Συναυλία –αφιέρωμα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Τιμόθεος, 10 χρόνια από την κοίμησή του

Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Τιμόθεος, 10 χρόνια από την κοίμησή του

Συναυλία –αφιέρωμα στο Πολιτιστικού Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας

Μια ξεχωριστή συναυλία, πραγματοποιήθηκε στις 17/8/2016 στο Πολιτιστικού Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας, στις Μοίρες, υπό την αιγίδα της Ι. Ε. Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ευλαβικό αφιέρωμα για τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από την κοίμησή του.

Τα μουσικά σύνολα του εν λόγω Πολιτιστικού Κέντρου α) “Κεντρώας Κρήτης Μελωδοί”, β) “Κρήτες Ριζίτες”, γ) ‘’Ριζίτισες’’ και ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του κ. Κων/νου Σταυρουλάκη, Καθηγητή Ευρωπαϊκής, Βυζ. Μουσικής, Διευθυντή της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως, ερμήνευσαν ποιήματα που έγραψε ο Αρχιεπίσκοπος Τιμόθεος, τα οποία μελοποίησε και ενορχήστρωσε ο Καθηγητής κ. Κων/νος Σταυρουλάκης.

Ἡ ίδια συναυλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016 και ώρα 7 μ.μ., στή Βασιλική του Αγ. Μάρκου, στο Ηράκλειο.

Άνοιγμα της εκδήλωσης από τον Σεβ. Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριο

Αγαπητοί μου και αγαπητοί ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας «ο εύδιος λιμήν», (Να πούμε παρενθετικώς ότι αυτή η εκδήλωση είναι η πρώτη ζωντανή αναμετάδοση του ραδιοφωνικού μας σταθμού που εκπέμπει σε όλο το Νομό, 101,9 στα FM. Με την ευκαιρία δε αυτή να ευχαριστούμε, για μιά φορά ακόμα, όλους όσους βοήθησαν για να αποκτήσει η Τοπική Εκκλησία, τη δική της φωνή στα FM).

Αφιερώνουμε, με εσωτερική ζέση, την αποψινή εκδήλωση στον, από Γορτύνης και Αρκαδίας, αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από την εις Κύριον εκδημία του.

Η μουσική αυτή αφιέρωση, μνήμης και τιμής, για τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο, περιλαμβάνει κυρίως μερικά ποιήματά του τα οποία, ναι μεν ανήκουν στη θρησκευτική ποίηση της ρομαντικής εποχής του, αλλά περιέχουν τα χαρακτηριστικά της εύληπτης σύμπτυξης, της ουσιώδους ευαγγελικής στοχοθεσίας, του ύφους και του ήθους της φιλοθεϊας του αλησμόνητου Ιεράρχη του Χριστού.

Τα ποιήματα αυτά μελοποίησε και ενορχήστρωσε, εν κόποις, ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής Μουσικής, Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεώς μας, «Άγιος Τίτος» και Δάσκαλος τριών μουσικών συνόλων του Πολιτιστικού μας Κέντρου, “Κεντρώας Κρήτης Μελωδοί”, “Κρήτες Ριζίτες” και “Ριζίτισσες”, κ. Κωνσταντίνος Σταυρουλάκης.

Η σύνθεση, η ερμηνεία και η ενορχήστρωση των όσων θα ακουστούν, ανήκουν στον παραδοσιακό και δεξιοτέχνη Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Σταυρουλάκη, με έμπνευση μουσόληπτης σύνθεσης από τα αηδονίσματα της ψυχής του, ολονυκτιών πνεύματος, ενός πεποικιλμένου χρυσαυγούς ονείρου. Είναι κάτι που στάλαξε στο έσω του, από τα χαρίσματα που του έδωσε ο Θεός και από την πηγή των ποιημάτων του Αρχιεπισκόπου Τιμοθέου.

Ετσι τα ποιήματα έγιναν μιά αρμονία δέησης, με μουσικό ποιητικό λόγο, την οποία αναπέμπουμε ευλαβικά, από τούτη τη γη που δούλεψε, πολυωδύνως, ο Πρωθιεράρχης της Κρήτης Τιμόθεος, στη χώρα των δικαίων, ένθα χωροβατεί.

Απόψε, θα μείνουμε στην ανάταση αυτής της ωδής, χωρίς άλλα λόγια για τον Αρχιερέα του Θεού του Υψίστου, αφού θα ακολουθήσουν και άλλες τριήμερες εκδηλώσεις στις 7, 8 και 9 Νοεμβρίου, του παρόντος έτους, που τότε θα αναφερθούμε, συν Θεώ, στις ποικίλες πτυχές του έργου, της προσφοράς και του προσώπου του, μέσα στη Θ. Λειτουργία, σε μία επιστημονική ημερίδα για αυτόν, στην αποκάλυψη προτομής του κ.λ.π.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ εκ μέρους της Εκκλησίας των Γορτυνίων, αλλά και προσωπικώς, τον Χοράρχη, τα μέλη των μουσικών συνόλων, τα μέλη της ορχήστρας, που παρουσιάζονται και απόψε, καθώς και όλους όσους μοχθούν στό έργο του Πολιτιστικού μας Κέντρου, το οποίο κατά το περασμένο σχολικό έτος είχε τη χαρά να έχει 630 εγγεγραμένους ανθρώπους του τόπου μας, στά διάφορα τμήματά του, όχι γιατί το ζητούν, όχι γιατί προσφέρουν πολλά, εντελώς δωρεάν, όχι γιατί αυτό που θα δωθεί απόψε είναι αποτέλεσμα θυσίας ατέλειωτων ωρών εργασίας και προσηλώσεως, αλλά για να δειχθεί και μιά άλλη οπτική γωνία των πραγμάτων της ζωής, εκείνης που παρέχει τη γεύση του αχρημάτιστου δωρήματος της δημιουργίας. Αυτό πράγματι δεν μπορεί να κοστολογηθεί. Συνεπώς πάντα, μα πάντα, τέτοια πράγματα θα μένουν ξένο άκουσμα, για όσους εξαντλούνται να μετρούν μένοντας στον αρνητισμό και στην απραξία των θεωριών, σακάτεμα από καύματα, όπως έγραψε ο Σαράντης Καργάκος, των «Κηφηνίων η ωραία Ελλάς»!

Παρακαλούμε, λοιπόν, τους αγαπητούς, κ. Καθηγητή, τους περί αυτόν ορχήστρα, χορωδούς, κληρικούς και λοιπούς συνεργάτες, να μας χαρίσουν τη δρόσο των δωρημάτων τους, των μελωδημάτων τους, τους ύμνους, τα ριζίτικα που συνέθεσε και μελοποίησε ο σεβαστός Δάσκαλος για τον Αρχιεπίσκοπο Τιμόθεο, για να φθάσουμε στα μελοποιημένα ποιήματά του.

Κλείνω αυτά τα προσαυδώντα, προοιμιακώς, της αποψινής πάνυ ευγνωμονούσης αφιέρωσης στον Αρχιεπίσκοπο Τιμόθεο, αναφέροντας δυό σημεία από ποιήματά του. Το πρώτο είναι για όλους εσάς, ευχαριστώντας σας για την ευγενική παρουσία σας, το οποίο λέει: «του λυτρωμού η πύλη ανοίγει με αγώνες». Το δεύτερο είναι για όσους είναι πάνω στη σκηνή, το οποίο λέει:

«Μιά μελωδία ετοιμάστε όλα μαζί

μιά μουσική πρωτάκουστη αρχινάτε

με της καρδίας μου τις χορδές

με της ψυχής τις νότες».