Προσφώνηση του κ. Παναγιώτη Σφακιανάκη, Δημάρχου Μοιρών κατά την υποδοχή του Σεβ. Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου, στις Μοίρες. (20-7-2005)

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΟΙΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. MHTPΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΗΣ & ΑΡΚΑΔΙΑΣ κ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΜΟΙΡΕΣ (20-7-2005)

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Φιλαδελφείας κύριε Μελίτων, Εκπρόσωπε της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου Κυρίου Βαρθολομαίου

Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Κρήτης κ. Τιμόθεε, Άγιοι Αρχιερείς, Κύριε Υπουργέ, Κύριε Γενικέ Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, Κύριοι Βουλευτές, Κύριε Νομάρχη, Κύριοι Δήμαρχοι, Κύριοι εκπρόσωποι Στρατιωτικών, Αστυνομικών και λοιπών Αρχών, Κύριοι Εκπρόσωποι Φορέων και Οργανώσεων, Κυρίες και Κύριοι

Σεβασμιώτατε Γορτύνης και Αρκαδίας κύριε Μακάριε

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω στις Μοίρες, στην Μεσαρά, στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Την σημερινή ημέρα μας διακατέχουν ιδιαίτερα συγκινητικά συναισθήματα του χθες και του σήμερα που όμως δημιουργούν ελπιδοφόρα μηνύματα για το αύριο.

Χθες κλάψαμε για την απώλεια του μεγάλου μας και αγαπητού ποιμενάρχη μακαριστού κηρού Κυρίλλου.

Σήμερα χαιρόμαστε γιατί την θέση του παίρνει ένας νέος δυναμικός, δημιουργικός και με εκκλησιαστική συνείδηση ποιμενάρχης, ο Σεβασμιώτατος κ. κ. Μακάριος.

Σεβασμιώτατε κ. κ. Μακάριε στο πρόσωπο σας βρίσκουμε ένα συνδημότη, ένα Μεσαρίτη, έναν άνθρωπο δικό μας, για να μοιραστούμε αλληλέγγυοι το αύριο.

Σεβασμιώτατε,

Εμείς πιστεύουμε ότι η Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας, δεν είναι μόνο ένας θρησκευτικός θεσμός, έτσι τουλάχιστον τον νοιώσαμε τα χρόνια που πέρασαν.

Το έργο των προκατόχων σας, του νυν Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. κ. Τιμοθέου και του μακαριστού κυρού Κυρίλλου, μαρτυρούν το παραπάνω.

Στο πρόσωπο σας Σεβασμιώτατε, ευελπιστούμε και ευχόμαστε την συνέχιση αυτού του έργου.

Σήμερα η ενότητα της Ορθοδοξίας, η οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας, είναι μια διαχρονική, ιστορική αξία, μια αξία του Ελληνισμού, η οποία δεν επιδέχεται μικροσκοπιμότητες.

Πρέπει να διαφυλάξομε αυτές τις αξίες, την εικόνα και το κύρος της ορθοδοξίας.

Σεβασμιώτατε,

Με τον προκάτοχο σας είχαμε πέρα από την προσωπική φιλία, μια σχέση που καθορίζονταν από την στενή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, της εκκλησίας δηλαδή και της αυτοδιοίκησης της περιοχής της Μεσαράς. Η σχέση αυτή δεν περιοριζόταν στην ανταλλαγή απόψεων αλλά και πρωτοβουλιών που είχαν σαν στόχο την παρουσία της εκκλησίας στα κοινωνικά προβλήματα.

Οι κάτοικοι της Μεσαράς περιμένουν πολλά από εσάς και επιτρέψτε μου Σεβασμιώτατε με την σημερινή ευκαιρία, να σας εκφράσω την πεποίθηση μου ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχίσει να υπάρχει.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Η σημερινή ημέρα είναι μια ιστορική στιγμή για την κοινωνία της Μεσαράς, γιατί κι εμείς σε μικρότερη κλίμακα βιώσαμε την ανάγκη να

συμμετέχομε, να συνπροβληματιζόμαστε σε ένα παγκόσμιο διάλογο που αφορά όχι μόνο τους πολιτισμούς αλλά και την εκκλησία.

Ας δούμε αυτή την ευκαιρία που μας δίνει αυτή η ξεχωριστή ημέρα να κρατήσομε την ενότητα της Ορθοδοξίας και αυτή η ενότητα αρχίζει από εδώ. Εγώ προσωπικά θα συμβάλλω σ αυτήν την κατεύθυνση.

Σεβασμιώτατε,

Άξιε συνδημότη και συμπολίτη της Μεσαράς, δεσμευόμαστε σήμερα ενώπιον σας ότι θα είμαστε αλληλέγγυοι στο έργο σας.

Σεβασμιώτατε,

Από σήμερα είσαστε Επίτιμος Δημότης Μοιρών, και σας παραδίδω το κλειδί της πόλης.

Αναλαμβάνουμε επομένως την υποχρέωση απέναντι σας, σαν πολίτης πλέον , που έχομε ως δημοτική αρχή.

Η πορεία μας επομένως δεν μπορεί παρά να είναι κοινή, συλλογική, αποτελεσματική και μακρόπνοη.

Άξιος.