«Διαδρομή σε παραδοσιακά μουσικά μονοπάτια» 20 και 22 /8/2014

Το νεό τμήμα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας, με την επωνυμία «Κεντρώας Κρήτης Μελωδοί», πραγματοποίησε στις 20 και 22 /8/2014 στο Αμφιθέατρο του νεοανεγερθέντος Π.Κ., στις Μοίρες, τις πρώτες εκδηλώσεις που έγιναν σ΄ αυτό, με μια θαυμάσια μουσική εκδήλωση που απέσπασε το θαυμασμό του πολυπληθούς κοινού που τις παρακολούθησε.
Το μουσικό αυτό σύνολο αποτελείται από 53 ανθρώπους της περιοχής μας τους οποίους διδάσκει ο κ. Κων/νος Σταυρουλάκης, καταγόμενος από τη Γαλιά Μεσαράς, καθηγητής Ευρωπαικής και Βυζ. μουσικής, με ανώτερους μουσικούς τίτλους και πολύ μεγάλη δραστηριότητα στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής.
Η εκτέλεση 20 τραγουδιών, από διάφορα μέρη της ρωμιοσύνης, από τη μικτή χορωδία και την ορχήστρα ήταν άψογη και επιτυχημένη, υπό τη διεύθυνση του κ. Κ. Σταυρουλάκη, ο οποίος άνοιξε μια καινούργια σελίδα στα πολιτιστικά δρώμενα της Μεσαράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη εργασία αυτή έχει γίνει με πρωτοβουλία του Π.Κ. της Ι. Μητροπόλεως, με τη φιλοτιμία των μελών της χορωδίας και με την εντελώς δωρεάν προσφορά του κ. Κ. Σταυρουλάκη, ο οποίος έρχεται από την Αθήνα, σε τακτά χρονικά διαστήματα, για τον εν λόγω σκοπό, χωρίς να υπολογίζει κόπους και θυσίες.
Στην πρώτη εκδήλωση παρέστη ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης, τον οποίο εχαιρέτησε και ευχαρίστησε με λόγους ευγνωμοσύνης ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος για τη ανέγερση του Π.Κ. από το ΕΣΠΑ. Στην απάντησή του ο κ. Περιφερειάρχης είπε ότι πάντα θα στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες της τοπικής Εκκλησίας, μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα κάνει και τον εξοπλισμό του Π.Κ.
Ακόμα, ο κ. Περιφερειάρχης μετά από αίτημα του Σεβ. κ. Μακαρίου, ανέφερε ότι ετοιμάζει κάποιο έργο για το Τυμπάκι που ακόμα δεν είναι έτοιμο για ανακοίνωση.
Για να γίνουν κατανοητοί οι σκοποί του Π. Κ. ο Σεβ. αναφέρθηκε στα ήδη λειτουργούντα τμήματα του σε μη κατάλληλους χώρους, όπως Νεανικών συνάξεων, Θεατρικού παιχνιδιού και εικαστικού εργαστηρίου, Κοινωνικής αλληλεγγύης, Σχολής βυζαντινής μουσικής, Μάθησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων, Σχολής αγιογραφίας, Ψηφιδωτού, Πολυμέσων και ίντερνετ, Καταγραφής-διαφύλαξης εκκλησιαστικής και πολιτιστικής κληρονομίας, Εκδηλώσεων, συνεδρίων και ομιλιών, Επιμόρφωσης στελεχών Εκκλησίας, Ραδιοφωνικού προγράμματος κ.λ.π., τα οποία τμήματα από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα στεγασθούν στις αίθουσες του Π.Κ.

O κ. Κων. Σταυρουλάκης, καθηγητής Ευρωπαϊκής & Βυζ. μουσικής, Διευθυντής της Χορωδίας παραδοσιακής μουσικής “Κεντρώας Κρήτης Μελωδοί”, του Πολιτιστικού Κέντρου μας