56 Έλληνες και ξένοι επιστήμονες στη Μεσαρά, κατά το τριήμερο 19-21 Σεπτεμβρίου 2014

56 Έλληνες και ξένοι επιστήμονες στη Μεσαρά, κατά το τριήμερο 19-21 Σεπτεμβρίου 2014

Ο πολιτισμός του αγροτικού χώρου, η ιστορική εξέλιξη της γεωργίας, ο ρόλος της στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, τα προβλήματα και οι προοπτικές της θα βρεθούν στο επίκεντρο του 2ου Διεθνούς Διεπιστημονικού Συνεδρίου Γόρτυνας που συγκαλείται από την Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας και συνδιοργανώνεται από:
– την Περιφέρεια Κρήτης
– τη Σχολή Επιστημών Υγείας (Ιατρική) του Πανεπιστημίου Κρήτης
– το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης
– το Τ.Ε.Ι. Κρήτης και
– τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Ηρακλείου.

56 Έλληνες και ξένοι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των μελετών τους και να συζητήσουν φλέγοντα ζητήματα που οι σημερινές συγκυρίες, η βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, καθώς και ο μαρασμός του αγροτικού κόσμου τα καθιστούν περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ. Γι’ αυτό και η επιστημονική επιτροπή αποφάσισε να δώσει στο συνέδριο τον γενικό τίτλο “Αγροτικοί πολιτισμοί εν κινδύνω…”.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο συνέδριο με τον γενικό τίτλο “Εν Γορτύνη και Αρκαδία εγένετο…” ήταν αφιερωμένο στην παράδοση, τον πολιτισμό, την αρχαιολογία, την ιστορία και την πνευματικότητα του κρητικού Νότου και είχε πραγματοποιηθεί πριν από δυο ακριβώς χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2012. Η πρωτοφανής του επιτυχία ενθάρρυνε τους οργανωτές, γι’ αυτό και αποφάσισαν να το καθιερώσουν ως θεσμό που θα στοχεύει στην πολιτιστική αναβάθμιση της κρητικής ενδοχώρας. Τα πρακτικά του πρώτου συνεδρίου, που φωτίζουν πολλές άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού, τυπώθηκαν ήδη σε έναν ογκώδη και καλαίσθητο τόμο ο οποίος θα εμπλουτίσει τις επιστημονικές βιβλιοθήκες της χώρας, αλλά και τις βιβλιοθήκες των σχολείων της περιοχής.
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 21 Σεπτεμβρίου 2014 στο νεόδμητο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας, στις Μοίρες, το οποίο αναγέρθηκε από το ΕΣΠΑ, και θα είναι το πρώτο Συνέδριο που θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο του εν λόγω Πολιτιστικού Κέντρου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.