Προς το ευσεβές πλήρωμα της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας

Προς το ευσεβές πλήρωμα της καθ᾽ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας

Σας γνωρίζουμε ότι τον τελευταίο καιρό έχει εμφανισθεί στην περιοχή μας, καθώς και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, κάποιος δήθεν «ρασοφόρος» ο οποίος ονομάζει τον εαυτό του: «Μητροπολίτη Κρήτης και Πρόεδρο της Ελληνορωσικής Μητροπολιτικής Συνόδου Ευρώπης».

Ο συγκεκριμένος δήθεν «ρασοφόρος» παρίσταται σε συγκεντρώσεις σε σπίτια και σε άλλους ιδιωτικούς χώρους, ασκώντας δήθεν «πνευματικές» δραστηριότητες.

Σας πληροφορούμε, λοιπόν, ότι ο «ρασοφόρος» αυτός είναι εντελώς άγνωστος για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, δεν έχει καμία σχέση με την Εκκλησία της Κρήτης ούτε με κάποια από τις κανονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες και δεν υφίσταται, για την κανονική Εκκλησία, καμία Ελληνορωσική Μητροπολιτική Σύνοδος Ευρώπης.

Εφιστούμε την προσοχή του ευσεβούς ποιμνίου μας ώστε να μην παρασύρεται από τέτοιους «ρασοφόρους» οι οποίοι δεν ανήκουν στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία και να ακούει μόνο όσα προτρέπει η κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

Εξ αφορμής των παραπάνω επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε και κάτι άλλο. Έρχονται στην περιοχή μας και στην υπόλοιπη Κρήτη όχι μόνο μη κανονικοί «κληρικοί», αλλά και κανονικοί κληρικοί και μοναχοί, ακόμα και ένιοι Αρχιερείς, ακόμα και μοναχοί από το Άγιον Όρος και από άλλα μοναστικά κέντρα και από την υπόλοιπη Ελλάδα οι οποίοι αν και διατίνονται ότι είναι πνευματικοί άνθρωποι, περιφρονούν την κανονική τάξη της Εκκλησίας, βγαίνουν πάνω από αυτή και οι οποίοι δυστυχώς προσκαλούνται από ανυποψίαστους ευσεβείς χριστιανούς στα σπίτια τους. Γνωρίζουμε σε όλους τους ανθρώπους της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας, κληρικούς και λαϊκούς, ότι πολλοί από αυτούς, αν και κανονικοί κληρικοί, περιφέρονται χωρίς κανονική εκκλησιαστική άδεια και ευλογία και πολλοί από αυτούς έχουν δημιουργήσει και δημιουργούν πνευματικά προβλήματα των οποίων το αδιέξοδο εύρος οι πολλοί δεν γνωρίζουν. Για να σταματήσει το φαινόμενο αυτό, του λοιπού οι περιπτώσεις αυτές θα παραπέμπονται για τα περαιτέρω στην Ιερά Επαρχική Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης. Εφιστούμε, λοιπόν, την προσοχή των ανθρώπων του τόπου μας και σε αυτό το θέμα.

Μετά από αυτά και σε συνέχεια των όσων κατά το παρελθόν πολλές φορές έχουμε παραγγείλλει, απαγορεύουμε αυστηρά, ακόμα και σε κληρικούς που ανήκουν στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία μας να τελούν οποιαδήποτε ιεροπραξία, άνευ γνώσεως και κανονικής αδείας της Τοπικής Εκκλησίας, σύμφωνα με τα θέσμια της.

Με πατρικές ευχές

Ο Μητροπολίτης

† Ο Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος