Χαιρετισμός του κ. Μιχαήλ Δαριβιανάκη, Δημάρχου Γόρτυνας κατά την υποδοχή του Σεβ. Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου, στους Αγ. Δέκα και προ της Ενθρονίσεως αυτού. (20-7-2005)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ κ. ΜΙΧΑΗΛ ΔΑΡΙΒΙΑΝΑΝΑΚΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΟΡΤΥΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. MHTPΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΗΣ & ΑΡΚΑΔΙΑΣ κ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΔΕΚΑ ΠΡΟ ΤΗΣ ΕΝΘΡΟΝΙΣΕΩΣ ΑΥΤΟΥ (20-7-2005)

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Γορτύνης & Αρκαδίας κ. κ. Μακάριε,

Έμπλεος ειλικρινούς αγάπης και βαθύτατου σεβασμού ο λαός του Δήμου Γόρτυνας και ολόκληρης της Μεσαράς σας υποδέχεται σήμερα στο νέο τόπο της Διακονίας σας, τη Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας.

Τα ίδια αισθήματα διακατέχουν και εμένα προσωπικά, ως Δήμαρχο του Δήμου Γόρτυνας, όχι μόνο διότι τρέφω αισθήματα σεβασμού και εκτίμησης στο πρόσωπό σας, αλλά και διότι έχω την τιμή να υποδέχομαι το νέο Επίσκοπο της Γόρτυνας, στην ιστορική έδρα της Πρωτόθρονης Μητρόπολης της Κρήτης.

Ο ιερός τόπος που πατάτε τώρα, Άγιε Γορτύνης, είναι ο ίδιος τόπος στον οποίο στάθηκε ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, όταν για πρώτη φορά κήρυξε το λόγο του Ευαγγελίου στην Κρήτη, αφήνοντας μάλιστα ως πρώτο Επίσκοπο τον αγαπημένο του μαθητή, τον «συνέκδημό» του Απόστολο Τίτο.

Στους αιώνες που ακολούθησαν, η άμπελος που φύτεψε ο Πρωτοκορυφαίος των Αποστόλων, καλλιεργήθηκε από αγίους Επισκόπους και ποτίστηκε με το αίμα των Μαρτύρων και τον ασκητικό ιδρώτα των Οσίων και των Αγίων που διέλαμψαν στη Μεσαρά, απλώνοντας τα κλήματά της σε ολόκληρη την Κρήτη και όχι μόνο.

Ως διάδοχο, λοιπόν, του Αποστόλου Τίτου, του Αγίου Κυρίλλου, του Αγίου Μύρωνα, του Αγίου Ευμενίου, του Αγίου Ανδρέου Κρήτης, του Αγίου Παύλου και τόσων άλλων αγίων Ιεραρχών, σας υποδεχόμαστε σήμερα και ευχόμαστε να είστε συνεπής και άξιος συνεχιστής του έργου τους.

Διότι, μπορεί ο χρόνος και οι αιώνες να πέρασαν αδυσώπητοι, επιβάλλοντας αλλαγές στα εκκλησιαστικά πράγματα της Μεγαλονήσου, ωστόσο η καρδιά της Εκκλησίας της Κρήτης εξακολουθεί να χτυπά εδώ στη Γόρτυνα, στο Ναό του Αγίου Τίτου, στις πολυάριθμες πρωτοχριστιανικές και βυζαντινές Βασιλικές, στα ασκητήρια και τους αναρίθμητους χώρους λατρείας της περιοχής μας.

Χτυπά ακόμη στους τάφους των Πρωτομαρτύρων της Κρήτης Αγίων Δέκα, και στην κωμόπολη αυτή που φέρει το όνομά τους, η οποία υπήρξε η πρώτη έδρα της ανασυσταθείσας Μητρόπολης Γορτύνης όπου εγκαταστάθηκε ο μεγάλος σύγχρονος Αρχιερέας, Επίσκοπος Αρκαδίας τότε, και μετέπειτα Μητροπολίτης Κρήτης, Βασίλειος Μαρκάκης.

Με αυτούς τους ειλικρινείς λόγους, σας καλωσορίζω και πάλι, και εύχομαι το ποιμαντικό σας έργο να είναι πλούσιο, η δε Αρχιερατεία σας, να συνδυαστεί με την αναστήλωση του Ιερού Ναού του Αγίου Τίτου, με την πλήρη ανασκαφή του πρώτου Χριστιανικού Ναού της Κρήτης στο χωριό Μητρόπολη και με την αποκατάσταση της θρησκευτικής και ιστορικής αλήθειας σχετικά με την Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας η οποία απεκαστάθη ήδη κατά ένα μέρος με την απόδοση του ιερού Επισκοπείου στο Δ. Γόρτυνας.

Σας δωρίζω δύο βιβλία. Το ένα με την ερμηνεία της Μεγάλης Επιγραφής και το άλλο του Ιταλού Καθηγητή Αρχαιολόγου Ντιβίτα σχετικά με το τεράστιο ανασκαφικό του έργο της Γόρτυνας.

Καλώς ορίσατε.