Εγκύκλιος προς τους Αιδεσ. Εφημερίους 10.8.2005

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΓΟΡΤΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Εν Μοίραις, τη 10η Αυγούστου 2005
Προς
Τους Αιδεσιμωτάτους Εφημερίους της καθ? Ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας
Μετά την εκλογή και την ενθρόνιση της ταπεινότητός μου στην Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας και με το παρόν έρχομαι να χαιρετήσω όλους σας, να σας ευχηθώ όλα τα καλά του Θεού στην ζωή σας και να εκφράσω την βαθύτατη ευχαριστία μου προς το ιερό Σώμα των Κληρικών της Μητροπόλεώς μας για την αδελφική αγάπη και την υποδειγματική υποδοχή του ελαχίστου Επισκόπου σας, στην Μεσαρά των Αποστολικών Παραδόσεων και των ιερών του Γένους μας.
Είναι γνωστό σε όλους το φιλότιμο, η αγάπη και η πίστη των ανθρώπων αυτού του τόπου, κάτι που το διαπιστώνω σε κάθε κίνηση και σε κάθε βήμα μου όλες αυτές τις ημέρες.
Αυτή η πίστη του λαού μας, αγαπητοί μου, κυριολεκτικώς με συγκλονίζει και μας υποχρεώνει, πιο πολύ, να δούμε με άκρα προσοχή την παρουσία μας εν μέσω αυτού του φιλότιμου λαού, να προσέξουμε την μαρτυρία που δίδουμε κάθε μέρα και να μεγαλώσουμε τις προσπάθειες μας για το εν Χριστώ ποιμαντικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο μας.
Αυτά τα απλά λόγια, μέσα σε δυο προτάσεις, θα ήταν αρκετά για να νοηματοδοτήσουν κάθε κίνηση και κάθε διαλογισμό της καρδίας και του νου, επ? ωφελεία του ευλογημένου αυτού λαού που τόσα περιμένει από εμάς, αγωνιά και πονά για την πίστη του, μάχεται κάθε μέρα στο χωράφι, στο γραφείο, στην επιχείρηση και σε κάθε τομέα εργασίας για την απόκτηση των αναγκαίων της ζωής, ανατρέφει και σπουδάζει παιδιά, και που ακόμα και όταν από αδιαφορία η άλλους λόγους απομακρύνεται, πρέπει εμείς να αναλαμβάνουμε την ευθύνη της επιστροφής και απανεύρεσης, κατά το παράδειγμα του καλού Ποιμένος, Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Μέσα μάλιστα στην αναμονή του για κάτι πνευματικό, μέσα στην προσδοκία του για κάτι που θα τον σώσει και θα τον φέρει πιο κοντά στην Αγία μας Εκκλησία, πληγώνεται πολύ, όταν εμείς δεν δίδουμε τον παρόν του Θεού, δεν λειτουργούμε ως οικονόμοι των Μυστηρίων Του η όταν επαναπαυόμαστε στην εφαρμογή των εκ συνηθείας πραγμάτων, χωρίς καμιά πρωτοβουλία και καμιά προσέγγιση που να μας γυρίζει όλους μας στις ιερές Παραδόσεις, στην αγιοπνευματική Πατερική Παράδοση της Ορθοδοξίας η οποία έχει τις απαντήσεις στα ερώτημα των καιρών και η οποία τόσο πολύ βάλλεται, πρώτον έσωθεν και δεύτερον έξωθεν.
Βλέπετε και ακούτε κάθε μέρα τι γίνεται στον κόσμο, που οδηγούνται τα πράγματα, στην αποϊεροποίηση της ζωής, στην λήθη του Τρισάγιου Θεού, στην μεταβολή της Εκκλησίας σε ένα ανούσιο θεσμό και στην αντίληψη ότι δεν χρειάζεται η Αγία Ιερωσύνη, αφού όπως λέγεται: Μέσα σε ευρύτερες ομάδες κοινωνικού και φιλοσοφικού προβληματισμού μπορεί να υπάρξει, όπως λένε, η καλλιέργεια του Ευαγγελικού πνεύματος και δια του τρόπου αυτού δεν χρειάζεται η Ιερωσύνη, τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησία, η ίδια η Εκκλησία.
Από την άλλη η αδυναμία μας να προσλάβουμε τα νέα προβλήματα, ο περιορισμός μας στα αναγκαία, η ζωή χωρίς καμιά ελπίδα για τους νεωτέρους, δημιουργούν καταστάσεις απελπισίας και αδιεξόδου, καθαρά δαιμονική κατάσταση, για τα οποία θα δώσουμε όλοι λόγο στο Θεό.
Παρακαλώ λοιπόν, όλους να πράξουμε κάθε δυνατό και αδύνατο που να παραπέμπει στο Χριστό, να οδηγεί στην Εκκλησία Του, να δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης προς εμάς τους κληρικούς, να ανοίξουμε τους ορίζοντες στους νέους, να σταθούμε δίπλα στον εκκλησιαζόμενο, να κάνουμε φιλανθρωπία κατά Χριστόν, να δώσουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε έτσι ώστε να δοξάζεται το Όνομα του Θεού και όχι το δικό μας.
Ταπεινά νομίζω ότι εδώ, οι κληρικοί μας είναι μεγαλωμένοι δίπλα σ  αυτό το λαό, αγαπούν τον τόπο μας και ελπίζω για μια μεγαλύτερη προσπάθεια όλων μας προκειμένου να προχωρήσουμε πνευματικά και δημιουργικά μέσα σε καιρούς αφιλαδελφίας, σκληρής νοησιαρχίας, θρησκευτικού συγκριτισμού και μέσα σε ένα κόσμο που διακηρύττει με πολλούς φανερούς και αφανείς τρόπους τον θάνατο του Θεού.
Σας εύχομαι με όλη την καρδιά μου, να εορτάσετε με κάθε χαρά και πνευματική ανάταση, την Κοίμηση της Παναγίας μας, να έχετε την ευλογία του Κυρίου με τες πρεσβείες Της και όταν επιτρέψει η Χάρις του Θεού και ο χρόνος των ποικίλων προβλημάτων να ανταμώσουμε για να χαρούμε  την εν Χριστώ μεταξύ μας κοινωνία.-
Μετά Πατρικών ευχών και ευλογιών

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΓΟΡΤΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ