Λήξη δραστηριοτήτων τμημάτων του Πολιτιστικού μας Κέντρου Κυριακή 12 Ιουνίου 2016
Εισαγωγική ομιλία έκανε ο π. Αρσένιος Προκοπάκης, Επιμορφωτής της Σχολής Αγιογραφίας, ομιλία για την «τεχνική του Ψηφιδωτού και την παράδοσή του», έκανε ο κ. Κωνσταντίνος Θαλασσινάκης, Επιμορφωτής του τμήματος Ψηφιδωτού και ομιλία για τους «Κρήτες Αγίους» έκανε ο π.Ιλαρίων Σταματάκης, Επιμορφωτής της Σχολής Αγιογραφίας.
Την εκδήλωση πλαισίωσε Χορωδία με μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Τίτος», του Πολιτιστικού μας Κέντρου υπό την διεύθυνση του Αιδεσιμολ. Πρεσβ. Νικολάου Κοκολάκη, Καθηγητή της Σχολής.
Την όλη εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Μακάριος ενώ στους χώρους του ισογείου του Πολιτιστικού Κέντρου μας λειτούργησε έκθεση με έργα των μαθητών Αγιογραφίας, Ψηφιδωτού και ντεκουπάζ.
Η εν λόγω έκθεση θα είναι ανοικτή έως την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016 από τις 8.00-2.00 μ.μ. και από τις 5.00-9.00 μ.μ.
Από έργα των μαθητών της Σχολής Αγιογραφίας
Από έργα των μαθητών του τμήματος ψηφιδωτού
Από έργα των μαθητών του τμήματος ντεκουπάζ
Αριθμός μαθητών τμημάτων έτους 2015-2016
Τμήμα σχολής βυζαντινής μουσικής «Άγ. Τίτος»: 49
Τμήμα χορωδίας σχολής βυζαντινής μουσικής: 20
Τμήμα σχολής αγιογραφίας: 166
Τμήμα νεανικών συνάξεων: 53
Τμήμα ψηφιδωτού: 32
Τμήμα Κοινωνικού φροντιστηρίου: 14
Τμήμα χορωδίας παραδοσιακής μουσικής «Κεντρώας Κρήτης Μελωδοί»: 44
Τμήμα ριζίτικου τραγουδιού «Κρήτες Ριζίτες»: 15
Τμήμα γυναικείας χορωδίας ριζίτικου τραγουδιού «Ριζίτισσες»: 10
Τμήμα παραδοσιακών χορών: 9
Τμήμα σκακιού: 26
Τμήμα διακοσμητικής με χαρτί «Ντεκουπάζ»: 70
Τμήμα εικαστικού εργαστηρίου: 53
Τμήμα θεατρικής ομάδας (μικτή), Τμήμα θεατρικού παιχνιδιού – εργαστηρίου: 51
Γενικό σύνολο = 612
Ο λόγος για το Κέντρο Πολιτισμού στην πολύπαθη Μεσαρά, το Π.Κ. της Ι.Μ. Γορτύνης και Αρκαδίας
Γραφει η Ευα Καπελλάκη- Κοντού
Ήταν όλοι εκεί, την Κυριακή 12 Ιουνίου, πιστοί καλεσμένοι με τον περιβολάρη – τον σεπτό ιεράρχη Σεβ. Μητροπολίτη κ.κ. Μακάριο- να μας υποδέχεται με χαρά και ευδαιμονία ψυχική. Με διάθεση να μας ξεναγήσει στις δημιουργίες των παιδιών και των μαθητών των δραστηριοτήτων που έλαβαν χώρα τούτη τη χρονιά. Οι συμμετέχοντες στις δραστηριότητες αριθμούν 612. Αριθμός αξιοθαύμαστος και ελπιδοφόρος σε εποχές άνυδρες!
Ένα έτος γόνιμης και δημιουργικής πορείας συμπληρώνει το Τμήμα της Σχολής Αγιογραφίας του Πολιτιστικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεώς μας. Ένα έτος γεμάτο με τεχνικές, πινέλα και χρώματα που αρωματίζουν τη ζωή μας και μας βοηθούν να ξεπερνούμε τη δύσκολη καθημερινότητα. Όπως χαρακτηριστικά είπε στο καλωσόρισμα του ο επιμορφωτής των Τμημάτων Μοιρών – Τυμπακίου και Αγ. Βαρβάρας, π. Αρσένιος Προκοπάκης.
Το Τμήμα της Σχολής Αγιογραφίας του Πολιτιστικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως ιδρύθηκε πριν 6 χρόνια, όταν τον Σεπτέμβριο του 2010 στην αίθουσα της Ενορίας του Αγ. Ραφαήλ, στις Μοίρες ξεκίνησαν να παραδίδονται μαθήματα ζωγραφικής, με αποτέλεσμα γρήγορα να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τον κόσμο της αγιογραφικής ζωής γνωρίζοντας τον χρωστήρα, τα πινέλα και γενικότερα τα μέσα εκείνα που μας δημιουργούν την αίσθηση ότι ζούμε κάτι διαφορετικό, κάτι θεϊκό ίσως.
Πολύ γρήγορα οι άνθρωποι της περιοχής της Μεσαράς δέχτηκαν το κάλεσμα της Ι. Μητροπόλεώς μας κι έτσι τα τμήματα εξαπλώθηκαν στο Τυμπάκι και την Αγ. Βαρβάρα. Μάλιστα τα πρώτα έργα εκτέθηκαν στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Αγ. Τίτου στο Τυμπάκι. Ένα αφιέρωμα στους ζωγράφους της Βυζαντινής τέχνης με λεπτομέρεια πάνω σε καμβά και κάρβουνο. Η επόμενη έκθεση με σημαντική εξέλιξη των μαθητών, έγινε στην ίδια πλατεία στο Τυμπάκι και ήταν αφιερωμένη στον Κρητικό αγιογράφο Θεοφάνη, εκφραστή της Κρητικής τεχνοτροπίας.
Από τότε μέχρι σήμερα η Σχολή Αγιογραφίας πήρε μέρος με τα έργα της σε πολλές εκδηλώσεις, με αποτέλεσμα ο αριθμός των συμμετεχόντων ν’ αυξηθεί και στη μεγάλη οικογένεια να προστεθεί και δεύτερος επιμορφωτής ο π. Ιλαρίωνας με τμήμα της Σχολής της Ι. Μητροπόλεως στα Καπαριανά. Την Κυριακή το βράδυ είχαμε επιπλέον, την ευκαιρία να επιβραβεύσουμε τους απόφοιτους της Σχολής Αγιογραφίας Μοιρών, μετά από 6 χρόνια φοίτησής τους, απονέμοντάς τους το δίπλωμα παρακολούθησης σεμιναριακών
Στόχος της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας είναι, να λειτουργήσει ως μέσο ενότητας μεταξύ των νέων της Ι. Μητροπόλεως στις Μοίρες, στο Τυμπάκι και στην Αγ. Βαρβάρα. Να προαγάγει τη δυναμική συμμετοχή μας στην εκκλησιαστική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας, με σταθερό υπόβαθρο την κοινή λατρευτική ζωή, την ευαγγελική και πατερική διδασκαλία.
Να φέρει τους νέους σε επαφή με σύγχρονες μορφές τέχνης και πολιτισμού αλλά και με την Ελληνοορθόδοξη Παράδοσή μας. Επιπρόσθετα λειτουργεί και τμήμα Ψηφιδωτού, στο οποίο ο επιμορφωτής κ. Θαλασσινάκης Κωνσταντίνος προσπαθεί να μυήσει τους μαθητές του σ’ αυτόν το μαγικό κόσμο της τέχνης τούτης με θαυμαστά αποτελέσματα που εκτίθενται για τρίτη συνεχή χρονιά στην έκθεση της Ι.Μητροπόλεώς μας.
Στη συνέχεια μπορούμε να γνωρίσουμε μέσω των δημιουργιών του τμήματος του Ντεκουπάζ με την επιμορφώτρια του τμήματος κ. Μαρία Βασιλάκη. Οι επιμορφούμενοι μας παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους σε γυαλί, χαρτόνι και καμβά μέσα από τεχνικές και χρώματα. Ιδιαίτερα θα παρατηρήσουμε την τεχνική αυτή πάνω σε έπιπλα που τα μεταμορφώνει και τα μορφοποιεί σε παραδοσιακά – παλιακά.
Η αρχική έμπνευση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας για τη δημιουργία των Τμημάτων αυτών απέδειξε περίτρανα όχι μόνο την αγάπη του για τη νεότητα, αλλά και τις δικές της μοναδικές ευαισθησίες και δυνατότητες που την καθιστούν πράγματι «Χρυσό μέλλον του τόπου μας».