Από την προσκυνηματική εκδρομή της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας, στην Πάρο και στην Τήνο, 7 με 9 Μαΐου 2018.

Μια μικρή ιεραποδημία

Η εκδρομή αυτή ήταν μία μικρή ιεραποδημία, 110 προσκυνητών, στην Πάρο, στην Ι. Μ. Χριστού του Δάσους, στην πανέμορφη Νάουσα της Πάρου, στην Παροικιά και όλως ιδιαιτέρως στον Ι. Παλαιοχριστιανικό Ναό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, όπου μέσα της περπατούν οι διάφοροι αιώνες, των οικοδομικών και εκκλησιαστικών φάσεων της, με το περίφημο Βαπτιστήριο του 4ου αιώνα, στην Ι. Μονή Λογγοβάρδας με την κολλυβαδική παράδοση καθώς και σε άλλα σημεία της Πάρου.

Το προσκύνημα αυτό συνεχίστηκε στην πόλη της Τήνου, στην Ι. Μ. Κεχροβουνίου, στις εκκλησιές που περιλαμβάνει αυτό το πανέμορφο Μοναστήρι και στο κελί της Αγ. Πελαγίας, στο όραμα της οποίας οφείλεται η εύρεση της εικόνας της Ευαγγελιστρίας Τήνου και φυσικά στον Ι. Ναό της Παναγίας της Τήνου όπου η Ι. Εικόνα της Παναγίας. Μητροπολίτης κατά την εποχή της εύρεσης της Εικόνας ήταν ο κρητικός Γαβριήλ Συλιβός, από της Δαφνές Ηρακλείου, ο οποίος και έκτισε την Εκκλησία της Παναγίας της Τήνου η προτομή του οποίου υπάρχει εκεί και του οποίου η ιστορία είναι πολύ μεγάλη καθώς και της οικογένειας του, η οποία ήταν θύμα των σφαγών των τούρκων.

Στη λειτουργία στην Παναγία Τήνου, στην Πάρο και στα προσκυνήματα που επισκέφθηκαν οι προσκυνητές, ανάπνευσαν την ορθόδοξη πίστη των Κυκλάδων και τον πολιτισμό της αιγιοπελαγίτικης μεγαλοσύνης.