!

Όταν ήταν Επίσκοπος Περγάμου(ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας)συνελήφθη από τους ειδωλολάτρες, γιατί οι δαίμονες παρουσιάστηκαν σε αυτούς και τους είπαν ότι δεν μπορούν να κατοικούν στον τόπο εκείνο εξαιτίας του Αντίπα.

Ο ηγεμόνας έστειλε και τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν μπροστά του και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη και τη θέση του. Ο φλογερός  Επίσκοπος δεν δέχτηκε. Η θαρραλέα ομολογία του γηραιού Επισκόπου προκάλεσε την οργή τού ηγεμόνα, ο οποίος διέταξε να τον ρίξουν σε πυρακτωμένο χάλκινο ομοίωμα βοδιού και να λάβει έτσι μαρτυρικό θάνατοτο έτος 92 μ. Χ.
Το ιερό λείψανό του ενταφιάσθηκε στην Εκκλησία της Περγάμου.

Το 1966, με ενέργειες του αείμνηστου καθηγητή της Στοματολογίας Ορέστη Λουρίδη(1907- 2005), καθιερώθηκε ως Άγιος προστάτης των Οδοντιάτρων και ανεγέρθηκε περικαλλής ναός στον περίβολο της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, απέναντι από το Νοσοκομείο Παίδων στο Γουδή. Από τότε η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Απριλίου.Την ημέρα αυτή γιορτάζουν  όσοι έχουν το όνομα Αντίπας και φυσικά η Εθιά!

Κυρίες και Κύριοι,

Οφείλουμε ιδιαίτερες εγκάρδιες ευχαριστίες στον κ. Αντίπα, για τη μεγάλη  συμβολή σας στην ανέγερση του Ι. Ναού. Χωρίς εσάς δεν θα υπήρχε σήμερα.

Ευχαριστίες πολλές  οφείλουμε στους δωρητές του οικοπέδου. Ευχαριστώ  τα Μέλη της Επιτροπής Ανέγερσης,  το καθένα χωριστά και όλα μαζί για την άριστη και εποικοδομητική συνεργασία πού είχαμε. Επίσης τον Πρόεδρο της Εθιάς, τον Σύνδεσμο Ανάπλασης Εθιάς.! Ιδιαίτερα ευχαριστώ τους: τον Γεώργιο Αγριμανάκη για τις χωματουργικές εργασίες τον Γεώργιο Κακουδάκη (Μαστοράκι), τον Γρηγόρη Βεργάκη και το γιο του Δημήτρη για την κατασκευή των θεμελίων και του σκελετού του Ναού, τον Μάριο για αποπεράτωση, τον Μιχαλη Καλογιανάκη για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, τον  Δημήτριο Παπαδάκη και το γιο του Γιάννη για τις ξυλουργικές εργασίες, τον Μανώλη Βελεγράκη της Ελπινίκης για τις πλακοστρώσεις, τον Τάκη Μόσχο για την αγιογραφία, ι τον Γεώργιο. Φανουράκη και Παντελή Ζαρκάδα για την πρόσφατη γενική συντήρηση του ναού και τέλος τη Μαρία Μαθιουδάκη –Καλεντάκη ως ανάδοχη του Ναού για τη γενναία προσφορά της με την αγορά όλων των υλικών  των εγκαινίων. Επίσης  ευχαριστώ όλους τους χωριανούς, και όσους άλλους βοήθησαν για την ανέγερση του του Αγίου Αντίπα και όλους εσάς  τους παριστάμενους ευσεβείς προσκυνητές.

Προτού κλείσω θα ήθελα να επισημάνω ότι οι δωρητές αναφέρονται στην πλάκα στην έσοδο του Ναού και πάνω στα αντίστοιχα αφιερώματα μέσα στον Ναό.

Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω  ιδιαιτέρως  τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, και τον Δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων κ.Μανώλη Κοκοσάλη, που είναι πάντα κοντά μας και  μας βοηθούν στις προσπάθειές μας!

Ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε!