Εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου 1940 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας, στις Μοίρες, την 28η Οκτωβρίου 2023.

Το Πολιτιστικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, στις Μοίρες, το Σάββατο 28η Οκτωβρίου 2023, στις 7 το απόγευμα.

Η ως άνω εκδήλωση θα περιλαμβάνει: λίγους ύμνους από χορωδία της Σχολής Βυζ. Μουσικής του Πολιτιστικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως, την παρουσίαση του νέου βιβλίου, με τον τίτλο: «Η Ι. Μονή Κουδουμά κατά τον Αντιστασιακό Αγώνα (1941-1945), συμβολή στη νεότερη ιστορία της Κρήτης», του κ. Ζαχαρία Δημ. Καλοχριστιανάκη, συνταξ. εκπαιδευτικού – συγγραφέα, έκδοση της Ι. Μονής Κουδουμά  και ένα μικρόχρονικό του Έπους του 1940, με ποιήματα και τραγούδια, από μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης του Δημ. Σχολείου Βώρων, με την επιμέλεια της κ. Βασιλικής Καραγιώργου και της κ. Μαρίας Σταυρουλάκη εκπαιδευτικών.

Προσκαλείσθε στην εκδήλωση αυτή για να τιμήσουμε τους συμπατριώτες μας που αγωνίσθηκαν για το αγαθό της ελευθερίας και για την προάσπιση της εθνικής μας αξιοπρέπειας.

Πρόσκληση

ας προσκαλούμε στην εκδήλωση του Πολιτιστικού μας Κέντρου, για την Εθνική Επέτειο της 28ηςΟκτωβρίου 1940, η οποία θα πραγματοποιηθεί,το Σάββατο 28ηΟκτωβρίου 2023 και ώρα 7.00 μ. μ., στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού μας Κέντρου, στις Μοίρες, σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα.

Ο Μητροπολίτης

† Ο Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος

 

Πρόγραμμα εκδήλωσης

Α) Μέρος

 • 7 – 7.10 μ.μ.: Ύμνοι από χορωδία της Σχολής Βυζ. Μουσικής του Πολιτιστικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως, υπό τη διεύθυνση του κ. Αντωνίου Μαθιουδάκη, Καθηγητή Μουσικής.
 • «Τῆς Σκέπης σου Παρθένε…», Απολυτίκιο Εορτής, ήχος α’.
 • «Θεοτόκε Ἀειπάρθενε…, Απολυτίκιο Εορτής, ήχος πλ. του δ’.
 • «Ἡ θεία Σκέπη σου Κόρη…», Εξαποστειλάριο Εορτής, ήχος γ’.
 • «Αἱ δωρεαὶ τῆς Σκέπης σου…», Δοξαστικό αίνων Εορτής, ήχος πλ. του α’.
 • «Μοναζόντων τὰ κλέα Κουδουμᾶ τὰ αὐχήματα…», Απολυτίκιο των Αγίων Πατέρων της Ι. Μονής Κουδουμά, ήχος α’.
 • «Τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ τὰ νικητήρια…», Κοντάκιο, ήχος πλ. του δ’.

Β) Μέρος

 • 10 – 7.45 μ.μ.: Παρουσίαση του βιβλίου «Η Ιερά Μονή Κουδουμά κατά τον Αντιστασιακό Αγώνα (1941-1945), Συμβολή στη νεότερη ιστορία της Κρήτης», του κ. Ζαχαρία Δημ. Καλοχριστιανάκη, συνταξ. εκπαιδευτικού – συγγραφέα.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:

 • 10 – 7.20 μ.μ.: η κ. Μαρία Σηφάκη, αρχαιολόγος – φιλόλογος,Η συμβολή της Ι. Μ. Κουδουμά στον αντιστασιακό εθνικό αγώνα μέσα από τη γραφίδα του πολυγραφότατου δασκάλου και συγγραφέα Ζαχαρία Δ. Καλοχριστιανάκη,
 • 20 – 7.25 μ.μ.: ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Μακάριος Σπυριδάκης, Ηγούμενος της Ι. Μονής Κουδουμά,
 • 25 – 7.35 μ.μ.: ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Ζαχαρίας Δημ. Καλοχριστιανάκης,
 • 35 – 7.45 μ.μ.: Ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο, από την κ. Δέσποινα Κουνενιδάκη, φιλόλογο.

Γ) Μέρος

7.50 – 8.20 μ.μ.: Χρονικό του Έπους του 1940. Ποιήματα και τραγούδια αφιερωμένα στην Εθνική Επέτειο της 28ηςΟκτωβρίου 1940 από τη Γ’ και Δ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Βώρων. Επιμέλεια: Βασιλική Καραγιώργου, Μαρία Σταυρουλάκη, εκπαιδευτικοί Δημοτικού Σχολείου Βώρων.

 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας «Ο Εύδιος Λιμήν» 101,9  F M