Ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης & Σητείας κ. Ευγενίου, κατά την πανήγυρη της εορτής των Αγ. Δέκα Μαρτύρων που έγινε στον Ι. Ν. Αγ. Δέκα. (2007)

ΛΟΓΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΔΕΚΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

(Ι. ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΔΕΚΑ ΜΕΣΑΡΑΣ 23.12.2007)

ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ

κ. κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ

Σεβ. Μητροπολίτα Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριε, Ποιμενάρχα της θεοσώστου ταύτης Μητροπόλεως,

Σεβ. Μητροπολίτα Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνέ,

Αγαπητοί Πατέρες και Αδελφοί,

«Διο Σοι προσφέρομεν και ημείς υπέρ την χρηματικήν φορολογίαν ορθοδόξου πλουτισμόν θεολογίας» (Δοξαστικό Αίνων εορτής Χριστουγέννων).

Με αυτά τα λόγια υποδεχόμαστε το γεγονός της θείας Γέννησης, που αδύνατοι άνθρωποι μπροστά στη θεία αγάπη και συγκατάβαση αισθανόμαστε ότι πρέπει να αντιπροσφέρουμε. Τι να δώσουμε κάτι παραπάνω απ᾿ την χρηματική φορολογία, κάτι παραπάνω απ᾿ τα υλικά αγαθά. Κι αυτό είναι ο πλούτος ο ανεξάντλητος της Ορθοδόξου Θεολογίας της Εκκλησίας μας. Είναι ολόκληρη η ζωή και τα θαύματα των Αγίων μας. Η διδασκαλία των αγίων Αποστόλων και τα συγγράμματα των αγίων Πατέρων. Και στον τόπο μας τι άλλο; Οι άγιοι Δέκα Μάρτυρες οι τον καλό αγώνα της πίστεως αγωνισάμενοι.

Οι θαυματουργοί προστάτες όλης της Κρήτης και του ιερού τούτου τόπου, που μαρτύρησαν. Γι᾿ αυτές τις γιορτές και μνήμες των αγίων μας θα προσφέρομεν στην αγάπη σας ελάχιστον «πλουτισμόν θεολογίας».

Είναι γνωστό, ότι είναι καθιερωμένος και παγιωμένος ένας ολόκληρος εορταστικός κύκλος μέσα στο λειτουργικό χρόνο της Εκκλησίας μας.

Είναι οι Δεσποτικές και Θεομητορικές γιορτές και σ᾿ αυτές προστίθενται σαν διανθίσματα – στολίδια πνευματικά από τον λειμώνα της Εκκλησίας οι βίοι και τα θαύματα των αγίων, οι πανήγυρεις και εορτές στις μνήμες τους.

Σήμερα, που ο σύγχρονος άνθρωπος βομβαρδίζεται από την υπερπληροφόρηση με το διαδίκτυο, ακόμη και στο χώρο της Εκκλησίας, θέλει να πληροφορηθεί για τους οικείους του Θεού, τους μάρτυρες της πίστεως, τους φίλους του Θεού και πρεσβευτές των ανθρώπων.

Θέλει να μάθει τη ζωή και το μαρτύριο, τα θαύματα και τη διδασκαλία. Αλλά κυρίως ενδιαφέρεται για το ιδιαίτερο στοιχείο εκείνο της ξεχωριστής προσωπικότητος του Αγίου, που τον οδήγησε στο δρόμο του μαρτυρίου, στο δρόμο του Θεού.

Θέλει τη λεπτομέρεια, θέλει την πληροφορία, θέλει την ιδιαιτερότητα στην αποδοχή της κλήσεως από το Θεό. «Άγιοι γίνεσθε» είναι η πρόσκληση για όλους μας. Αν δεν την αξιοποιήσουμε, ο Θεός την παραχωρεί σε άλλον, με αποτέλεσμα «οι πρώτοι έσονται έσχατοι και οι έσχατοι πρώτοι». Έτσι έχουμε εκπλήξεις στον προσωπικό αγώνα του καθενός αγίου. Μια σειρά από γεγονότα, δύσκολα, συγκλονιστικά, απάνθρωπα πολλές φορές, που οδηγούν όμως στη χάρη και στην αγιότητα του Θεού.

Βρίσκεται επιτέλους στην πορεία η συνάντηση μετά του ποθούμενου Εσταυρωμένου, με το πάθος και την ανάσταση. Με τη νίκη εναντίον του κακού και την επικράτηση του καλού, του θείου ελέους και της θείας αγάπης και φιλανθρωπίας.

Ο κάθε άγιος είναι και μια θεοφάνεια. Είναι μια ζωντανή παρουσία και μαρτυρία του ζωντανού Θεού. Αυτός ενισχύει και κατευθύνει στο μάρτυριο. Και η μέρα του μαρτυρίου είναι η γενέθλια ημέρα του, γιατί τελειούται. Συνεχίζει απ᾿ τη γη στον ουρανό να αγιάζεται, να τελειώνεται πνευματικά. Είναι μια Γέννηση και αναγέννηση πνευματική. Ο μάρτυρας είναι ο ταπεινός και αγωνιστής άνθρωπος.

Και παρατηρούμε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος δεν αντέχει την τραγικότητα των γεγονότων, όπως παρουσιάζεται στην καθημερινή ειδησεογραφία. Δεν αντέχει να βλέπει στα τηλεοπτικά κανάλια την τραυματισμένη και μειωμένη αξία του ανθρώπου. Ψάχνει μια άλλη ειδησεογραφία, που θα τον παρηγορεί, που θα τον ενισχύει, που θα τον διδάσκει και θα τον καθοδηγεί.

Τέτοιο δελτίο ενημερωτικό είναι το συναξάρι. Είναι είδος εφημερίδας με γεγονότα και πρόσωπα, που έρχονται, φεύγουν και ξανάρχονται. Επίκαιρα και διαχρονικά. Απόμερα και κοντινά. Είναι όμως απαραίτητα για να πλησιάσουμε τον Χριστό. Να ζήσουμε την Ευαγγελική αλήθεια, την οποία έκαμαν πράξη και άφησαν υπόδειγμα σε μας. Είναι η ζωντανή ιστορία του Χριστού, το Σώμα του ζώντος Χριστού, η Εκκλησία, «στύλος και εδραίωμα της αλήθειας».

Έχομε ανάγκη τους Αγίους. Είναι απαραίτητες οι πρεσβείες τους. Σε κάθε θεία Λειτουργία ζητούμε τις πρεσβείες της Θεοτόκου και πάντων των Αγίων. Γι᾿ αυτό ο Αββάς Ησαΐας στο Γεροντικό γράφει «αγάπησον τους Αγίους και θα ελεηθείς». Και το συναξάρι της κάθε μέρας τελειώνει με την ίδια επίκληση και προσευχή: «Ταις των σων Αγίων πρεσβείαις, Χριστέ ο Θεός, ελέησον ημάς».

Ακόμα πρέπει να τιμούμε και να γιορτάζουμε τους Αγίους διότι:

α) Αποκάλυψαν κοινό Πατέρα, τον «εν τοις ουρανοίς», Θεό, Πατέρα και Δημιουργό. «Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς» και γι᾿ αυτό μπορούμε να ζητούμε το «γεννηθήτω το θέλημά σου ως εν ουρανώ και επί της γης».

β) Έκαμαν πράξη το Ευαγγέλιο. Απέδειξαν έμπρακτα ότι η διδασκαλία του Χριστού δεν είναι θεωρία, αλλά πράξη. Δεν είναι σύστημα με θεωρίες, αλλά βίωμα. Είναι η αλήθεια για τις αξίες της ζωής και αποκαλύπτουν την αιώνια ζωή και Βασιλεία.

γ) Οι Άγιοι απέδειξαν ότι η αγιότητα δεν είναι ιδιότητα μόνο του Θεού, που την έχει στη θεϊκή φύση του, αλλά κατά χάριν κι ο άνθρωπος μπορεί ν᾿ αποκτήσει την αγιότητα απ᾿ αυτήν ακόμα εδώ τη ζωή.

Έτσι επιβεβαιώνεται ο λόγος του Απ. Παύλου «Θεού γαρ εσμέν συνεργοί, Θεού γεώργιον, Θεού οικοδομή εστε… έκαστος δε βλεπέτω πως εποικοδομεί θεμέλιον γαρ άλλον ουδείς δύναται θείναι παρά τον κείμενον, ος εστίν Ιησούς Χριστός» (Α΄ Κορ. 3, 9-11).

Η μαρτυρία των Αγίων της Εκκλησίας μας είναι επαναστατική, ριζοσπαστική και μεταμορφωτική. Γιατί αυτοί είναι που εκφράζουν πραγματικά την Εκκλησία και είναι οι πραγματικοί μεταμορφωτές της κοινωνίας, έστω κι αν ο κόσμος θεωρεί ως ανακαινιστές της κοινωνίας και της ιστορίας τους βιομηχάνους, τους τεχνοκράτες, τους οικονομολόγους και τόσους άλλους…

Απέναντι σ᾿ αυτήν τη νοοοτροπία, αγαπητοί μου, η Αγία μας Εκκλησία μας προβάλλει τους Αγίους της. Και σήμερα προβάλλει τους αγίους Δέκα Μάρτυρες, οι οποίοι κατάγονταν από κάθε γωνιά της Κρήτης και ήταν κάθε τάξεως και κάθε ηλικίας.

Έτσι και σήμερα, από την ανατολική και από τη δυτική Κρήτη συναντηθήκαμε στο κέντρο της μεγαλονήσου, στη Μεσαρά, όλοι εμείς, οι Επίσκοποι, οι Ιερείς και οι ευσεβείς πιστοί, για να εορτάσουμε τους Αγίους της Κρήτης.

Σεβασμιώτατοι, Αγαπητοί μου Αδελφοί,

Ας κρατήσουμε την πίστη μας, τη γλώσσα μας, τις παραδόσεις, τις γιορτές και τις μνήμες των Αγίων. Να διαβάζουμε το συναξάρι τους και να πληροφορούμε τον ευσεβή λαό μας με σωστά πρότυπα. Να κρατήσουμε την Κρήτη χριστιανική, αναλογιζόμενοι ότι οι άνθρωποι τα περασμένα χρόνια την κράτησαν και την αγίαζαν, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα συχνής επικοινωνίας και χωρίς να βρίσκονται στην καθημερινή ειδησεογραφία. Κι όμως μέχρι σήμερα είναι τα πρότυπά μας, τα πρότυπα των παιδιών μας, και σίγουρα θα μας οδηγήσουν απ᾿ τη γέννηση στην αναγέννηση, στην αιωνία ζωή και ανάπαυση.

Ας παρακαλέσουμε τους Αγίους Δέκα Μάρτυρες να σκεπάζουν και να ευλογούν το νησί μας, να κατευθύνουν την Εκκλησία μας, να περιφρουρούν και να πρεσβεύουν υπέρ του σεπτού Ποιμενάρχου της Ιεράς ταύτης Μητροπόλεως κ. Μακαρίου και του ευσεβούς ποιμνίου του, και να βρούμε όλοι τη σωτηρία μας.

«Πρεσβείαις των Αγίων Δέκα Μαρτύρων και πάντων των Αγίων, σώσον ημάς Κύριε». Αμήν.