Από το 3ο Διεθνές Συνέδριο Γόρτυνας, «Εν Γορτύνη και Αρκαδία εγένετο…», «Το προσκύνημα ως τόπος συνάντησης ανθρώπων, λαών, θρησκειών, πολιτισμών», Θ. Λειτουργία στην παλαιοχριστιανική βασιλική της Γόρτυνας, δίπλα στο χωριό Μητρόπολη.
«Ζωντάνεψε» μετά από 1300 χρόνια η παλαιοχριστιανική Βασιλική της Γόρτυνας
Iστορική Θεία Λειτουργία τελέστηκε έπειτα από 1.300 χρόνια στην μεγάλη πεντάκλιτη παλαιοχριστιανική Βασιλική της Γόρτυνας.
Σε έναν ελαιώνα, ακριβώς πλάι στο σύνθρονο της Βασιλικής, τόπος της έδρας της Αποστολικής Εκκλησίας Κρήτης κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο, τελέστηκε με λαμπρότητα η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία αλλά και μνημόσυνο για τους εκλιπόντες πρωτεργάτες του κρητικού πολιτισμού: Αθανάσιο Παλιούρα, Εμμανουήλ Μιχαλοδημητράκη, Εμμανουήλ Μπορμπουδάκη, Ιωάννη Σακελλαράκη και Σπυρίδωνα Ευαγγελάτο.
Ο Νίκος Ηγουμενίδης, ως βουλευτής Ηρακλείου αλλά και συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε μετά το πέρας της ιστορικής Θείας Λειτουργίας την ακόλουθη δήλωση:
«Κόντρα στους φανατισμούς και τη μισαλλοδοξία που ταλανίζουν την ευρύτερη γειτονιά μας, σήμερα, η Μητρόπολη της Γόρτυνας, με την ιστορική έπειτα από 1.000 και πάνω χρόνια Θεία Λειτουργία, στέλνει ένα πανανθρώπινο μήνυμα: Είναι το μήνυμα της ενίσχυσης του θρησκευτικού διαλόγου, της σημασίας ανάδειξης του πλούτου και της ιστορικής και θρησκευτικής παράδοσης ενός τόπου, της ενδυνάμωσης της έρευνας όλων των αρχαιολογικών και θρησκευτικών στοιχείων και τεκμηρίων της περιοχής. Η Γόρτυνα, το χωριό Μητρόπολη και η ευρύτερη περιοχή ρίχνουν φως στον πλούτο της παράδοσης και του πολιτισμού που έχουμε χρέος να αναδείξουμε με κάθε τρόπο, και στέλνουν το επίκαιρο μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης.»
Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας αποτέλεσε τμήμα των εργασιών του συνεδρίου που οργανώνεται κάθε δυο χρόνια με τον γενικό τίτλο «Εν Γορτύνη και Αρκαδία εγένετο», το οποίο έχει καθιερωθεί ως θεσμός για τα πνευματικά και πολιτιστικά πράγματα της Κρήτης, και με αντικείμενο φέτος «το προσκύνημα ως τόπος συνάντησης ανθρώπων, λαών, θρησκειών, πολιτισμών». Πηγή: zontanepse-meta-apo-1300-chronia-h-palaiochristianikh-basilikh-ths-gortynas
Ποίημα κας Marina Lebro, Καθηγήτριας στό Παν/μιο Νάπολης Ἰταλίας, εἰσηγήτριας στό Συνέδριό μας, πού ἔγραψε μετά τήν παρακάτω Θ. Λειτουργία. Μετάφραση κας Εὔας Καπελλάκη – Κοντοῦ.
Attesa colmata
Nel centro della parola il silenzio non rumore, ma respiro pausa contratta del cuore.
Mistero svelato, ritrovato nelle pietre, ai piedi degli alberi tra dita di vento danza arcana.
Dita invisibili muovono fili e tessono il futuro è qui dove sussurrano le antiche presenze Dio ci è sempre stato.
Contrazione di Tempo l’aria è ora densa di parole ancora da dire memoria mai persa.
Una nuova Storia nel solco dell’eternità.
Marina Lebro
Ἐν πλήρῃ Ἀναμονῇ
Στό κέντρο τοῦ λόγου ἡ σιωπή κανένας ἦχος, παρά μιά ἀνάσα συμβατική παύση τῆς ψυχῆς.
Μυστήριο, πού ἔχει ἀποκαλυφτεῖ πάνω στίς πέτρες, στίς ρίζες τῶν δένδρων ἀνάμεσα στά δάχτυλα τοῦ ἀνέμου ἀρχέγονος χορός.
Χέρια ἀόρατα κινοῦν νήματα καί ὑφαίνουν τό μέλλον εἶναι ἐδῶ ὅπου μουρμουρίζουν οἱ ἀρχαῖες παρουσίες ἡ παρουσία Του ἦταν πάντα ἐδῶ. Συρρίκνωση τοῦ Χρόνου ὁ ἀέρας μέ ἀνείπωτες ἀκόμα λέξεις γεμάτος μνήμη ποτέ χαμένη.
Μιά νέα Ἱστορία στό αὐλάκι τῆς αἰωνιότητας.
Μαρῖνα Λέμπρο