Θ. Λειτουργία, μνημόσυνο Κω/νου Πετράκη, Αντιστασιακού & Γεωργίου Βασιλάκη, Αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας, θύματος τρομοκρατίας, τέκνων του Απεσωκαρίου, Απεσωκάρι, Κυριακή 2/7/2017.

Ομιλία κ. Κων/νου Παπαδάκη, Γεωπόνου – τ. Διευθυντή Τράπεζας, στη μνήμη του αντιστασιακού Κων/νου Πετράκη και Γιώργο Βασιλάκη, Αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας, Απεσωκάρι Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Σεβασμιώτατε,

Σεβαστό Εκκλησίασμα.

Σήμερα, μαζί με τη Θεία Λειτουργία, υλοποιούμε για δεύτερη φορά την απόφαση του Δήμου μας, του Δήμου Γόρτυνας, απόφαση που πάρθηκε με πρόταση της Κοινότητας του Χωριού μας και αναφέρεται στην καθιέρωση της τέλεσης μνημοσύνου κάθε χρόνο στην μνήμη των δύο συγχωριανών μας, του Κωστή Πετράκη και Γιώργου Βασιλάκη, δύο προσώπων γνωστών στο Πανελλήνιο,

Δύο πρόσωπα που με τις πράξεις τους, την προσφορά τους στην πατρίδα και την εν γένει ζωή τους, τίμησαν το Χωριό μας αλλά και την Πατρίδα μας.

Ο Κωστής Πετράκης με την προσφορά του στην Πατρίδα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, προσφορά γνωστή και πέραν των ελληνικών συνόρων.

Ο Γιώργος Βασιλάκης, ανώτατο στέλεχος των Σωμάτων Ασφαλείας, υπόδειγμα ήθους και υπηρεσιακής συνέπειας, ο οποίος έπεσε θύμα δολοφονικής ενέργειας εν ώρα υπηρεσίας.

Θεωρούμε υποχρέωση και καθήκον μας να τους απονέμουμε την οφειλόμενη τιμή και να μη τους λησμονούμε. Και ένας τρόπος να τους θυμόμαστε είναι και το μνημόσυνο που σήμερα τελούμε.

Η αναφορά μας σήμερα στη μνήμη του Κωστή Πετράκη και του Γιώργου Βασιλάκη έχει διπλό σκοπό.

Πρώτο να τους αποδώσομε, έστω και μετά θάνατον, την οφειλόμενη τιμή και αναγνώριση για την προσφορά τους στην κοινωνία και την Πατρίδα, που εν ζωή ίσως να μην έτυχαν από την συντεταγμένη πολιτεία.

Ταυτόχρονα, τελούντες το παρόν μνημόσυνο και αναγνωρίζοντας τις αξίες που υπηρέτησαν, αποτελούν για μας φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση για:

Να ακολουθήσομε το παράδειγμα τους όσον αφορά:

Την αγάπη τους προς την Πατρίδα.

Την αφοσίωση τους προς το καθήκον.

Την ταπεινοφροσύνη που τους χαρακτήριζε όσο υψηλά και αν ήταν, και

Την ανιδιοτελή προσφορά τους

Επίσης να διδαχθούμε ότι:

Η διχόνοια και τα πολιτικά πάθη, μόνο συμφορές και δεινά μπορούν να προκαλέσουν στο λαό και στη χώρα μας

Και επίσης να προβληματιστούμε για το πόσο μεγάλο πόνο μπορούν να προκαλέσουν στην κοινωνία άτομα που χωρίς δισταγμό δολοφονούν αθώα θύματα, κάτι που σήμερα τείνει να αποτελέσει παγκόσμια μάστιγα, της οποίας το τέλος είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Και αυτό γιατί αυτοί οι εγκληματίες ενεργούν χωρίς τις αρχές που διέπει τον Ελληνορθόδοξο πολιτισμό μας, αρχές που υπηρέτησαν με πίστη οι δύο συγχωριανοί μας, των οποίων το μνημόσυνο τελούμε σήμερα.

Θεωρούμε αρκετά ευχάριστο και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τιμάται σήμερα η εκδήλωση μας με την παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας όσο και του συνόλου του κόσμο που συμμετέχει στην εκδήλωση, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η απόφαση που το χωριό μας πήρε, να αποτίει τιμή στον Κωστή Πετράκη και Γιώργο Βασιλάκη ήταν σωστή.

Εκ μέρους όλων των κατοίκων του χωριού μας θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που τιμήσατε με την παρουσία σας την εκδήλωση μας, τιμώντας ταυτόχρονα και αυτούς για τους οποίους τελείται το παρόν μνημόσυνο.

Ιδιαιτέρως να ευχαριστήσομε το Σεβασμιώτατο που ευχαρίστως ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μας να χοροστατήσει στη σημερινή Θεία Λειτουργία και να τιμήσει την εκδήλωση μας

Να ευχαριστήσομε τους εκπροσώπους των αρχών που τιμούν την εκδήλωση μας

Να ευχαριστήσομε όλους εσάς που είχατε την καλοσύνη να συμμετέχετε και να τιμήσετε τη σημερινή εκδήλωση μας

Και τέλος, σιωπηρά ο κάθε ένας από μας, ας ευχηθεί να είναι ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΕΤΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΗ.