Από την εξόδιο ακολουθία του π. Νικολάου Καλαϊτζάκη, Εφημερίου Πλουτής, στον Α. Ζαρό, 15/7/2021.

Αντίο πατέρα Νικόλαε,

Εφημέριε της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Πλουτής

            Με βαθειά συγκίνηση, θλίψη και οδύνη, η τοπική μας Εκκλησία προπέμπει στην αιωνιότητα, στην όντως ζωή της ανέσπερης Βασιλείας του Θεού τον μακαριστό πατέρα Νικόλαο Καλαϊτζάκη, εφημέριο της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Πλουτής.

Έναν άξιο, αφοσιωμένο καί πιστό Λειτουργό του Υψίστου, ο οποίος πορεύεται πλέον προς το επουράνιο θυσιαστήριο, προκειμένου να συλλειτουργεί εσαεί με τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Ο μακαριστός π. Νικόλαος υπήρξε ακέραιος χαρακτήρας και με ιερατικό ήθος απαράμιλλο, διακονώντας θεοφιλώς και θεαρέστως, με ιδιαίτερο ζήλο, πίστη, αφοσίωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Υπήρξε ακούραστος λειτουργός, φιλακόλουθος και φίλος των Αγίων. Πάντα ήταν ένας σεμνός και ταπεινός εργάτης του Ευαγγελίου, που διακρινόταν για την απλότητα, την εργατικότητα και την αγάπη του. Ο λόγος του ήταν πάντοτε μεστός, συμβουλευτικός, ειλικρινής, ασυμβίβαστος και φιλαλήθης. Ήταν παράδειγμα υπομονής, ισχυρής θελήσεως, εγκράτειας, ανεξικακίας, αρχοντιάς και αξιοπρέπειας.

Προσέφερε τις υπηρεσίες του στο ποίμνιο που του εμπιστεύθηκε ο Θεός, με κύρια εφόδια τη συνεχή διάθεσή του για προσφορά, την ιώβειο υπομονή και την πλούσια καρδιά του. Μια καρδιά γεμάτη με τη Χάρη του Θεού, που «τα ασθενή θεραπεύει και τα ελλείποντα αναπληροί», γεμάτη από ιερό ζήλο, νεανική ικμάδα και αγωνιστικό φρόνημα από την πρώτη μέρα ως και την τελευταία της διακονίας του.

Στην πολύχρονη διακονία του και στη μεγάλη δοκιμασία της υγείας του δεν ήταν μόνος. Η άξια σύζυγος της ζωής του, η ακούραστη συνοδίτης και συνέκδημος στην ιερατική σταδιοδρομία του η Πρεσβυτέρα Μαρία, στάθηκε δίπλα του, ήταν το στήριγμα και η παρηγοριά του στις δυσκολίες του ιερατικού δολίχου του. Πάντοτε τον εμψύχωνε, του έδινε κουράγιο και τον προέτρεπε διακριτικά και ταπεινά να συνεχίζει το έργο του και να μην πτοείται από τις όποιες δυσκολίες. Κρατούσε πάντοτε την πόρτα του ιερατικού σπιτιού τους ανοικτή και έκαναν πράξη την αβραμιαία κρητική φιλοξενία. Δεν νοούνταν πανηγύρι του ναού μας και των παρεκκλησίων, χωρίς παραδοσιακά εδέσματα και κεράσματα για τους συμμετέχοντες στην πανήγυρη.

Οι αγαπημένοι σου ενορίτες, που πάντρεψες, βάπτισες τα παιδιά και τα εγγόνια τους, θα σε αποχαιρετίσουν και θα ασπασθούν για τελευταία φορά το ιερατικό χέρι σου. Προσευχόμαστε ο μέγας Αρχιερέας Χριστός να ανοίξει τις πύλες της Βασιλείας Του και να σε αναδείξει άξιο λειτουργό και του επουρανίου θυσιαστηρίου Του.

Να συνεχίσεις να ιερουργείς και να δέεσαι για τους ενορίτες και όλους τους οικείους της πίστεως, που σε γνώρισαν και τους άφησες ανάμνηση αγαθή, καθώς και το χάρισμα της Ιεροσύνης, που ούτε στους Αγγέλους ούτε στους Αρχαγγέλους δόθηκε, δεν παύει μετά θάνατον, γι᾽ αυτό και ο ιερέας κηδεύεται με άπασαν την ιερατική του στολή, αυτή που φορά όταν τελεί την Θεία Λειτουργία.

Είμαστε ευγνώμονες για ό,τι προσέφερες με την ιερατική σου διακονία στην Αγία μας Εκκλησία και κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στη σεπτή σωρό σου, δεόμενοι με όλοι μας την ψυχή προς τον Κύριο και Αρχηγό της Ζωής και του θανάτου να σε κατατάξει «εν ταις των Αγίων Του σκηναίς».

«Μακαρία η οδός η πορεύη σήμερον», σεβαστέ πάτερ Νικόλαε!!!

Ο Θεός να παρηγορήσει με την δύναμη της θεϊκής παρηγοριάς και ελπίδας την εκλεκτή Πρεσβυτέρα σου Μαρία, τα εξαίρετα παιδιά σου και τους αγαπητούς και πονεμένους γονείς σου.

Ας είναι η μνήμη σου αιωνία και άληστος και να εύχεσαι για όλους μας!!!

 

Πλουτή 15 Ιουλίου 2021

     Οι Ενορίτες σου

Από την Εφημερίδα Αντίλαλος