«Είδομεν το φως το αληθινόν» Άρθο του κ. Αντώνη Μανδαλάκη Συντ/χου Εκπ/κού – Συγγραφέα 23/8/14

kkm_19_8_15 (3)

«Είδομεν το φως το αληθινόν»

Με το πιο πάνω υπέροχα συμβολικό τραγούδι, σε στίχους και μουσική Κων. Χ. Σταυρουλάκη, έληξε το πρόγραμμα «Διαδρομή σε παραδοσιακά μουσικά μονοπάτια», στο, κατάμεστο από κόσμο, Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας (νεόδμητο κτίριό της), την περασμένη Τετάρτη 20/8/2014.
Ήταν μια προεγκαινιακή εκδήλωση, η πρώτη μέσα στο ολοκαίνουργιο και καλαίσθητο Μητροπολιτικό οικοδόμημα (τα επίσημα εγκαίνιά του αργότερα θα πραγματοποιηθούν). Αποτέλεσε την απαρχή για όσα μορφωτικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά (ίσως θέατρο), μουσικά, αγιοζωγραφικά, κ.λ.π. δρώμενα θ᾽ ακολουθήσουν στο προσεχές μέλλον.
Από τα 11 μέλη της ορχήστρας, τα 48 των χορωδών και τα 7 των μονωδών, ακούστηκαν με πολλή προσοχή και αφοσίωση, αλλά και με αξιοθαύμαστη εκτελεστική επιτυχία, συνολικά 20 παραδοσιακά, σχεδόν γνωστά μας τραγούδια.
Δεξιοτέχνης δάσκαλός τους (ενός έτους προετοιμασία), ο Γαλιανής καταγωγής Κων/νος Χ. Σταυρουλάκης, καθηγητής Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής Μουσικής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ήταν ο δυναμικός Διευθυντής της χορωδίας και της ορχήστρας
Υπήρξε απόλυτος σεβασμός στην παράδοσή μας. Φέρανε στο νου μας εικόνες και βιώματα από τη Μικρά Ασία, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Επτάνησα, Στερεά Ελλάδα, Σκόπελο, Ερυθραία, Ρεμπέτικο του Καρίπη και Κρήτη (του Κώστα Μουντάκη: Μεσοπέλαγα αρμενίζω, Είχα μια μικρή αγάπη, Στης Γραμβούσας τ᾽ ακρωτήρι).
Όλα τα μέλη, φωνητικά κι ενόργανα, απόδωσαν άριστα. Καμιά δεν ακούστηκε παραφωνία. Καμιά δε διαπιστώθηκε κακοχορδία. Τα πάντα καλοκουρντισμένα. Όλοι συγχρονισμένοι κι αυτοπειθαρχημένοι στου πεπειραμένου μαέστρου – χοράρχη, τις κατευθυντήριες ολόσωμες ζωηρότατες και κατάλληλες κινήσεις. Η όλη εμφάνιση και παρουσία είχε κάτι το πρωτοφανέρωτο, ίσως και μοναδικό στο στερημένο τόπο μας.
Φάνηκε στο Πολιτιστικό – Μορφωτικό Κέντρο της Μητρόπολής μας σαν ν᾽ αναβιώνει ο προχριστιανικός αρχαίος Μεσαρίτικος Πολιτισμός (π.χ. θέατρο Φαιστού και Γόρτυνας κ.λ.π.).
Νιώθω ελάχιστος κι ατάλαντος για να εκφράσω συγχαρητήρια στους εμπνευστές και δημιουργούς αυτής της εξαίσιας πνευματικής πανδαισίας. Καταθέτω όμως με συγκίνηση τον ανεκλάλητο θαυμασμό μου, γιατί οι ευήχες νότες, που τόσο αψεγάδιαστα χάιδεψαν τ᾽ ακουστικά μας τύμπανα, σκόρπισαν παρηγοριά κι ελπίδα στα τόσο δύσκολα που διαβαίνουμε… Οι νότες αυτές και τα βαθιά νοήματά τους, είναι καιρός να εμφωλέψουν στ᾽ αυτιά και στην καρδιά της προβληματισμένης νεολαίας μας. Χρειάζεται ανάνηψη.
Σίγουρα ο οραματισμός, η υλοποίηση και η διοργάνωση πέτυχαν τον κατάλληλο κι εκσυγχρονισμένο «παπά» (σημ.: σημασιολογική ονομασία απ᾽ το χοράρχη, τον άοκνο πνευματικό εργάτη του τόπου, το Μητροπολίτη κ. Μακάριο με τους ορεξάτους κι άξιους βοηθούς και συνεργάτες του).
Αλλάζουν πολλά στην Ιερά Μητρόπολή μας. Το μέλλον της υπόσχεται αρκετά. Η διψασμένη, από τέτοιες δημιουργικές εκφάνσεις, Μεσαρίτικη κοινωνία τα περιμένει ελπιδοφόρα ξεκινήματα.
Ο σιτοβολώνας της Ρώμης, η κοιτίδα τόσων αξιόλογων προχριστιανικών αρχαιοτήτων στα σπλάχνα της, η περήφανη κι ηρωοτόκα Μεσαρά κληρονόμησε απ᾽ τον πρώτο μετά τον Ένα και τον πρωτοεπίσκοπο Τίτο, τη διάδοση του χριστιανισμού στην Κρήτη. Παρέχεται τώρα η μοναδική ευκαιρία, το ΝΕΟ ΦΩΣ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ του Πολιτισμού, εκσυγχρονισμένα, πλέρια και μακρύτερα αστραπόφωτα να το εξακτινώσει. Ηλιόφωτα να θερμάνει και να ειρηνέψει.
Είδομεν!!!

Δημοσίευμα στην Εφημερίδα «Αντίλαλος της Μεσαράς»
Αντώνης Μανδαλάκης
Συντ/χος Εκπ/κός – Συγγραφέας, Μοίρες 23/8/14